כיצד מקליטים ?
(לשידור טקס העומר ע"י רמת יוחנן ב- 22.5.1946)
כתב: חיים נבו
ניתנה האמת להאמר: עד שלא שמעתי כל התוכנית כולה יוצאת ברור ומפורש מתוך תיבת פלאים זו ש"רדיו" שמה – לא האמנתי שהפלא הזה יקום. שכן, כל מי שהיה עד ראיה ושמיעה באותו ליל שימורים, כאשר תוכנית זו הוקלטה על-גבי תקליטים ברמת יוחנן, קטעים – קטעים, רסקי – רסקים, מלה פה ופסוק שם, שירה ונגינה וקריאות קהל – מי שחזה כל אלה במקוטעין – כלו עיניו לאותו רגע בו יאזין לכולם במחובר, בתסכית אחד.
וודאי שיכולים המהנדסים והמנגנים וכל מי שטרח אותו לילה באמונה, לספר הרבה כיצד ובאיזה עמל רב כרוכה הוצאתם לפועל של דברים ממין זה.
כל מה שאני רוצה לספר הוא: "כיצד משדרים וכיצד מקליטים בקבוצה"….
=============================================================
התכונה לקראת האורחים החלה עוד כמה ימים לפני אותו יום שישי. אלא שבו ביום גבר הרעש למעלה הראש וכל הקבוצה היתה כמרקחה. ומשעברה השמועה במחנה "הם באו !" מיד נתקהלו הכל. עזבה מטפלת תינוק בעריסה, הניחה מבשלת דגים מתבשלים באילפס, זנח עגלון את זוג פרדותיו לא מותרות, שכח הטרקטוריסט לכבות את המנוע – כולם כולם נצטפפו לראות בפלא. ו"המחותנים" הראשיים הם כמובן הילדים.
ואכן היה והיה במה לחזות!
מכונות ממכונות שונות, ארגזים ולוחות, רמקולים וסלילי חוטים, כלי נשיפה מוזרים מפילי אימה שכמותם לא נראו עד כה בקבוצה – ואת כל אלה התחילו להכניס לחדר האוכל.
והיכן ימצא מקום לכל הרכוש הזה?
ואיה מקומה של המקהלה? המקהלה ודאי שתעמוד במטבח.
והמנצח?
המנצח? פשיטא, בדלת שבין חדר אוכל למטבח וכך יוכל לזכות בשני האולמות.
אלא שתכונה זו של חדר אוכל בקבוצה להיות משול לצבי (על דרך שפרשו "ארץ הצבי") ולהתמתח בשעת צורך עד בלי די – מודעת היא משכבר. וראיה נצחת לה – "ליל הסדר"!
ואף באותו ערב נכנס הכל בשלום, הועמד על מכונו וחיכה לרגע ההתחלה.
אך ניקו את חדר האוכל לאחר הארוחה (למען האמת לא היתה זו ארוחה כלל – הכל נחפזו ולגמור ולהסתלק במהרה) והטקס החל.
המקהלה נסתדרה בחצי גורן לבושה צחורים כבשעת הופעה ממש, מקבילים להם ישבו חברי תזמורת השידור עליזים ומחייכים, המנצח הצעיר והחביב ריכז עיני כולם אל שרביטו, המהנדס הראשי נתן את האות, השרביט הורם, השירה והנגינה החלו והתקליט קלט. ולא עברו אלא כמה דקות ושוב הושלך הס. הנה מיד, ובמקום, ישמיע התקליט את אשר השמיעוהו (מעין, על דאטפת אטפוך…). רחש…, לחש…, זמזום…, ו…, אוי לאוזניים ששמעו אותו רגע מה ששמעו: שברים, תרועות, צוחות, נשיפות, כאילו השטן עצמו ירד ובלבל את היוצרים. ההתרגשות באולם גברה. בן רגע הפכו כולם למבינים ולמכונאים (הרי מיום שירדה הפצצה האטומית לעולם, אין עוד אדם שאינו יודע להשיח על אלקטרונים ואטומים, גלי חשמל וקרניים וכל יתר רזי תבל).
– ואני אמרתי לכם שחדר האוכל נמוך ועל כן הכל מוכרח להיות קוואטש – מכריז אחד מעולי גרמניה כשהוא נושא עיניים אויבות לתקרה כאומר לשורפה באש אישוניו.
– ואני חושב שהפריז'ידר שבמטבח גוזל את כל החשמל ולכן נתקלקל הכל. צריך מיד להפסיק את הפריז'ידר!
– ולמה כל החלונות פתוחים? מובן, הכל פורח החוצה ומה יקלט?
– ולדעתי צריכים המקהלה והתזמורת להתחלף במקומות ואת הקולט יש להעמיד דווקא כאן – מצטעק אחד ומורה באצבעו כלפי מטה.
– באמת חבל, נאנחת חברה אחת, שרתי הפעם כל כך יפה ולחינם.
