מרשימותה
עשרים שנה לעלייתנו ארצה
אני נזכרת איך משה שלנו, ביחד עם עוד בחורות ובחורים, עלו לארץ לפני כ- 22 שנה. היינו מרוצים מאוד. נפרדנו מהם בדמעות גיל, בשמחה, באיחולים ובתקווה שכעבור שנתיים, לכל יותר, נהיה יחד. לא החזקנו מעמד, הקדמנו ב- 4 חודשים וב- 6 לאוגוסט 1932 הגענו לקבוצת הצפון (עכשיו רמת יוחנן).
נכנסנו לחצר מלאה קוצים דוקרניים וגרבי המשי שלי נקרעו מיד, אבל לא דאגתי. היו לי די..
מצאנו כאן 48 חברים, 6 ילדים, 4 צריפים ישנים, 5 פרות ללא רפת, עופות באיזה "לולון" משונה, חדר אוכל קטן עם מטבחון (הצריך הזה, לאחר שהוגדל משמש עכשיו מחסן בגדים) ובו כמה פרימוסים רעשנים — ואני רואה שמים אין וכרגיל באין מים אין שיח, אין עץ, דשא וכו'. וגם מקלחת ומכבסה לא היו. אולם – אין דאגה – "מצמא לא מתו". ישראל הלפרין מסתובב כל היום בחצר עם עגלה רתומה לזוג סוסים ועליה 3 חביות בהן הוא מביא לנו מים מכפר אתא השכנה (שם מסתובב סוס עם עיניים קשורות ומעלה מים מאיזה באר ישנה), ואת המים הוא מחלק "חלוקה צודקת" לכל הנצרכים, למטבחים, לבתי הילדים, למשק החי וכו'. את הכביסה שהייתה אז מעטה מאוד, היו אוספים בעגלה, מורידים למטה ע"י הבאר שלנו (המים האלה לא היו טובים לשימוש) ושם מכבסים. מיבשים ומעלים בחזרה הביתה לחלוקה. הסתכלתי והקשבתי לכל הנעשה וחשבתי לעצמי, הנה ככה מתחילים לבנות ישוב חדש… ובלבי גמלה החלטה לשתף עצמי בבנין זה ככל יכולתי. כאן קבלו אותנו בסבר פנים יפות מאוד. כולם התייחסו אלינו בעדינות, בחביבות ובידידות. מכל צד שמענו: "באו אלינו כבר הורים של משה"לה שלנו, מה טוב שאנו יכולים כבר לקבל אצלנו גם הורים של חברינו"… היחס הטוב והחביב שפע עלינו מצד כולם וזה הוסיף לי כוח ורצון להסתגל לחיים החדשים האלה ולשכוח את "המותרות" שהיו לנו באמריקה..
והדירה? נתנו לנו את החדר הכי טוב שהיה אז. חדר מס' 3 חלונות. סליחה – חלונות לא היו שם, אולם היו שם 3 חורים בלי משקופי, שהיו נסגרים עם מכסה על לוחות (קראו לזה תריסים). גם תקרה לא הייתה שם ומדי בוקר הייתי סופרת את הרעפים, אבל תמיד התבלבלתי באמצע… גם הדלת נסגרה "בדוחק". העקרבים הרגישו כנראה שהחדר פתוח לקבלת אורחים ואמנם היו אורחינו הקבועים. גם קיבלתי מהם לא מעט עקיצות שכאבו מאוד, אך כשנודע לי שלא מתים מזה, הרי זה לא נורא… (החדר הזה משמש עכשיו חדר כלים ע"י חדר האוכל של חברת הילדים). משה גר בחדר אתנו בחדר והייתי מרוצה מאוד. מה יכול להיות יותר טוב?
והרהיטים? שתי מיטות ומזרונים קניתי בתל אביב ב- 2 לירות (רצינו לקנות מזרון למשה, אבל בשום אופן לא הסכים שיהיה לו מזרון יותר מאשר לשאר החברים). כשולחן שימש לנו ארגז גדול וכסאות – שני פחים מבנזין. כיסיתי הכל בכל מיני סמרטוטים יפים, וכן סידרתי וילונות משי שנקרעו מהר – אבל הרגשתי טוב.
