ורה ולנר

03/05/1925 - 30/09/2016

פרטים אישיים

תאריך לידה: ט' אייר התרפ"ה

תאריך פטירה: כ"ז אלול התשע"ו

שם האב: ארתור

שם האם: הלנה

ארץ לידה: צ'כיה

עבודה: מרפאה

מסמכים

לא מצורפים מסמכים

משפחה

פרידה מורה  ולנר ז"ל

הרחק מרמת יוחנן, כאן, בגליל העליון, בקשה ורה לנוח מנוחת עולמים. יש בהחלטתה זו אמירה ברורה ומרגשת מה לה הבית הזה בכפר בלום, מכל הבתים שהיו לה בחייה. אין תימה שוֶרה, בת לדור שמנעוריו גורש ונדד והיגר ועזב והחליף בית שוב שוב, בחרה לשכון לנצח במקום הראשון בחייה שבו נמצא מנוח של ממש לכף רגלה, שבו הגלידו הפצעים, שבו זקפה קומה, שבו עשתה מעשה בראשית אישי וקבוצתי, שבו היתה שותפה לחבלי לידה והקמה של קיבוץ צעיר, שבו הקימה משפחה עם אלוף נעוריה, שבו הפכה לאם וגידלה את ילדיה. ואנו, אנשי רמת יוחנן, הקיבוץ האחר שהיה לה בית זה 40 שנה, מכבדים את בקשתה זו, כפי שכיבדנו את האישה מעוררת הכבוד הזו בכל שנותיה בינינו, נפרדים ממנה בצער ומלווים אותה כאן למנוחה שכבר כל כך ראויה לה.

בשנים האחרונות שהתה ורה ב"חמדת אבות", הבית הסיעודי ברמת יוחנן. באחת, נעלמה מהמרחב שבו היתה נוכחת שנים רבות, נוכחות פעילה ומשמעותית. ורה הנמרצת, הפעלתנית, הלכה והזדקנה, איבדה את מאור עיניה, התקשתה בהליכה והיתה רתוקה לכסא גלגלים. כעת היתה תלויה באנשים שיסעדו אותה. והיא קבלה את הדין. התמודדה עם תקופה קשה זו בחייה כשם שהתמודדה עם תקופות קשות אחרות. החיים לא פינקו אותה, וזאת בלשון המעטה!

נעוריה נקטעו באחת עם פרוץ מלחמת העולם השנייה. בת 17 נכנסה למחנה ובת 20 יצאה. "הרבה פעמים חשבתי איך קרה שנשארתי בחיים", סיפרה, "אין לי תשובה ברורה. מזל? ואולי הגיל ומצב בריאותי עזרו לי לשרוד? הייתה בי תשוקת חיים, יצר וגם סקרנות לראות ולדעת". בסיום המלחמה כאשר הבינה שהיא אמנם חופשיה ויכולה לעשות כרצונה, הבטיחה לעצמה שלעולם לא תתלונן. היא שמחה שיצאה משם בריאה פחות או יותר ושפויה. "עצם העובדה שאני בכל זאת מקטרת", כתבה לימים, "מוכיחה שהכל בסדר…".

אנו, ברמת יוחנן, לא הכרנו את ורה ב-30 שנותיה הראשונות בארץ. על כך יש ודאי מן הנוכחים כאן שיֵדעו לספר טוב מאתנו. היא הגיעה אלינו בבגרותה, לאחר שהתאלמנה מאבי ילדיה וקשרה קשרי זוגיות חדשים עם חברנו עמנואל בן-טל ז"ל. אישה בת למעלה מ-50, שחוויותיה המעצבות כבר מאחוריה וכך גם גידול ילדיה. חרף כל הקשיים שניתן היה לצפות כי יעמדו בפניה מטבעו של כל שינוי, השכילה ורה, אישה למודת מעברים ותמורות, להשתלב בינינו. היא לא התקשתה להתבסס מחדש בקבוץ ותיק עם אורחות חיים ייחודיים, ליצור קשרים ולבסס אמון עם החברים הותיקים ועם הקהילה כולה.

מלאת חיים היתה, סקרנית לנעשה בסביבתה הקרובה ובתבל ומלואה, שותפה פעילה ומעורבת בקהילה, לא מוותרת על שום טיול או מפגש, חיונית ושמחה בחלקה למרות המשקעים והזכרונות משנות התופת באירופה, אותן חוותה על בשרה באופן הנורא ביותר.