קרי רוח לגמרי הם רק המהנדסים. הם אינם נבהלים מה"פנצ'ר" הגדול, מתקנים ובודקים, מסתכלים ומאזינים, מנסים שוב וחוזרים עוד פעם בשקט ובניחותא וסוף ניצחונם לבוא.
שוב הושמע תקליט אחד, הפלא ופלא! ממש שירה, ממש מקהלה.
והכל מתחיל להתנהל בסדר.
בסדר? לאו – דוקא. לשון גוזמא היא. שכן את הכל הביאו המהנדסים בחשבון כאשר באו אלינו, רק דבר אחד שכחו, או פשוט לא ידעו, הלא הוא הקהל!
קהל זה נדחק ונצטפף בכל פינה וזוית, נתלבט בין רגלי המהנדסים, נשען על המכונות, נסתבך בחוטי החשמל ולמה לכחד? לא ידע לשמור על השקט.
ודאי שלא בכל הציבור הכתוב מדובר, אלא בחלק הער והתוסס שבו – הנוער והילדים.
אם מתוך סקרנות, אם מתוך התרגשות, אלא שבכל פעם נפלטה מלה דוקא ברגע של שקט מוחלט וכמובן… נקלטה מצויין. הנה יושבות על ספסל אחד כמה סבתות בצותא ופניהן קורנות מגיל. כי מלתא זותרא? – הרדיו בעצמו ובכבודו נמצא בביתן!
באולם הושלך הס, התקליט פתוח, המחט רושמת ופתאום… "ואס האט ער געזאגט"? וחסך סגר תקליט. שוב צריך להפסיק, למרוח, לתקן, ולהתחיל מחדש.
סוף סוף, נמנו המצווים על הסדר ופנו בהודעה לציבור "מחוץ לעוסקים בדבר וחברי המקהלה, על כולם לעזוב את חדר האוכל".
אלא שדומה הנוער בנדון זה לספסלים ולשולחנות. ואם תצווה לשולחן "צא מכאן" היציית? אלא אם כן אתה אוחז בו בידך ומוציאו החוצה. אף הנוער כך. אלא שמעלה יתרה לו לשולחן על הנוער. השולחן, אם סילקתו פעם אחת מובטח לך שיעמוד לו בשקט בחוץ עד שעת רצון ואילו הנוער – אתה מוציאו מכאן והוא חוזר מכאן. ואם סגרת את כל הדלתות והשקט שורר והתקליט קולט, פתאום ז.. ז… ז… טרך! חלון אחד נקרע ממסגרתו ושוב, מניין מהם בפנים.
אלא שמספר התקליטים הטובים הולך על אף הכל וגדל. חברי המקהלה התרגלו כבר לקצב הדרוש ושרים בצותא עם המנגנים ואף קהל הנוער למד בסוף דבר מתי לדבר ומתי לחדול. המהנדסים נמצאים כל אותה עת על מכונם, מעלים ומורידים, מחליפים והופכים ומנקים כל פעם במברשת את שרט התקליטים הנושר לאחר הנגינה ודומה מאד לשערות זנב סוס. "זוהי המוזיקה עצמה" מתבדחים החברים. "וכל שאר התקליט אינו אלא העודף…" וחומר זה הופך למקור חדווה ועליצות לילדים. וכי יש טוב ודביק ממנו לעשות פיאות ושפמים וזקנים? עד שנמלך בדעתו אחד ליצן שבהם, לקח קמצוץ בידו, ניגש אל המנצח ושאלו בנחת, "היכול אתה להכיר לפי שיירים אלה מה המנגינה אשר ניצחת עליה?
מתחילות השעות ה"קטנות" שלאחר חצות. כל מה שהיו צריכים להשמיע המקהלה והתזמורת כבר נסתיים והם התפזרו לחדריהם. נשאר עוד כמניין חברים לבצע את כל קריאות הביניים. הפעם הולך הכל כמעט למישרים עד לתקליט האחרון. שם צריך "זקן הכפר" להכריז: "כבוד הקהל! שעת הציר הגיעה". והוא, עיף למדי פתח: "כבוד המהנדסים… שנים הם גרמו לטעות זאת, שעת הלילה המאוחרת והמהנדסים שטרחו כל אותן השעות בשקט ובאדיבות וכל הציבור דיבר בכבודם.
וכאשר בסוף התסכית צריך היה להכריז בקהל "חזק חזק ונתחזק" ועשו זאת לנסיון פעם ופעמיים (בחדר האוכל נמצאו אז כשניים עשר איש) והמהנדס לא היה שבע רצון "אין זה קול המון, הרימו קוכם"! נענה אחד מהחבורה, "לוא בקשת אותנו לצעוק בשעה שלוש בלילה "ליל מנוחה" חייך שמיד היינו נענים לך, אך לצעוק בשעה זו "חזק, חזק… הכיצד?
ועוד הידה של קריאה זו מהדהד בחדר האוכל ולאולם מתחילים להכנס הרפתנים כשהם משפשפים את עיניהם אחוזות התנומה. הם כבר השכימו להתחיל ביומם החדש.
יום נשק ביום.
חיים נבו.