ברוריה אנטלר ז"ל 1929 – 2023
שנים רבות חיה ברוריה ב"חמדת אבות", הרחק מעין הציבור. רמת יוחנן של הימים שבהם עוד התהלכה בחוצותיה השתנתה בשנים אלו במידה רבה וכך גם אוכלוסייתה. אך מעל הכל זו המדינה שלנו שהחליפה פנים, ושאותה, כך נדמה לי, היתה ברוריה מתקשה לזהות, ודאי בימים הקשים הללו. אפילו היא, למודת השואה ופסגות הרוע האנושי, חבלי התקומה והמלחמות החוזרות ונשנות – לא הייתה מאמינה למה שנעשה כאן.
"לכל זמן ועת לכל חפץ תחת השמים", אמר החכם מכל אדם, וידע מה שאמר, כי מי מאתנו יודע מהי העת שהועיד לו גורלו, מתי יינצל מציפורני המבקשים נפשו ומשאר המריעין בישין שמזמנים החיים, ומתי יבוא סופו, האם יהיה זה בקיצו או שלא בקיצו…
הרבה הרהורים עולים במפגש הזה, האקראי, שבין מועד מותה של ברוריה לבין הימים הללו, הרעים לתפארת, אבל גם כשמעמידים את הימים הללו מול ראשית חייה של ברוריה, שהיתה אחרונת שורדי השואה שחיו ברמת יוחנן, הדעת מתקשה להכיל ולשאת את ההיסטוריה החוזרת על עצמה…
ברוריה נולדה ב-1929 בעיר סורוקה שבבסרביה, על גבול רוסיה-רומניה. בת יחידה היתה למשה ואטה הוכמן, מהנדס בנין ורוקחת. סבה וסבתה היו דתיים, ואילו אביה היה ציוני ודובר עברית, כך שבבית שרתה רוח יהודית מסורתית וציונית.
את חוק לימודיה החלה בבית ספר ממשלתי רומני, והמשיכה, עם הכיבוש הרוסי ב-1939, בבית ספר רוסי. כשאסרו הרוסים את הפעילות הציונית ושבו את כל העוסקים בה, הוגלה סבה לסיביר ולא שב משם. כשהגיעה מלחמת העולם לפתחם חיו כבר ברוריה ובני משפחתה בעיר הגדולה בלצי (בלץ) וכשפלשו הנאצים והצבא הסובייטי החל בנסיגתו מפניהם, החל מסע הבריחה רב העלילה של המשפחה הקטנה, מסע חוצה גבולות ויבשות, מסע של פליטות, סכנה ומחסור. תחת הפצצות הגרמנים ברחו עם המוני בית ישראל בקרונות רכבת פתוחים וניצלו בעור שיניהם בעוד אלפים אחרים מצאו את מותם. כשהגיעו לקווקז, החלו נודדים ממקום למקום, כשהם רעבים, חסרי בית ובטחון. כשהתקדם צבא גרמניה לקווקז, ברחה המשפחה לאוזבקיסטן, שם חיה כשנתיים בקולחוז בבית עשוי חימר. כשגויס אביה המהנדס לעבודה באוּראל, הפכה ברוריה, והיא אז בית 11-12, למפרנסת העיקרית של אמה וסבתה והיתה עובדת בשדות הקולחוז בכל עבודה שנתנו לה. לפרנסת גופן קיבלו פיתה אחת ביום, או רקיק כוספה שנועד לבהמות, בישלו עשבים שגדלו בתעלות ושתו מי ביוב מורתחים.
תחנתם הבאה היתה אוראל, שם עבד, כאמור, אביה, ושם החלה גם אמה לעבוד, מה שאפשר להם לשלוח את בתם ללמוד בבית ספר רוסי. לקראת סוף המלחמה העבירו את האב לעיר סומי שבאוקראינה, שם סיימה ברוריה כיתה ו'. בתום המלחמה הגיעו בני המשפחה לצ'רנוביץ', שהיתה אז תחת שלטון רוסי, ומשם, כשהושלמו הסידורים הנדרשים ובשלו התנאים המתאימים, יצאו בדרכם לארץ ישראל.
אך בכך לא מלאה סאת ייסוריהם. גם במסעם זה, אל הארץ המובטחת, הנתונה תחת המנדט הבריטי והאסורה בכניסת עולים, נכונות היו להם עלילות רבות ותחנות מעבר לא מעטות, עד שעגנה אונייתם בחופי הארץ, וגם אחר כך. ערומים ויחפים, ונטולי כל חפציהם שטבעו במי הים כשנטתה האוניה על צדה טרם עגינתה, מצאו עצמם שוב מאות פליטי החרב מאחורי גדרות תיל, הפעם של מחנה המעצר בעתלית, שם שהו חודשיים-שלושה בטרם שוחררו להתחיל בחייהם החדשים. אז קיבלו הוריה של ברוריה שיכון בקרית חיים ב'. האב המהנדס החל לעבוד כפועל פשוט בסולל בונה, ואילו ברוריה הנערה נשלחה במסגרת "עליית הנוער" לקיבוץ מרחביה למשך חצי שנה על מנת ללמוד את השפה העברית. כששבה לבית הוריה, עבדה בבית החרושת לממתקים "פורת" במפרץ חיפה ועם פרוץ מלחמת העצמאות התגייסה לצבא ועבדה במחסן הבגדים של מחנה דורה שעל יד נתניה.
בצבא הכירה את בעלה הראשון, אפרים וולפינגר. לאחר נישואיהם חיו בני הזוג בעיר התחתית בחיפה, שם נולדו בנותיהם ציפי ומלכה. כשעלו הנישואים על שרטון, חזרו ברוריה ובנותיה להתגורר עם הוריה ויחד עמם עברו לשכונת רמות רמז, עם הקמתה.
בל"ג בעומר תשכ"ה, 1965, נישאה ברוריה לשרגא אנטלר, ובעקבותיו הצטרפה לרמת יוחנן, כאן נולד בנם המשותף – אבי. במרוצת השנים היא עבדה במטבח ובמחסן הבגדים ומצאה בעבודתה סיפוק וחיוניות. 58 שנים חייתה ברוריה ברמת יוחנן, והיתה בה דמות מתבוננת יותר מאשר מעורבת. מן הפוזיציה הזו, מצוידת בטביעת עין מחודדת, אמדה והעריכה כל אחד מיושבי המקום, ומכל אחד שהלך לעולמו נפרדה בדברי הספד מעל דפי ה"ברמה". עוד הרבתה לשתף ברבים את דברי השיר שכתבה.
כשחלה שרגא ונזקק לסיעוד, ביקשה ברוריה להמשיך וללוותו גם בשלבים האחרונים של חייו, ובחרה להצטרף אליו למגורים בדיור המוגן הגם שהיא עצמה היתה עדין עצמאית. שרגא נפטר ב-1997, וברוריה נותרה מאז דיירת בחמדת אבות. שנים עברו, הבית שינה את פניו, דיירים באו והלכו, דורות של מטפלות התחלפו, וברוריה, שנכנסה אל הבית צעירה יחסית, זכתה להגיע בו לזקנה מופלגת. אתמול הלכה לעולמה והיא בת 95.
תנחומינו לכם, ציפי, מלכה ואבי וכל בני המשפחה, וברוח דברי קהלת שבהם פתחנו, על הזמן שעֵת בו לכל, נייחל שעֵת המלחמה הזו תתחלף עד מהרה בעת שלום.