היא לא היתה אף פעם בבחינת "נקלטת" או "זרה" ברמת יוחנן, ולא בכדי. באישיותה המיוחדת נשתלבו נסיון ארוך שנים בחיי קיבוץ ותכונות טרומיות שעמדו לה מלידה ומבית הוריה: אישה איכפתית, חושבת, חרוצה ומשקיעה, אשת תרבות ואשת שיח. העמידה לשרות הקהילה את כולה: כשרונות, כישורים, ניסיון חיים עשיר ונועם הליכות. בכל מקום בו לקחה חלק פעיל ראתה את האדם העומד מולה, את צרכיו ומצוקותיו ועשתה ככל יכולתה לעזור, לתמוך, לכוון, ולממש עד תום את תפקידה והפוטנציאל הגלום בו. כך במרפאה אליה הצטרפה כאחות בבואה לרמה, כך בועדת הבריאות, כך בפעילותה האינטנסיבית ב"ועדת הקשישים" וכך גם בקליטת עלייה, עת שמשה שנים ארוכות כאם בית לתלמידי האולפן לעברית.

בשנת 2004 הוענקה לורה תעודת "יקיר קליטה" ע"י הסוכנות היהודית בטקס מרשים ומרגש. בכך, היא זכתה להוקרה על עבודתה ההתנדבותית ארוכת השנים באולפן, על מסירותה הרבה ודאגתה לכל צרכי הבריאות, הביגוד, השיכון והמזון של התלמידים, עולים חדשים שרמת יוחנן היה ביתם הראשון בארץ בתקופת הלימודים באולפן לעברית. מי כמוה הבין מהם חבלי קליטה… על פועלה זה, שבו התמידה עד גיל מופלג למדי, ועל יחסה האמהי, היו התלמידים אסירי תודה לורה והשיבו לה אהבה.

ועכשיו הגיעה שעת פרידה. קצת קשה לחוש זאת בחומו היוקד של עמק החולה, אך סתיו עכשיו בארץ ו"הסתיו", כדברי המשורר, "את העצב אוהב, / ושלכת… שלכת בלב…".

ורה יקרה- הערב תתחיל שנה חדשה בעולמם של יהודים ואת נותרת על סיפה. רמת יוחנן נפרדה בשנה שחלפה מחברים רבים-רבים וכל אחד שנפקד מן השורה השאיר אותה קצת אחרת, וכך גם את. בשם חברי רמת יוחנן וילדיה אני נפרד ממך היום בצער, אך בגאווה ובהודיה על ארבעת העשורים שחיית בינינו. נוחי לך בשלום על משכבך, את ראויה למנוחה, והפעם – בעולם שכולו טוב.

עירית, אלדד ויאיר, הנכדים והנינים, משפחת בן-טל שלנו ובית כפר בלום-  אתכם אנו בצערכם – צערנו.

ועוד דבר שראוי כי יאמר במעמד הזה: עם מותה של ורה תמו מעל אדמת רמת יוחנן החברים שורדי השואה. בכל שנותיה בינינו מגויסת היתה ורה לשימור הזכרון, נכונה לספר לבני הנעורים פעם ועוד פעם, טרם צאתם למסע לפולין, את קורותיה במלחמה, להדליק מדי שנה נר זכרון בטקס יום השואה, כשהיא מונה את שמות יקיריה שאינם. כעת עלינו המלאכה לשמור על הזכרון שציוו היא ובני דורה עלינו ואנו מתחייבים שכך נעשה.

יהי זכרה ברוך.

סיפורים

לחצו על הכותרת על מנת לקרוא את הסיפור

  • תעודת זהות

    ורה ולנר ז"ל

    בת הלנה וארתור פוליצר

     

    נולדה:  ט' באייר תרפ"ה 3.5.1925

    בפופרד, צ'כוסלובקיה

    עלתה לישראל  מצרפת 29.6.1946

    חברה בקיבוץ כפר בלום

    נשואה למשה ולנר

    אמא לעירית, אלדד ויאיר

    הגיעה לרמת יוחנן 7.11.1976 

    נשואה לעמנואל בן טל

    נפטרה: כ"ז באלול תשע"ו 30.9.2016 

    הובאה למנוחות בקיבוץ כפר בלום

    בת 91 במותה

    יהי זכרה ברוך

  • מספד לאמא שלי – עירית גזית-ולנר

    מספד לאמא שלי – עירית גזית-ולנר

    בבואי היום לספוד לך אמי, עלי לומר, כמו שנוהגים, ברוך דיין אמת, כי באמת הספיק לך….. לשבת כל היום בכיסא, ללא יכולת לקום וללכת, ללא מאור עיניים, כפי שהיית בזמן האחרון, אז די נגמר וטוב שנגמר כך. זה לא התאים לך כלל!

