דוד רז
דוד נולד בסטניסלבוב שבגליציה המזרחית. בן יחיד היה להוריו וככזה גדל באוירה חמה ומפנקת. בית הוריו- בית יהודי מסורתי והחינוך שקיבל בילדותו יהודי גם כן. הוא למד ב"חדר" ובבית ספר עממי וסיים בבית ספר למסחר. מתוך התהו ובהו ששלט באיזור מגוריו בשלהי מלחמת העולם הראשונה החלו מתעוררות תנועות לאומיות באוכלוסיה המעורבת פולנים, אוקראינים ויהודים. רוח ההתארגנות והרצון להשתייך לתנועת נוער לא פסחה על הנוער בגימנסיה בה למד דוד וכמי שכבר הספיק להשתייך לתנועת נוער בורוכוביסטית, הצטרף לקן "השומר הצעיר" המקומי והיה לחניך ומדריך. דוד היה ממקימי הקבוצה החלוצית אליה השתייך. כהכנה לעלייה ארצה החלו חבריה עובדים בחווה חקלאית, בעיר וביערות הסביבה. המעבר מספסל הלימודים לעבודה הגופנית היה קשה לכל חברי הקבוצה ולדוד, הבן היחיד הכחוש במקצת, קשה פי כמה, אך להט הגשמתו של הרעיון החלוצי ושאיפתו להביא תועלת בחברה העתידה לקום בארץ, סייעו בעדו להתגבר על הקשיים ואף להצטיין בחריצותו בעבודתו. הוא היה מראשוני קבוצתו שעלו ארצה וב-1920, לאחר חודשי נסיעה ונדודים, הגיע באוניה לנמל חיפה, בעצם ימי העלייה השלישית. סיפוריו על העולם שהותיר מאחוריו, על בית הוריו האהוב ועל הווי העיירה היהודית, עולם שנעזב בשל אמונה בדרך ואהבה גדולה לארץ ישראל, ליוו לימים את בנותיו ונכדיו בילדותם ובבחרותם.
תחנתו הראשונה של דוד בארץ היתה במחנה אוהלים בעמק יזרעאל ובעבודה בסלילת כביש חיפה-ג'דה. קשיי ההסתגלות לתנאי החיים החדשים לא פסחו עליו: העבודה המפרכת, חומו של העמק, המלריה שתקפה אותו, אך כל אלו לא ערערו את אמונתו בצדקת הדרך בה בחר והוא אף עודד חברים אחרים ברגעי חולשתם. הוא הצטרף לקיבוץ "השומר הצעיר א'" בימי שבתו בקילומטר העשירי של הכביש, ועבר עם חבריו את תחנות הביניים של ייבוש הביצות בנהלל והעבודה בגבע, עד העלייה להתיישבות הקבע בבית אלפא שלרגלי הגלבוע.
בבית אלפא הקים דוד משפחה עם עדה, לבית דלוגטש, שם נולדה בתם הבכורה, לאה. הוא היה מהכורמים הראשונים בבית אלפא, אהב את עבודתו בכל מאודו וקשור היה לאדמה בעבותות. אף על פי כן בהגיע שעת משבר ופילוג ב-1940, בחר להעקר עם משפחתו מאדמת בית אלפא ולהכות שורש מחדש ברמת יוחנן, כאן נולדה תמר, בת הזקונים.
גם ברמה היה דוד כורם, עבד בנשירים ויזם את נטיעת מטע הבננות. למעלה מ-40 שנה היה חקלאי ועם השנים הפך לבר סמכא בענף המטע והכרם בארץ, עמד בקשר מתמיד עם אנשי המחקר וההדרכה ואף יזם וקשר קשרים מקצועיים וחברתיים בין חקלאי האיזור. כשחוסל הכרם כאב את מראה עקירת הגפנים, פרי עמלו רב השנים. גם כשעייף גופו מהעבודה הפיזית והוא נאלץ לעבור לעבוד בהנהלת החשבונות, עשה הכשרה יסודית, הכיר את ענפי המשק והעיר הערות מועילות לאנשי הענפים שבאו עמו במגע.
למעלה מ-50 שנה היה דוד חבר קיבוץ, מאמין בחיי השיתוף ומעורה בחיי המשק והחברה: העבודה היתה לחם חוקו ולצידה היה חבר בועדות חברה, חברים, משק, תרבות ומינויים. איש מצפון היה, נאמן להשקפת עולמו, אך בלתי מטיף, ויכוחיו תרבותיים וסגנונו מתון ומעודן. שותף ללבטי החברה הקיבוצית בכללה ולמקומו של הפרט בתוכה, ורגיש לנעשה במדינה. נכון להטות אוזן קשבת למצוקת הזולת ולהושיט עזרה הן כממלא תפקיד ציבורי והן כידיד, מיטיב לטפל בבעיות בזהירות הנדרשת. עדין נפש היה, מסביר פנים, חבר טוב, איש שיחה רגיש וחריף מחשבה. סקרן, בקי היה בהווית העולם, עקב אחר התפתחות המדע והמחשבה, הרבה לקרוא ולהרחיב אופקים, זכרון מופלא היה לו וחוש ביקורתי מפותח. נהג לשוחח ארוכות עם בנותיו, גאה היה בכשרונותיהן, סבא חם ואוהב היה לנכדיו.
איש ישר דרך ומצניע לכת היה דוד. כבשגרת חייו כך בימי מחלתו האחרונה, רצופת הסבל: שקט, נחבא אל הכלים, ממעט לבקש לעצמו או להכביד על זולתו. משאלתו למות נשיקה לא נתמלאה. הלך לעולמו בין כסה לעשור והוא בן 72 שנים.