ראיתי והרגשתי שהכל מתקדם מדי יום ביומו. זורעים, נוטעים ובונים ויש תקווה שעוד מעט יהיה גם מים. מתחילים בבניין הרפת (עכשיו נגריה). פעם אני רואה מחלון חדרי כיצד ניגשת לבניין עגלה טעונה אבנים גדולות וכבדות, וכמה חברים, וביניהם משה שלנו, מתחילים בפירוקן, ואני חושבת לעצמי, הרי להעמיס ולפרק אבנים זאת עבודת פרך ובעבודה כזאת עובד משה שלנו, אבל מיד אני נזכרת שהוא לע יחידי ואני דוחה ממני מחשבה זאת. נגמרה הרפת, מתחילים בבנין לולים. רוכשים פרות, עופות, בהמות עבודה וכו', ובכלל מורגש שעושים משהו. על כל הנעשה מספר לנו תמיד מרדכי ש. אבל אני שואלת תמיד מתי יהיו כבר מים? אל דאגה. מים יהיו בערך 6 שבועות, אבל 6 שבועות נמשכים חודשים רבים. חיכינו בסבלנות וזכינו גם למים 8 ממ"ק לשעה. החברים עשו חשבון כמה זה ליום, לשבוע וכו'. חגונו את המאורע הזה במסיבה גדולה עם הרבה שמחה צחוק וריקודים. ישראל הלפרין נשאר אמנם בלי עבודה, אבל ב"פרנסה" הוא היה מובטח והוא קיווה ל"דז'וב" יותר טוב. הרוח הטובה שהייתה בכל השפיעה גם עלי והייתי שרויה כל הזמן במצב רוח טוב ובהתלהבות. פעם אני נכנסת לחדר האוכל לארוחת ארבע ואני רואה על שולחן קערה ובה איזה מין מרק" צהוב. אני שואלת: "מה זה" ועונים לי "חמאה" "חמאה?" כן, כן, כך מראה החמאה שלנו בקיץ. ולמה אין קרח? ועונים לי בצחוק "בקבוצה קרח?…" "ולמה כאן כל כך הרבה זבובים?" ועונים לי בצחוק: "הם לא מציקים לנו, יש להם די מה לאכול על השולחן". בינתיים, ובחצר מסדרים ברזים בכל הפינות ובנו גם מקלחת ומכבסה, אבל טרם הספיקו לחבר לשם את המים וכבר עמדו שם מיטות החברים שהיו גרים עד אז למטה במג'דל. בכלל היינו מבלים את הערבים למטה על שקי התבואה שהיו מובילים לשם מהשדה. היינו יושבים כולנו יחד כמו משפחה גדולה, מספרים סיפורים, שרים וכו'. פעם כשישבנו כך למטה, אני רואה בחורה רצה עם פנס ביד ושרה. כולם מצטרפים לשירה ואני שואלת מי זאת? עונים לי שזאת יהודית שיפריס היורדת מדי ערב לאפות לחם בתנור ערבי. התעוררו בי רגשי קנאה אליה, וצר, צר היה לי מאוד של הקדמתי לעלות לארץ ב- 20 שנה לפחות…
מתחילה הדאגה למקום עבודה. ובאמת במה לעבוד? במטבח? לעשות אטריות אינני יודעת, לבשל על פרימוסים גם לא, במחסן? גם לתפור אינני יודעת. לתקן גרביים? כן! זה אני יודעת, אבל בזה צריך להיות גם "שדחן" ולזווג את הגרביים, מפני שהיו מכבסים אותם ביחד (לא כמו עכשיו בשקיות) וכך הייתי יושבת יום, יום על הרצפה לפני ערמת גרביים, מזווגת אותם ומתקנת. עבודה חשובה מאוד, שיהיו לחברים גרביים מסודרים ומתוקנים. אחר כך התחלתי לגהץ, במגהץ כבד על פחמים. מדי פעם יש להוסיף פחמים ולנפח, לנפח ולנפח, והפנים והעיניים מאדימים כהוגן, עבודה קשה ולא נעימה ביותר. אחר כך ראיתי איך שתופרים שמיכות, הסתכלתי יפה איך עושים זאת עד שהתחלתי לנסות אף אני לתפור שמיכה. זה הלך לא רע. החברה היו מרוצים וככה הייתי ל"מומחית" לתפירת שמיכות וזה שנים שאני תופרת את כל השמיכות (גדולות, קטנות וכו') בקבוצה. זה שנתיים שהעבודה הזאת נפסקה בגלל מחסור בצמר גפן, אבל אני מקווה שהמחסור הזה ייפסק ועוד אספיק לתפור שמיכות כהנה וכהנה…