    תמיד היית אישה מאד חזקה, פעילה ודעתנית. ידעת מה את רוצה, ולא הסכמת שיתעלמו ממך, או שידברו דרכך, כמו שנהוג לדבר עם ועל זקנים בנוכחותם, אל המלווה שלהם. 

    חייך ראשיתם בעיירה  בצפון מזרח סלובקיה בשם פופרד. בת למשפחה שורשית יהודית וחילונית. גדלת באיזור הררי שם עסקו הוריך בניהול מלון לתיירות – סקי בחורף, טיולי אתגר בקיץ. ילדה יחידה , הבת של אבא, שחינך אותך לאהבת טבע וספרים. להיות אדם סקרן ושואף דעת. למדת לשרוד בתנאים קשים בטיולי שטח, למצוא פטריות ופירות יער למאכל, והנחלת אהבה זו גם לנו. 

    ייתכן, כי אלו סייעו לך לשרוד את התקופה שבה סולקת מבית הספר הגרמני ונשלחת ללמוד "מקצוע מועיל ". בגיל 17 הגעת עם טרנספורט הבנות למחנה הריכוז אושוויץ. מחזור ראשון של יהודיות במחנה הנורא. שם שהית במשך 3 שנים תמימות. והשחרור , חל ביום הולדתך ה-20 ב-3.05.45. 

    שנה לאחר מכן, עשית את דרכך עם אלפי עקורים אחרים לארץ ישראל, עם הכרה ברורה וציונית להאבק למען מדינה יהודית לעם היהודי. הגעת לארץ באניה ביריה שנתפסה בידי הבריטים, חברה בגרעין הציוני של ניצולי אושוויץ בוכנוולד שהקים את קבוצת נצר סירני.

    בהכשרה לעלייה לקרקע בקיבוץ אפיקים פגשת את אבינו, משה ולנר, יוצא צ'כיה, שעלה ארצה בעליית הנוער, והיה חבר בקבוצת הבנין של קיבוץ כפר בלום שעבדו באפיקים באותו הזמן. אמי הצטרפה אל אבי ויחד הקימו בית בקיבוץ כפר בלום. כאן השתתפתם בקרבות מלחמת השחרור באזור ושם נולדנו אנו, ילדיך. 

    הבית היה בית הישגי, משכיל ושואף דעת וערכי העבודה היו מעל הכל!  אנו הילדים הרגשנו זאת כאשר למדת תחילה להיות אחות מעשית ולאחר מכן אחות מוסמכת ונעדרת הרבה מן הבית .גם לאחר מכן, כשאת אמא עבדת בערבים בקבלת קהל במרפאה. למזלנו היתה לנו סבתא בקיבוץ והיא סייעה כמיטב יכולתה. אבל,אני זוכרת את עצמי בגיל 9 לוקחת את יאיר הפעוט לבית הילדים לישון כי אבא וסבתא לא יכלו באותו יום. 

    עם מותו של אבי, בגיל 48, חל שבר בחייך, שהביא אותך בסופו, למעבר לרמת יוחנן לחיות עם עמנואל בנטל. גם שם עבדת במסירות.תחילה כאחות בקיבוץ ולאחר מכן בוועדת הבריאות ומאוחר יותר כמטפלת באולפן, שם באה לידי ביטוי שליטתך המופלאה ב-8 שפות. 

    משפחתו של עמנואל קלטה אותך בחום ואת השבת להם כמיטב יכולתך. גם לאחר מותו של עמנואל חיימקה וסוזן בקרו אותך בביתך יום יום ולאחר מכן גם בחדרי החולים ואנו אסירי תודה על כל מאמציהם.

    רמת יוחנן היתה לך בית במשך 40 שנה. בית חם ואוהב, בו באנו אנו לבקר , מתוך בטחון שהטיפול באמא שלנו מלא אכפתיות למרות שלא תמיד היית לקוחה קלה ומשתפת פעולה…..תודה רבה לרמת יוחנן על השנים והשעות שהשקעתם כולל בסידורי ההעברה של אמא.

    לקיבוץ כפר בלום אנו מודים על הטיפול הנעים בכל הסידורים על מנת להביאך למנוחת עולמים. כאן רואים עדיין את כוחה של המערכת הקיבוצית כמו שהכרנו אותה בעבר. 

    נוחי בשלום על משכבך….בסופו של דבר הגעת לכך בלי מלחמות עם רופאים ובמיטתך שלך.

