אליהו גלבוע
אליהו נולד בברסטצ'קו, עיירה קטנה בפלך וואהלין, פולין. חרף תנאי החיים הקשים, פיתחו יהודי העיירה שומרי המסורת מוסדות ציבור לתפארת וגולת הכותרת- בית הספר "תרבות" בו חונכו דורות של נערים לתרבות עברית ולחלוציות. בסביבה זו חונך אליהו, אשר חונן מילדותו ברוח טובה ואיתנה להתגבר על קשיים וספג בעיירה ערכים יהודיים, ציוניים וחלוציים. בגיל צעיר הצטרף לשורותיה של תנועת "החלוץ" ובה בעת סייע בפרנסת הבית. בית הוריו בית יהודי מסורתי. אבי המשפחה נתון היה לדאגות הפרנסה ואילו על האם הוטלה דאגת הבית. במסגרת הכשרתו לקראת עלייה לארץ, עבד כשוליה של נגר בעיירה. ב-1925 בהיותו בן 18 שנים, נפרד מבני ביתו ועלה ארצה. הוא נאלץ לחצות את הגבול בדרכון מזויף, הואיל ולא קיבל היתר יציאה בשל אי התייצבותו לשירות צבאי. לבד מן המכתבים שהיה שולח מן הארץ למשפחתו שבגולה, היה שולח לאביו מדי שנה עד פרוץ מלחמת העולם השניה, אתרוג ריחני וטוב מארץ ישראל לקראת חג הסוכות.
בארץ הצטרף לחבורת "הדרום" בנס-ציונה, עבד בפרדסי הסביבה, לעתים כיהודי יחידי בין ערבים רבים והשתתף יחד עם צבור הפועלים במאבק על עבודה עברית במושבה, שהיתה אז מעוז של עבודה ערבית. הודות לחריצותו, יושרו, מסירותו וידיעתו "להחזיק פטיש ביד", כמעט שלא סבל ממחסור בעבודה- בחורף עבד בנגרות-אריזה, ובקיץ- בטפסנות בבניין. במושבות נס ציונה, רחובות ופתח תקווה ובקבוצת כנרת בהן עבד זמן קצר, רכש לו ידידים ומכרים מבין ציבור הפועלים ומקרב האיכרים שידעו להעריכו כפועל טוב ובעיקר כאדם. במשך הזמן, בעבודת נמלים, הצליח לרכוש בחסכונותיו מגרש וחלקת פרדס במושבה.
"ערכי העבודה היו יקרים לאליהו", מספר יעקב יניב, גיסו, "ובהיותו פועל במושבה היה בא לעתים לבקרנו בשנים הראשונות לעלייתנו לרמה. למחרת בואו היה יוצא לעבודה, לעזור במשק ובחצר. ביקורים אלה יצרו קשרים ראשונים עם החברים ועם המשק". לאחר נישואיו ללאה והולדת בנם היחיד, גידי, החליט ב-1943 להצטרף עם משפחתו לקיבוץ, כאן חיו אחיו אהרון גלר וצביה יניב. הוא העביר ללא היסוס את מלוא חסכונותיו לקופת הקיבוץ כדבר מובן מאליו. הודות לכשרונו ולמסירותו הרבה, מצא בקבוצה כר נרחב לפעילות.
מיומו הראשון בקיבוץ ראה בעבודה ייעוד, אם בבניין ואם בנגריה. חס על כל פרוטה שלא תתבזבז וכאב כל שעת עבודה שלא מנוצלת ביעילות. ידיד ורֵע טוב היה לחברים, צנוע ובעל שקט נפשי. ידע להתקרב לכל אדם, להבין את בעיותיו ומצוקותיו, לדבר בשפתו ולהענות לצרכיו. עירני היה לענייני הקבוצה ומן המשתתפים הקבועים בשיחותיה.
בשנותיו האחרונות, כשחלה במחלת לב ולא יכול עוד לעבוד בעבודה פיזית, עבר להנהלת חשבונות והתמסר לעבודתו החדשה בכל נימי נפשו. שמח היה שגם במצב בריאותו הרופף יכול הוא להיות מועיל. היה בא כוחה של הקבוצה והמקשר בינה לבין חברות ומוסדות שונים עמה עמדה בקשר של תשלומי מסים, גמלאות ותגמולים, ארנונות וכדומה. פקידי המוסדות השונים עמם עמד בקשר מתוקף תפקידו, העריכוהו על מידות היושר והצדק ותכונותיו האישיות התרומיות. בהנהלת החשבונות, כבכל מקום בו עבד, הצטיין ביושרו, מסירותו ושקדנותו, ואפילו כשהיה רתוק למיטתו, עבד בחדרו בזמנים שהוטב לו. "הוא התאמץ בכל כוחו להתגבר על סבלו", מספר אחיו אהרון, "והאמין שבכח רצונו ימשיך לחיות". אחרי פסח תש"כ, משהורע מצב בריאותו הוסע אליהו לרפוי בירושלים. רוחו הטובה וחיוכו התמידי שימשו לו מליץ גם בין כתלי בית החולים, בו נאלץ לשהות בשל מחלתו. הוא ידע לנחם ולטפל בחולים אחרים ולרכוש את לבות הרופאים לידידות ולרעות מעל ליחסי רופא וחולה. "על אף אמונתך הגדולה בחיים", ספדה לו צביה אחותו, "על אף רצון החיים האדיר שפעם בך, אחי, לבך לא יכול יותר לעמוד במאמץ ונשבר!"
לא בחטף, אך בטרם עת, הלך אליהו לעולמו והוא בן 54 שנים.