בינתיים סודרו המים למכבסה. החדר פונה מהדיירים ונפתחה מכבסה במקום. סדרו אותי לעבוד במכבסה, מכונות לא היו לנו, צריך לעשות הכל בידיים: לכבס, לסחוט, וכן לא היה סידור נוח לתליית הכבסים, לא גגון, לא בלוקים. את הדוד צריך היה לחמם בעצם ולא פעם צריך לאסוף את העצים לבד בחצר…
עוד "טריק" טכני מעיין היה קשור עם עבודת המכבסה. האינסטלציה של המכבסה והמקלחת הייתה משותפת ואם היו פותחים את הברז במכבסה, לא היו מים במקלחת, וכן להיפך. וקרה לא פעם, שמרים נ. הייתה באה לקלח את הילדים בזמן ה"ברן" וצועקת: "דבורה, סגרי את הברז, אני מוכרחה לגמור לקלח את הילדים!" ואני עונה: "אם לא אגמור את הכביסה בזמן, לא יהיה לכם מה להחליף" כי דל מאוד היה אז המלאי במחסנים שלנו. הייתה זאת, כאמור עבודה קשה מאוד, אבל החזקתי מעמד הרבה זמן. היינו שנינו, דב ואני, חלוצים בגיל גבוה, אני קצת מעל ל- 40 ודב קצת מעל 50 שנה. דב עבד בכל מיני עבודות, בתחילה מסקל אבנים בחצר, אבל באבנים האלה הייתה שרויה ברכה. ככל שהרבה ללקט ולאסוף אותן, כן הופיעו יותר. אחרי זה היה מיישר חוטי כבישה ואחר כך עבדנו שנינו במשתלה אצל שרקה, שהייתה מכינה שתילי אורן ליער שלנו. היינו עושים את כל העבודות, ממלאים אדמה, שותלים, משקים וכו'. ממטרות לא היו אז, והיה נחוץ לסחוב צינורות, משפחים וכו'. עבדנו אז ימים שלמים עד שבאנו אנשי בית אלפא בהצעה, שהורים יעבדו רק חצי יום. קיבלנו את ההצעה הזאת ללא כל ערעור ומאז אנו עובדים רק עד לצהריים…
וככה עברו 20 שנה, במשך הזמן הזה עברו עלינו כאן תקופות שונות. השתלבנו בכל חיי המקום, וכל אשר עבר על הקבוצה, נתן גם בנו את אותותיו… לרבות המשבר הפוליטי נמשך 4 שנים, שהיה כאן השומר הצעיר. יודעת אני שהיו חברים וחברות שטענו שמאל, ימין, ימין, שמאל, מה נפקא מינה, העיקר להישאר במקום. בשבילנו זה לא היה כל כך פשוט וזה גרם לנו אי מנוחה וחרדה רבה.
היה עוד דבר שהקשה עלי מאוד והפריע לי להרגשתי הטובה במקום, וזה אי ידיעת השפה העברית. אף פעם, וזה גם נמשך עד היום הזה, לא החסרנו אף שיחה, הרצאה או כל מאורע ציבורי אחר שהיה במקום. אני הייתי יושבת כמו חרשת אילמת, וזה גרם לי צער רב. אולם דב בא לעזרתי והיה חוזר ומתרגם לי הכל, מילה במילה, וזה לקח זמן רב למדי. עד שלאט לאט התחלתי להבין, ולבסוף אפילו לדבר עברית זאת הייתה בשבילי שמחה גדולה והרגשתי עצמי מאושרת. גם דב היה מרוצה ממני והעיקר הוא שהשתחרר מעבודתו הקשה עבורי. ככה בסבלנות ובהתמדה עברנו את הימים הקשים וזכינו לימים יותר טובים.
כשאני מסתכלת עכשיו על כל מה שנוצר כאן במשך זמן היותנו במקום, פשוט קשה לי להאמין למראה עיני. חצר המשק על כל אשר בה, הפרות, הלולים עם העופות, מחסני התבואה וכו', בתי הדירה, בית התרבות, השיפורים, בית הספר וכל אשר מסביבו, כרמי הגפנים, בריכות הדגים, הפרדס, מטעי הבננות וכו' וכו', מוסדות המלאכה, ועל הכל גבעת הנקודה עצמה, זו גבעת החן השופעת חיים, ירק, צל וצמחים. כל זה נוצר במשך 20 שנה על ידי חברינו, ילדינו, אחינו ואחיותינו, וגם לנו יד בכל זה…
זה נותן סיפוק רב ומעורר גל של התלהבות ורצון להמשיך בחיים אלה ולזכות להישגים נוספים בחיינו בכל המובנים. אתם חברים יקרים ! למרות ועל אף גילנו הגבוה, אל נא תשלחו אותנו לישון כמו את "האב הזקן" בהצגת הקאמרי "הקיצו ורננו".
דבורה זמיר- רמת יוחנן