אברהם צמד (סאמט)
נולד בז'ולקוב (עיירה קטנה ליד לבוב) ב 4.6.1902 בן בכור לאביו יעקב ואמו לאה. לאברהם שני אחים צעירים: שמעון ויהודית. מגיל שלוש הלך ל"חדר". אביו שהיה ציוני משכיל הכניס אותו בהגיעו לגיל המתאים לבית ספר פולני כללי. בגיל 13 הצטרף לתנועת נוער ציוני. לקראת העלייה לארץ ישראל החליט ללמוד נגרות – שיהיה לו מקצוע מועיל.
אברהם יצא להכשרה של ה"שומר הצעיר" ובן 18 היה כשעלה ארצה עם משפחתו. המשפחה השתקעה בתל אביב ואילו אברהם שוטט בארץ וחיפש את ייעודו. בהתחלה גר ועבד במשק הפועלות וגם בפרדסים בסביבה. נדד לקריית ענבים, קבוץ של אנשי העלייה השלישית, ואחר כך עבר לגניגר. כאפיזודה קצרה בחייו הפך לטבעוני אדוק ואפילו נעלים העשויות מעור בע"ח לא הסכים לנעול אלא עשה לעצמו סנדלים מגומי של צמיגים…).
לבית אלפא הגיע כשכבר עלתה לנקודה. שם פגש בדוחה שהיתה בוגרת חברת הילדים הידועה ונשא אותה לאשה. הם עזבו את בית אלפא ועברו לתל אביב, שם נולדה בתם היחידה, זהר.
הנשואים התפרקו מהר מאד וכשנה לאחר צאתם חזר צמד לבית אלפא כשזהר מחלקת זמנה בין בית אלפא אצל אביה ותל אביב –אצל אמה.
עיקר עבודתו היה במטעים: פרדס, כרם ונשירים. הצטרף לשורות הנוטרים בתקופת המאורעות. א"כ הצטרף לעובדי הדיר אשר נדדו עם הצאן בעקבות שטחי מרעה. לעתים ישן בשדה, זאת כאשר המרעה היה מרוחק.
בתקופת הסכסוכים בבית אלפא נקט אברהם עמדה של בלתי מפלגתי. אולם עבר עם חברי מפאי לרמת יוחנן מטעמים חברתיים: "אנשים שיכולים להתנהג כך אל חבריהם, אמר, אינני יכול לגור אתם".
ברמת יוחנן המשיך לעבוד בדיר. היה מזכיר קיבוץ לסירוגין עם אפרים רייזנר. בזמני הביניים עסק בנטיעות. 3 חורשות ניטעו : חורשת האקליפטוסים בדרך ל"שמיר" (קרויה היום "הנווה"), חורשת חרובים במקום שבימינו מורד פלר"ם, וחורשה נוספת במדרון המזרחי למרגלות הרפת.
מרמת יוחנן נשלח לקורס מדריכי חוץ לארץ בקיבוץ אפיקים. בדצמבר 1944 נסע דרך עיראק לבומבי שבהודו, להדריך יהודים. בין חניכיו היה אייבי נתן. צמד הקים שם סניף ציוני ורוב חניכיו עלו ארצה. הוא שהה בהודו, ללא משפחה במשך שנה אחת. זה היה התנאי שהתנה עם שולחיו. בתקופה זו מצא כר נרחב למילוי סקרנותו בתרבות הודו, בבודהיזם ובזן בודהיזם.
צמד שב באוניה דרך תעלת סואץ, מפורט סעיד ברכבת לחיפה כשהוא נושא עמו מטען של שני ארגזי פח ובהם פסלונים וחפצי אומנות שונים מהודו.
צמד חזר לעבודה במטעים, ביחוד בפרדס עם אלישע ליפקין. גם המשיך לצאת למרעה עם הצאן אך לא עבד יותר בחליבה.
בשנת 1952 יצא שוב לשליחות של שנה, הפעם במנצ'סטר שבאנגליה, שם הדריך בתנועת הבונים והכין קבוצה לעלייה ארצה. קבוצה זו הקימה את קיבוץ גלעד.
כשהיה בן 50 שהה באנגליה ובאותו הזמן נבנה שיכון הותיקים. זוהר הכינה את הדירה החדשה לקראת שובו מאנגליה ולכבוד יום הולדתו.
ביתו קטן היה אך מלא בחפצי חן. אהב אומנות על כל ענפיה: מוסיקה, מחול, ציור, פיסול. ידיד של ירדנה כהן, מיודד עם בתיה לישנסקי, חנה אורלוף. היו לו קשרים עם אנשי רוח: צבי הרמן, משה שרת ועוד. היה קריין כפייתי. ליד מיטתו ערימה עצומה של ספרים מכל סוג ומין.
בשובו משליחותו האחרונה הלך לעבוד בפחחיה עם שלמה ולדמן, וליצור כלים ומיכלים לשימוש הענפים והחברים. בעבודה זו לא עבד זמן רב.
צמד ריכז את האולפן השני שהוקם בבתי ניות. הדריך כ – 3 מחזורים. שנים רבות ערך את העתון הקבוצי "ברמה" וטביעת עטו ניכרה בעריכה המאורגנת ובהירה ובכתבות אותן כתב בסגנונו המושחז והמעמיק.
לתקופה קצרה נקרא לתנועה בתל אביב לערוך את העתון התנועתי "אגרת".
באחרית ימיו קיבל על עצמו תיוק הזמנות הפלר"ם והתמיד בכך עד יום מותו.
שלושה שבועות לפני מלאת לו שמונים שנה הלך לעולמו בחטף.
יהיה זכרו ברוך
ספרה בתו, זוהר לקח, למירי פיינשטיין 27.1.2014