דליה יבור

13/12/1935 - 27/08/2017

פרטים אישיים

תאריך לידה: י"ז כסלו התרצ"ו

תאריך פטירה: ה' אלול התשע"ז

שם האב: אברהם

שם האם: לאה

ארץ לידה: ישראל

מקום קבורה: רמת יוחנן

מסמכים

לא מצורפים מסמכים

משפחה

פרידה מדליה יבור

אמרו חכמינו ז"ל ששלהי הקיץ קשים מן הקיץ עצמו. את צפונות מזג האוויר אשאיר לחזאים, אך בעיניים מקומיות אכן קשים שלהי הקיץ הזה ועצובים מאוד. זו לנו הפעם השנייה בתוך ארבעה ימים שאנו מלווים למנוחות חברה ותיקה ומשהו מן הנוף הזה, המוכר והמובן מאליו, נעקר.

אם נבקש לתאר את דליה בשתי מלים יתאים לה יותר מכל הביטויים שבשפתינו התואר "יושבת בית", תואר שזכה לדברי שבח במקורותינו: "אשרי יושבי ביתך"(תהילים פ"ד, ה'), אמר משורר תהילים, ואילו הנביא ישעיהו קבע: "כתפארת אדם לשבת בית" (ישעיהו, מ"ד, י"ג). אך לאו דוקא, או לא רק, בשל אופיה המופנם והמצניע לכת, או בהתייחס לביתה הפרטי, שאמנם היה לה מבצרה, מגדיר הביטוי הזה את דליה יותר מכל התארים. דליה היתה "יושבת בית" גם במובנה הרחב יותר של המילה "בית", מבחינת התפקיד שמילאה מקום הזה כולו בחייה, שהוא ביתה מאז היתה בת עשר.

דליה לא נולדה במקום הזה, אך עשתה לה אותו בעצמה לבית מגיל צעיר מאוד, ואם אמרו חז"ל כי "שלושה שמות נקראו לו לאדם", וכי הטוב מכולן, אף יותר מזה שקוראים לו אביו ואמו, הוא "מה שקונה הוא לעצמו" (מדרש תנחומא, ויקהל, א'), אזי נאמר אנו כי הטוב מבין הבתים שמתגורר בהם אדם בחייו הוא זה שמקים הוא לעצמו.

כל התנהלותה של דליה במקום הזה אמרה בית, את כל המלאכות שעושה עקרת בית בביתה הפרטי, עשתה היא במרוצת השנים במרחבה ציבורי: כמטפלת בבתי הילדים ובגנים, ככובסת, כתופרת, כאופת עוגות לכל אירוע (שמרים,כמובן). כיצירת החינוך המשותף של הימים ההם, היתה "חיילת למופת", העושה כפי יכולתה לקיומה של השגרה הקיבוצית.

ואולי מפני שבשעתו מצאה כאן תחליף לבית הוריה שקרס, עשתה דליה במשך השנים, ביחד עם יורם, שותפה לחיים בכ-40 השנים האחרונות, את המקום הזה פעם ועוד פעם, בית גם לאחרים. זוג מקרב, מזמין ומתמסר, לא רק לילדות שלה, לילדים שלו, ולשירלי המשותפת לשניהם, אלא ביתם פתוח לכל דורש וכלאחד הופך מיד לבן בית, כי איך היה כתוב על החולצות שהודפסו במיוחד לחתונה של אַמֶן וצ'וצ'ו? "משפחה לא בוחרים". והשבט גדול וגדֵל והומה מנכדים ונינים.

ודליה, בתבונת כפיים, רוקמת,סורגת, תופרת, יוצרת תחפושות לפורים וכאמור, אופה, לכוּוווולם.

ועל כן, דליה יקרה, תנחומינו שלוחים עם לכתך לא רק ליורם, אילת, עפרה ושירלי, אלא גם לליאור, רונן, יונת, אמיר ואַמֶן,לחתנים ולכלות ולכל הנכדים והנינים שיחסרו אותך מאוד. נוחי על משכבך בשלום וינעמו לך רגבי אדמתו של הבית הזה.

ליקטה מן הארכיון וכתבה – נורית פיינשטיין

 

 

סיפורים

לחצו על הכותרת על מנת לקרוא את הסיפור

  • תעודת זהות

     

    דליה יבור ז"ל

    בת ללאה ואברהם פרידלין

    נולדה בגני עם,  י"ז בכסלו תרצ"ו   13.12.1935

    הגיעה לרמת יוחנן בשנת 1946

    נשואה לדודיק אלון

    אמא לאיילת ועפרה

    נשואה ליורם יבור

    אמא לשירלי

    נפטרה: ה' באלול תשע"ז 27.8.2017

    בת 82 במותה

    יהי זכרה ברוך

  • פרידה – יורם יבור

    דליה יבור  – יורם

    דליה לא הסכימה להתראיין ולספר קורות חייה. העלאת זיכרונות ילדותה,הביאו אותה למחוזות בהם לא רצתה להיזכר.

    דליה נולדה במושב "גני עם" ללאה ואברהם פרידלין. כאשר הייתה בת ארבע נפרדו ההורים ועזבו את המושב, כל אחד פנה לדרכו. לאה, אמה של דליה, עברה איתה לגבעת השלושה, כעובדת במעון לילדים ודליה הוכנסה למעון, שהיה גם מוסד חינוכי לילדי חוץ. בגיל עשר העביר אותה אברהם, אביה, לרמת יוחנן, שם הייתה תמר, אחותה של דליה, בהכשרה צעירה. בין תמר האחות המבוגרת מדליה ב 8 שנים ובין דליה, לא נוצר כל קשר בתקופה הזו, בשל הבדל הגילים. דליה הוכנסה לבית הילדים, ללא כל משפחה מאמצת ובשעות אחר הצהרים , כאשר הילדים הלכו לבתי ההורים, הייתה מצטרפת לחווה רייזנר או לרותי מלמד והולכת אתן לבית הוריהן. לדבריה, שני דברים הצילו אותה: האחד שהיה זה הקבוץ של פעם, בו השותפות והאחריות היו חזקים והשני שהייתה יפה ונעימה והילדים רצו את חברתה. למרות שלא אומצה, לא זכור לה שסבלה בדידות וכל חייה ידעה להעריך את מה שהקבוץ נתן לה.

