אהרון אפרת
אהרונצ'יק הלך לעולמו בפרוש שנת השבעים לקיבוצנו. מאחרוני "קבוצת הצפון" שהתיישבה בסתיו תרצ"ב באדמות מג'דל וגמרה אומר להקים כאן את ביתה. דמות מיוחדת בקבוצה זו, שעלילותיו השזורות בעלילות בוני המקום הפכו למיתוס עוד בחייו.
הוא נולד ב-1908 בעיירה פטריקוב בפלך מינסק שברוסיה, אחד מששת ילדי המשפחה. אביו היה מורה פרטי לעברית וליהדות ב"חדר מתוקן", ובאחרית ימיו- סוחר ואף עסק בהתנדבות בענייני ציבור. בית המשפחה, בית יהודי מסורתי וציוני. ראשית חינוכו של אהרון ב"חדר", שם למד תורה ויהדות מפי הרבי, והמשכו ב"חדר מתוקן" בו נלמדו לצד לימודי הקודש גם מקצועות החול, עד אשר בהתערבות ה"יבסקציה" בוטלו לימודי היהדות והעברית, בית הספר הועמד תחת פיקוח הממשל הסובייטי ולשון ההוראה הוחלפה ביידיש. המורים שהיו ברובם ציוניים, המשיכו ללמד עברית בסתר. ילד רך בשנים היה כשחווה את זוועות מלחמת העולם הראשונה והמאורעות האנטישמיים שנלוו אליה. ב-1918 נפטר אבי המשפחה, ואז החל להתגבש הרעיון של עליית המשפחה כולה לישראל. בינתיים מילא אחד האחים את מקומו של האב בניהול ענייני המשפחה ובעיסוק במסחר, לעתים תוך סיכון נפשו במסחר בלתי לגלי, ובלבד לקיים את המשפחה ולמלא את צוואת האב שלימודי הבנים לא ייפסקו.
ב-1923 עלה אהרון עם אמו ואחיו לישראל, כאן היה כבר אחיו הבכור, אריה- חבר קבוצת דגניה ב'. הוא למד שנה בזכרון יעקב וב-1924 התקבל לבית הספר החקלאי במקווה ישראל. ב-1927, כשסיים את חוק לימודיו, נשלח מטעם לשכת העבודה לטבריה, שם היה אחראי לנטיעת יער מטעם ממשלת המנדט. ב-1928 הצטרף לאחיו בדגניה ב' ועבד שם בעבודות חקלאיות שונות, אך לא הסתגל לאקלימו של עמק הירדן. ב-1929 הוא הצטרף לחבריו בוגרי מקווה ישראל, ששהו עם קבוצת הצפון בגניגר ועסקו בנטיעת יער בלפור.
הוא היה בין ראשוני העולים על הקרקע ברמת הצפון, לימים רמת יוחנן. מרבית ימי השנה היה אחראי לנטיעת היער ובקיץ הצטרף לקבוצת הבניין ושימש רצף, מכסה גגות ועוד. כשנמצאו המים הרבים בבאר והוקם גן הירק, ריכז אהרונצ'יק ענף גדול וחשוב זה, שבשיאו עבדו בו כ-30 חברים, בהם רבים מבין העולים החדשים, חברות הנוער וההכשרות. זכורים לטוב "התותים של אהרונצ'יק". עם חיסול גן הירק עבר למטעים, וכעבור זמן קצר הצטרף לצוות חדר האוכל שהתמודד עם תוצאות השריפה הגדולה ב-1954. מאז במשך 30 שנה אהרונצ'יק וחדר האוכל חד הם. משכים לפני עלות השחר והולך לשרת את הציבור במקום בו הוא מאמין פועם דופק הקיבוץ. רצה להיטיב עם החברים שימצאו בחדר האוכל בית חם. העבודה היתה לו ערך מקודש. הוא העיד על עצמו שהצטרפותו לעובדי "גילרם" היתה על מנת שלא להסתגר בד' אמות אלא לשמור על קשר עם חברים ולהמשיך להיות יצרני.
עם מיכל, שהגיעה לכאן ב-1934 עם חברי קבוצת "פלנטה", הקים משפחה. כאן נולדו להם בניהם שאוליק ואריק. משפחה צנועה ומאושרת בחלקה.
סיפורי המקום שסיפר בכל הזדמנות שנתבקש לכך הנם נכסי צאן ברזל במורשת המקומית. אין ילד שלא חווה את אהרונצ'יק מספר בהתלהבות על תקופת הייעור, בה שימש מנהל עבודה ועמד בגבורה בעימותים עם ערביי הסביבה שהתנכלו לשתילים הרכים. אין אחד שלא שתה בשקיקה את סיפור הגבורה על הורדת אהרונצ'יק לתוך הבאר הערבית שהייתה בסמוך למג'דל לשם העמקתה, ניקויה והכנתה לשימוש המתיישבים הצעירים. סיפוריו הרבים על האירועים בימי הקרב על רמת יוחנן במלחמת השחרור ליוו את תלמידי בית הספר שנים רבות. אהרונצ'יק היה פעיל ב"הגנה" וסגנו של מנדל רייזנר, שהיה מפקד הישוב, ואף מילא את מקומו לתקופה מסוימת. שנים רבות היה אחראי לנשק הבלתי-לגלי ועסק ברכש. בימי הקרב, היה אחראי לעמדה 7.
אהרונצ'יק נטל חלק פעיל גם בחיי התרבות והחברה. שר במקהלה, כהן בועדת שיכון, ועדת בריאות וועדת חברים. זמן מה היה אחראי על משק המים. באסיפות החברים מדי מוצאי שבת הייתה דמותו הרכונה על לוח השחמט חלק בלתי נפרד מהנוף. שנים רבות היה חבר בנבחרת השחמט של הרמה שהשתתפה באליפות התנועה הקיבוצית, היה פעיל בליגה והדריך חוג שחמט לילדי בית הספר. הוא טיפח עציציה גדולה ליד ביתו וחילק לחברים ברצון מהשתילים.
זכה אהרונצ'יק לאריכות ימים כשהוא עוקב בדאגה אחרי השינויים החלים בקיבוצו. היה תמיד גאה במפעל חייו ומשוכנע שחיי גן עדן כאלה אין בשום מקום. באחד מהראיונות שקיימו עמו ביקש: "הקמנו מפעל לתפארת תשמרו עליו, והכי חשוב שתשמרו על החברות ועל ההתחשבות האחד בשני".
הלך לעולמו והוא בן 92 שנים.