    אוהבת עירית

  • דברים לזיכרה – רחל יפה

    דברים לזיכרה – רחל יפה    

    הגעתי לרמת יוחנן בערך בזמן שוירה הגיעה לקיבוץ. נפגשתי איתה בהתחלה כאחות כשהייתי זקוקה לטיפול המרפאה. זכור לי במיוחד הערב לפני שילדתי את בתי הבכורה. וירה הגיעה אלי הביתה. ישבה איתי ומדדה כמה זמן עובר בין ציר לציר. בזכות השקט שלה שעבר אלי עברתי את רוב שעות ההמתנה ללידה בבית ואח"כ הכל התנהל במהירות וכחוויה טובה.

     עבדתי שנים רבות באולפן שלנו לעברית. בשלב מסויים הצעתי לוירה להיות אם בית באולפן. היא התמסרה מאוד לתפקיד והייתה דמות מיוחדת שאהבתי להאזין לה ולנקודת המבט המיוחדת שהביאה.

    לימים, לאחר שסיימנו שתינו את עבודתנו באולפן, החברות ביננו נמשכה. אהבתי את הניחוח המיוחד שהביאה עימה: סקרנות לכל דבר, אופק רחב, קוסמופוליטיות במיטבה. גם כשהגוף נחלש, ואפשר היה לחשוב שלא רק הוא, כשקראתי לה מספרו של יאיר גרבוז על פריז, היא הפתיעה אותי שוב בשליטה ובשמחה להיפגש עם כל המושגים של עיר האורות, והכי חשוב, לבטא הכל במבטא צרפתי כמו שצריך. 

    מצאתי אצלי ברכה שכתבתי לוירה במלאת לה שמונים, בשם צוות האולפן. זה היה ביוני 2005.

    החלטתי להביא לכאן את הברכה, עם השמטות קלות בלבד. 

    וכך כתבתי אז:

    לוירה במלאת לך 80 שנה

    וירה, את יודעת שבשבילנו צוות האולפן את דמות להערצה והערכה רבה.

    אצלך החיים מושכים תמיד, כשאת העגלון שקובע  את המטרה ומנווט בדרך קדימה.

    החיים הם לא "סתם" חיים, אלא חיים של תוכן ומשמעות.

     לכן את לומדת כל השנים: לומדת בקורסים, קוראת, שומעת. הכל חשוב, מעניין ושווה להתאמץ בשבילו. והזיכרון – את מתלוננת עליו ואני מתפעלת ממנו.

    כשאנחנו רוצים לטייל עם צוות האולפן למקום "שאף אחד לא היה בו עדיין", זה מאוד מסובך, כי אין מקום שאת לא היית בו.

    לכל מקום יש את הסיפור שלו ההיסטורי, ואת הסיפור של הקשר שלך אליו.

    את המאבק שלך לנצח את מגבלות הגוף שקצת "מפשל" פה ושם יותר מהר מרוחך, את לוקחת ברצינות מעוררת הערצה: כשהמטרה – להבטיח לעצמך איכות חיים טובה, כמה שיותר, עצמאות וניידות. ואם זה מה שאת רוצה, שום דבר לא יעצרך ואת שם.

    והמשפחה – את אמא טובה ומסורה לילדייך וסבתא נפלאה לנכדייך. מדברת על כולם באהבה רבה ויודעת תמיד מה כל אחד עושה ואוהב.

    בעבודה באולפן, , תרומתך הגדולה היא בעצם נוכחותך וניסיון החיים שאת מביאה.

    בישיבות צוות לא דיברת הרבה כי אינך אישה של דיבורים. את אישה של מעשים. יחד עם זאת כל מילה שלך חשובה ונותנת נקודת ראות שונה ממרום  ניסיונך.

    התלמידים שלנו זכו ממך להמון מסירות בליווי הרפואי ודאגה לכל הפרטים הקטנים. החל מהתרגום (שש השפות השגורות בפיך הן אוצר בעבודה עם עולים ותיירים) וגמור ב"איך לנסוע לקופת חולים".

    היו אנשים רבים שטיפלת בהם במסירות אין קץ. 

    המחויבות שלך לכל נושא הכביסה והבגדים הייתה טוטאלית: את מאורגנת מאוד ועובדת ביעילות שיא, הכל יודעת, הכל זוכרת.

    ו"הטיפול" במכשירי החשמל למיניהם. פה את שייכת לדור הקודם. איזו הקפדה על כל פרט. על הניקיון של המכשירים (מאווררים, תנורים וכיו"ב). דואגת  לעטיפה, לקופסה, העיקר לא לזרוק, לא לבזבז. 

    אזכור אותך וירה כאישה אוהבת חיים. יהי זכרך ברוך!!    