    דליה התגייסה לצבא. היתה זאת תקופה קשה עבורה. לא התאימה  לה המסגרת הצבאית. היא שובצה לגדנ"ע ואחרי בקשות עברה לנח"ל ונשלחה להיאחזות מגל. דליה לא נהנתה מתפקידה כפקידה הפלוגתית בהיאחזות ותקופת השירות התקצרה, בשל נישואין לדודיק אלון. נולדו הבנות איילת ועפרה. דליה מטפלת בבנות, אוהבת אותן ודואגת להן עד כדי חרדה.  חיי הנישואין עם דודיק לא עלו יפה והם נפרדו. בצומת זה הצטלבו דרכנו. היה זה לפני 44  שנים. שנים של אהבה, הזדהות ושותפות בכל.

    דליה עבדה בכל ענפי השירות בקבוץ: במטבח, במכבסה ובבתי הילדים, מהן 25 שנים בגן הילדים. את העבודה בגן אהבה בכל ליבה. שם היא הרגישה , שהיא נותנת ומקבלת. הקשר שלה עם הילדים, היה מושא לקנאה. הקשר גם התבטא באהבת ספרי ילדים. כל ספר ילדים איכותי, ורק איכותי, היה בשבילה אושר והכוננית שלנו התמלאה עד אפס מקום בספרי ילדים. בשנותיה האחרונות החלה לחלק ספרים אלה ושמחה שיהיה מי שייהנה מספרים איכותיים. לאחר מספר שנות עבודה בגן , הרגישה שהיא רוצה להשתלם ויצאה לשנת לימודים באורנים וחזרה עם מטען של חידושים, ביניהם חצר הגרוטאות , שעד היום הוא חלק מסביבת גן הילדים.

    לדליה היה טעם משובח והוא בא לידי ביטוי בבית ובסביבתו . כשרונה המיוחד התבטא במלאכת  יד. כל מה שיצרה, היה מלאכת מחשבת:  שמיכות אמנותיות, רקמות ותפירות. לבנות ולנכדים הייתה תופרת ומייעצת בקניות. תחפושות שתפרה היו מהמפורסמות. את טעמה המשובח כל המשפחה הכירה, ואת עבודותיה הנפלאות אהבו כולם. כשרון האפייה של דליה, היה שם דבר.  המשפחה והחברים אהבו את העוגות של דליה. קראו להן "העוגות של דליה" וכל מי שטעם מהן, זכר את טעמן. אהבה רבה הייתה לדליה לגינה, לגדול פרחים ובפרט פרחי הבר, שאותם הכירה בשמותיהם. היא שמחה על  ניצן שהציץ, ופרח שבקע. בעיקר אהבה את הצבעונים, אותם נסענו לחפש בטבע. יכולה הייתה לשבת שעות ולהתבונן בהם. דליה התעניינה בפוליטיקה, קריאת עיתון "הארץ" על כל עמודיו, היה חלק מסדר יומה. מאד שמחה והתרגשה שאבי גבאי נבחר לאחרונה ליו"ר מפלגת העבודה.

    דליה ידעה להתבונן באנשים להרגיש אותם. עוד טרם היו רכבים פרטיים והנסיעה מחוץ לקבוץ הייתה בתחבורה ציבורית, הייתה חוזרת עם חוויות, ממגע שהיה לה עם אנשים שפגשה באוטובוס ובעיקר עם אנשים פשוטים, בהם התעניינה במיוחד. חשוב היה לה לעזור והדגישה שהיא רוצה רק מתן בסתר, שלא יודו לה על כך. במשך מספר שנים היא העניקה בסתר, סכום כסף חודשי, לילדה מחוץ לקבוץ, על מנת שתוכל להשתתף בחוג לספורט למצוינים, כי הוריה התקשו לשלם עבורה.

    מספר שנים לאחר נישואינו,העלתה דליה את רעיון האומנה. היא אמרה: יש לי עוד חום בלב ואני רוצה להעניק אותו".וכך הבאנו את שירלי שלנו.                            למרות שדליה לא הייתה פעילה, היא שיתפה פעולה. יחד יצרנו קשר חם עם כל בני המשפחה המורחבת. דליה אהבה את המשפחה הקרובה, אך התקשתה לשמור על קשר עם בני הדודים שלה, משום שהקשר אתם הזכיר לה את תקופת ילדותה, והיא לא אהבה להיזכר בה.  את הבנות איילת ועפרה אהבה  בכל ליבה ותמיד ציינה בגאווה את יושרן ואופיין המיוחד. היא קשרה קשר עם כל הנכדים ובמיוחד עם  הנכדות גליה, דפנה, נופר, יובל, עפרי ומשי .

    תודה לך דליה, על שנות חיינו המשותפות ועל כל מה שחווינו יחד. דליה יקרה שלי, זכיתי באהבה גדולה. אני נפרד ממך ויודע שתלווי אותי כל הזמן עד שניפגש.

    תודה רבה מכל הלב, לכל עובדות ועובדי חמדת אבות. לא אמנה בשמות, כי כולכם ראויים לתודה, על רצונכם להעניק ולהקל על דליה ועלינו ברגעים קשים. פעמים רבות היא שבחה את טיפולכם המסור.