    רחל יפה רמת יוחנן 2.10.2016

  • גולש על אדי האהבה והכח של אמא – אלדד

    גולש על אדי האהבה והכח של אמא – אלדד

    למזלי אין לי נסיון בכתיבת הספדים לבני משפחתי. אני מקווה לכבד את ירושת אמי באהבה, הומור וכבוד. אולי כדאי להצטייד בטישו לפני שתמשיכו לקרוא את הקטע הבא.

    אמא שלי נפטרה בערך ב-0830 בבוקר, אחרי 91 שנים של מצוקות ומבחנים. היו לה הרבה ימים מאושרים, אך גם ימים שחורים ומאתגרים, שרבים לא היו מסוגלים לשאת. אנחנו, ילדיה ונכדיה חווינו רק את הימים המאושרים שלה. אנחנו נחשפנו לעומק אישיותה, לחוש ההומור שלה ולאהבתה. אני מעדיף להתיחס אל אופן פטירתה כמתנת הפרידה שלה לכולנו. אמא נפטרה כאשר אני (אלדד), הייתי בישראל, מה שאפשר לרובנו זמן להתקרב זה לזה כמשפחה לקראת הלוויה והשבעה. לצערי יאיר לא יכול היה לכבוש את כעסו וחשדותיו.

    זהו הענין עם מוות. הוא לא נעצר ע"י שום דבר בפרט לא על ידי השגרה . זה הזוי שאחרי שאמא שלך מתה, אתה ממשיך ועושה פעולות יומיומיות כמו קניות, הכנת אוכל, טיפול בילדים ויחד עם זאת כל הזמן יש קול בראשך האומר "אמא שלי מתה", "אמא שלי מתה".

    כעת עבר חודש מאז שאמא נפטרה, ויש את יום ה-30 למותה, ואתה נוכח לדעת שאתה לבד. אמא לא תחזור, ואתה ואחותך זה הדור המבוגר במשפחה. בימים שקדמו למותה של אמא, הרגשתי שהיא הולכת למות. ביליתי זמן רב עימה, דברתי אליה, אך אינני יודע באמת מה היא שמעה ,או הבינה. אינני הכתבן במשפחה, אינני יודע אם אצליח לבטא את הכבוד והאהבה שלי באופן רהוט כמו אחותי. כתיבת הספד מלחיצה. איך אתבטא באופן הולם, עם מועד הגשה כלכך קרוב?

    אני נאבק, לאחר שכתבתי ומחקתי מילים ומשפטים רבים. אין כאן מחסום כתיבה, יותר נכון יש כאן צונאמי של סופרים: יש לי יותר מדי מה לומר! איך אני יכול לתאר במדויק את אמי התוססת והאוהבת בכמה דפים? איך אני יכול להסביר שלמרות שאמי נפטרה כשהיא חולה באלצהיימר, מחלתה לא הגדירה את אישיותה! אני נזכר שקראנו לאמא "אוטובוס". היא הלכה בעליות מאד לאט, וירדה מהר במורד. היא אהבה ללכת איתנו ברגל ולא שמענו מילת טרוניה מפיה, למרות שנים רבות שבהן נזקקה לניתוח החלפת מפרק הירך ולנו לא ספרה דבר. כל מה שידענו היה שהיא אוהבת ללכת ברגל איתנו.

    הניצוץ שבה! ראינו זאת השבוע בתמונות ישנות ובסרטים. אותו ניצוץ בעיניה כאשר היתה בת 5 ובת 75!. המבט השובב שעלה על פניה כאשר התכוננה לומר משהו משמעותי ולתת לו להדהד עם השקט שבא בעקבות האמירה הזו. ניצוץ זה הדליק את חיוכה ובעבע אצל האנשים שהקשיבו לה. צחוק כה חזק לעיתים שהוא עוצר את נשימתה. תמיד הערצתי את כושר האבחנה שלה: יעיל, פשוט ומדויק. היא הכירה בני אדם וקלעה באבחנותיה. ישובה בכורסא המתנדנדת, נתמכת בכרית, רגליה על פוטון, כמעט ללא תזוזה, היא הניעה את כולנו!

    שאר הבוקר לאחר מותה של אמא עבר בטשטוש, ולפני שהתאוששתי, הייתי בדרכי אל מחוץ לרמת יוחנן. עצרתי כדי להביט לאחור- זה לעולם לא ישוב, ופרצתי בבכי.

    אני קפוא, מובס על ידי המשקל של הרגע הזה. אמי נפטרה ואני כותב הספד לזכרה. המילים יוצאות ישירות מלבי, מבלי שיאמרו בקול שוב. עיני לחות. הדמעות נמצאות,אשדות של דמעות! כמעט שהן פורצות, אך בינתיים אני מתגבר כשאני גולש על אדי האהבה והכוח של אמא.

  • סבתא יקרה – עדעד

    סבתא יקרהעדעד

    כבר ארבע עשרה שנים אני גרה בחו"ל. אני ואת לא נפגשנו כבר שנים. אצלי נשארת כפי שהיית כשעזבתי את הארץ: נוהגת במהירות מטורפת על הקלנועית, שוחה כל יום בכל מזג אויר. שותה

    כוסית לשמח את הלב. עצמאית. אני שמחה לזכור אותך כך.

    בשנים האחרונות הייתי מתקשרת לאמא בסקייפ כשהייתה מבקרת אצלך, ובאחת השיחות האחרונות שאלת אותי מה שלום אנדי ומיה. נדהמתי מרגע הצלילות שבו זכרת את שמות ילדי, שאת האחד

    פגשת רק פעם אחת ואת האחת לא פגשת מעולם. ההרגשה, שהם שלך גם מרחוק שימחה אותי. ואולי תשמחי את לדעת, שגם הם שמעו לא פעם על סבתא ורה, אמא של סבתא עירית האהובה

    עליהם כל כך.

    אני נזכרת בך בילדותי. למרות הרישמיות היחסית שבה נקטת ביחסך אלינו, נכדייך, (באירופאיות שהיית טבועה בך), העברת אלינו הרבה אהבה בדרכך שלך. תמיד דאגת להביא אספקת אבוקדו

    לעתר, פומלות עבורי. עד היום זהו הפרי האהוב עלי, והטעם שלו תמיד מחזיר אותי לביקורים שלך. אני זוכרת בלינצ'ס דקיקים ומתוקים ובראוניז שהכנת בכמות מסחרית ואכסנו בפחי מתכת

    גדולים ששימרו אותם עד לביקורך הבא. לא ויתרת והצטרפת לטיולים, ובסתר תמיד שמחתי כשבאת, כי אז ההורים הפכו את המסע המפרך למסלול קל יותר, תואם סבתא ועדעד.

    סבתא, שנים שמרנו את הראיונות שלך בקשר לשואה, ולא צפינו לבקשתך. בשבוע שעבר ראיתי אותם סוף סוף. ראיתי אותך, כפי שאני זוכרת אותך בילדותי, כבת שבעים ושלוש. חדה ועניינית,

    אמיתית בלי מסכות. רציתי להגיד לך תודה, על שהיית לביאה שכזאת. לולא את, ושכמותך, לא היינו פה כולנו. בקלטת שצילמו ברמת יוחנן, גיליתי אותך כאדם בוגר, ולא כילדה שהכירה אותך.

    שמחתי להכיר גם צדדים שלך שלא ידעתי על קיומם, האידאליסטיות שמאחורי הבחירה להיות חברת קיבוץ, ההכרה ביושר כערך. הפשטות שבה ראית דברים מסויימים, וגם התפישה המדהימה

    לשפות, שעל חלקן אמרת שפשוט נדבקו לך. נעים היה לי להתפעל מפועלך, וחבל היה לי שלא היו לי הזמנויות לשבת איתך לשיחה אמיתית כאדם בוגר וסבתו.

    בחרת לעזוב את החיים בזמן הנכון לך, כשאלדד לצדך וכשאת מוכנה להגיד שלום. גם בחירה זאת היא תוצאה של יכולתך לעמוד באתגרים הקשים כל כך שהציבו חייך בשנים האחרונות. כשאני

    חושבת עליך אני יודעת שהמסר החזק ביותר שהעברת לנו, נכדיך, היה לא לוותר. לא להתפנק. להמשיך הלאה ולהתעלםכשצריךמהכאב:

    פיזי או נפשי כי

    אפשר. אני חושבת שהיית שמחה

    לדעת שהשיעור הזה שהעברת לנו בסיפור חייך ובדוגמא האישית שלך חישל

    אותנו במידה כזאת או אחרת, כל אחד לעצמו, ואיפשר לנו לפעמים לשים דברים בפרופורציה ולהתגבר על

    מכשולים.

    נוחי על משכבך בשלום

    עדעד

  • שברי זכרונות – עתר פלד גזית

    שברי זכרונות – עתר                                                                                  יום 

    סבתא יקרה שלי!

    בימים האחרונים אני חושבת עליך הרבה ומעריכה יותר ויותר את חייך, את עוצמותיך וכוחותיך.

    כבר אז, בנעוריך, הקשים מנשוא, דרך כל מוראות ואימי השואה, הצלחת בכוחות על אנושיים לשרוד את הברירה הטבעית, את מבחן החיים. היית כה צעירה אז, ובכל זאת היו לך חוסן נפשי, עוז רוח והחלטה ובחרת בחיים.

    כך גם המשכת הלאה- נחושה לחיות חיים מלאים, עשירים אופטימיים ושמחים. חיים של טוב ושל חוויה, חיים של עשייה.

    אני זוכרת למשל שלמרות הסוכרת שלך, תמיד היו עטיפות של שוקולדים ליד הכרית שלך, ומגירה קטנה מכילה כל טוב בשידת הלילה.

    זוכרת גם, שאהבת מאד מים ושחייה- והיית שוחה בכל יום ובכל מזג אויר, מוקדם מוקדם לפני העבודה, אפילו כשכבר היית בגיל פנסיה- סבתא- כי אמרת לי שאחרת את לא מספיקה.

    ואת הצחוק שלך- שמטלטל את כל הגוף- בסוף כל סיפור מפעם שנזכרת בו, או שיר ערש מילדותך, או פתגם משפה זו או אחרת שלפתע הצחיק אותך, ועלה במוחך באסוציאציה לדבר אחר לחלוטין ומילא אותך בזכרונות מעולמות רחוקים.

    ויש עוד המון שברי זכרונות- הגידופים שברחו לך מן הפה לפעמים בשפות זרות, הסקרנות שלך, הזכרון המדהים וכל מקום שהיית בו- כולל שמות ותיאורים ועוד ועוד. תמיד היו מבעבעים ממך סיפורים, אנקדוטות, חרוזים מתכונים, תבשילים- חוויות וחושים של חיים מלאים, שנחווים לעומקם באהבה.

    לאחרונה חשבתי, שכיוון שסבלת כלכך בראשית חייך, וגם בהמשך- עם מותו של סבא משה והאלמנות עוד לפני גיל 50- כאילו מילאת את מכסת הקושי והסבל הגופני והנפשי שהיה מיועד לך- ואחרי כל אלו יכולת להינות מחיים ארוכים וחבורת נינים מכובדת.

    אוהבת אותך מאד סבתא, ובטוחה שאת יודעת את זה ועודך כאן איתנו- שמחה בחיינו ומכינה לנו ערימות של בלינצסים במילוי גבינה או פטריות ומרק כמובן….

  • אמא שלי ורה – עירית ביום ה – 30

    אמא שלי וירה – ליום ה 30 – עירית                                        

    אמא שלי היתה אדם מורכב. חכמה, סקרנית, שואפת דעת, בעלת חוש הומור, רגישה ומבינה ענין מתוך רמזים, אך גם נעלבת בקלות.אישה נמרצת, קשה,אמיצה, בעלת עקרונות ,דורשת הרבה מעצמה ומאיתנו ילדיה במעט מאד מילים. שומרת קנאית על פרטיות מטופליה. אמא בשום אופן לא רצתה שיתיחסו אליה דרך משקפים של ניצולי שואה, ולכן כך נעשה.

    אמא לא היתה אמא חמה ומחבקת, היא תמיד היתה עסוקה. בעבודה, בתורנויות,בישיבות ועדות בהן היתה חברה,בתחזוקת הבית, באפייה, ובקריאה כשהתפנתה. אבא לא השתתף בתחזוקת הבית, אך הוא שיחק איתנו הרבה, טייל איתנו, שוחח איתנו בעניני היום. בשל אישיותו, האווירה בבית היתה סוערת-  צחקנו ,התווכחנו ,אהבנו ורבנו בקול רם.  אמא תרמה את השקט והיציבות מאחור. האהבה הגדולה שלהם השלימה זו את זה. ואיפשרה לה לתפקד כאחות הקיבוץ על כל המשמעות של התפקיד באותו זמן.

    מותו של אבי בגיל 49 שבר אותה. היא לא יכלה להמשיך לשאת בעול הכבד של התפקידים בהם נשאה בסבלנות רבה מעל עשרים שנה. הקיבוץ הבין ושלח אותה להגשים את חלומה- לימודי אחיות מוסמכות בבית החולים עפולה.  

     בתקופת לימודיה, כשלא היתה  בתורנות, הקדישה זמן רב בנסיעות באוטובוס לביקור הנכדים בכפר רופין. מעולם לא התלוננה על המרחק, על הקושי בנסיעות. מחד, עשתה מאמץ גדול לרכוש רשיון נהיגה, אך לבסוף לא השתמשה ברשיון.

    בתום לימודיה החליטה לחפש שוב זוגיות. היא בחרה בעמנואל בנטל כבן זוג. ובחרה לעבור לרמת יוחנן לפרק ב'. לעמנואל לא היה קל לחיות איתה. ההבדלים באישיות ובגיל הקשו עליהם לתפקד כזוג. יחד עם זאת, הם טפלו במסירות זה בזו וזו בזה.והרבו לטייל כמו שאפשר לראות בתמונות הרבות מטיולי חו"ל שערכו ביחד.

    העבודה באולפן לא היתה יוקרתית כמו העבודה במרפאה, אך אופי הצוות התאים יותר למרץ של אמא ולתחומים המיוחדים של הידע שלה והיא אהבה את הקשר הבלתי אמצעי עם העולים החדשים מארצות המוצא השונות. צריך להודות לרחל שאיפשרה לה להמשיך לעבוד עד גיל  80 במקום שאהבה. 

    לאחר פטירתו של עמנואל, חיימקה וסוזאן לקחו על עצמם לדאוג לאמא. הם הזמינו אותה לאכול ארוחות שבת בביתם ובאו לבדוק מה שלומה ולהביא לה אוכל כשהיתה חולה . במקרה אחד, לאחר ניתוח, סוזאן הצילה את חייה של אמא כשקראה לאחיות בעת ארוע קריש דם שחסם את ריאותיה. אנו מודים לכל הבנטלים על כל הטיפול המסור.

    ב-5 השנים האחרונות לחייה, אמא שהתה ב"חמדת אבות". היא לא היתה מטופלת נוחה. היא רצתה לשמור על עצמאותה, למרות מחלתה והירידה ביכולות הפיזיות והמנטליות. הסבלנות, והסובלנות שבהם טיפל הצוות בה ובשגעונותיה ראויים לציון מיוחד. תודה רבה ליבגני,לריפי, ולכל העובדים. 

    בחודש האחרון אני חושבת הרבה מאד על אמא ומוצאת שלמרות שלפעמים היו לי טענות רבות אליה, הרי שקווי הדמיון רבים מאוד ואני מתנהגת בהרבה תחומים כמוה…… והיום אין לי ספק אמא שעשית כמיטב יכולתך כל חייך והצלחת! יש לך 7 נכדים ו-8 נינים ועוד היד נטויה- אני מקווה. עירית 

  • לאהובי המתים – לזכרה של ורה

    לזכרה של ולה ולנר – אחרונת שורדי השואה מרמת יוחנן

     

    לאהובי המתיםמלכה רוזנטל

    כל עוד אני בין החיים

    אתם – אחי קופֶּלֶה, ואמי פָאני פחות מתים.

    כל עוד שמי נישא על שפתי בנותי וּנְכדַי

    אתם חברי ילדותי

    לֵייבּוּש, פּוֹלָה, לוּסְיָה וכל השאר

    ממשיכים ל"שחק" אתי בכל המשחקים.

    יחד אנו מתחלקים בפירורים,

    יחד בין הקירות משחקים עם הרוצחים במחבואים.

    סלחו לי אהובי המתים, 

    כל עוד אני בין החיים 

    אתם, אחי, פחות מתים.

     

  • זר פרחים לורה- עדה לרנר

    זר פרחים לורה

    "ברמה" מס' 723, ערב ראש השנה תשמ"ו

    15.9.1985

     

    ורה גמרה את כהונתה שלוש שנים כמרכזת ועדת קשישים.

    לא הכרתי את ורה בהגיעה לכאן. הייתי אז בחדרה, עשתה עלי רושם פעלתנית נמרצת, ולפעמים אפילו נוקשה. בחורף חליתי. ואז ראיתי והרגשתי אותה מקרוב.

    היתה נכנסת לחדר, ובמבט מהיר, מסתכלת, מזיזה שרפרף, מעבירה מנורה מקיר לקיר, מאריכה חוט חשמל, מורידה את המפסק הגבוה של המזגן, להישג ידי, והנה במשך זמן קצר אני שוכבת בנוחיות, המנורה מעלי, הרדיו קרוב אלי,

    כ"כ מעשית בלי הרבה שאלות וטרטורים… נכנסת, מוצאת אותי נאבקת עם שמכת חורף הכבדה. לוקחת מידי ומצפה אותה. פעם תופסת אותי בקלקלתי בעודי שוטפת את הרצפה, כועסת מעט, מזיזה אותי הצידה וגומרת לשטוף.

    לכאורה דברים קטנים ובלתי חשובים, אבל כשאין כוח זה הרבה מאוד.

    היא נסכה בי הרבה בטחון, יום שהיה עליה לנסוע מהבית, היתה לי הרגשה כמו ילדה קטנה. הכל עשתה בפשטות ובלי גינוני טקס.

    אני מאחלת לוורה בריאות, סיפוק בעבודתה, ושנה טובה לה, ולבני משפחתה.

     

    עדה לרנר