טובה שלם

15/06/1902 - 01/01/1979

פרטים אישיים

תאריך לידה: י' סיון התרס"ב

תאריך פטירה: ב' טבת התשל"ט

שם האב: תנחום (זינגרמן)

שם האם: רבקה

ארץ לידה: פולין

שנת עליה: 1923

מקום קבורה: רמת יוחנן

מסמכים

לא מצורפים מסמכים

משפחה

בן/בת זוג: שלם מתתיהו

בנים ובנות: אלישע שלם, אמיתי שלם

טובה שלם-

טובה שלם, לבית זינגרמן נולדה בעיר בוצ'אץ שבפולין. בעיר התגוררו אז כ 15000 יהודים. "בית הכנסת המפואר הלם את מסגרתה החברתית והלאומית" – כך ספרה. "הפעילות בקהילה היהודית היתה מאד אינטנסיבית ופעלו בה בית ספר "קדימה" (בניהולו של שלום ויינר – אבי מתתיהו), גימנסיה עברית, ומפלגות מכל המינים החל מהימין הקיצוני ועד המפלגה הקומוניסטית, כולל כמובן את תנועת השומר הצעיר. בזמושץ' חיו ופעלו אישים דגולים: י.ל פרץ, רוזה לוקסמבורג, ברוניסלב הוברמן ועוד אשר העניקו ליהודי העיר גאווה לוקאלית"

מילדותה קבלה טובה חינוך יהודי – ציוני. בלימודי הערב בבית הספר "קדימה" שאבה ידיעות על ארץ ישראל ועל תנועת החלוצים בה. בנעוריה הצטרפה לתנועת ה"שומר הצעיר". החלום להגיע לארץ ישראל קם עם לימוד העברית והמקורות ואילו ההגשמה החלה עם כניסתה להסתדרות "השומר הצעיר". זעקות הפליטים מן העיירות הסמוכות שנמלטו על נפשם מפחד הקוזקים, כמו גם הצהרת בלפור שחוותה בנעוריה אלה הטביעו חותמם על נפשה של טובה והשפיעו על החלטתה לעלות לארץ ישראל.

מסעה לארץ ישראל לא היה פשוט כלל ועיקר. במשך עשרים וארבע שעות הלכה, רגלית מבוססת בבוץ ובשלג, על מנת להגיע אל הגבול ולעבור לרומניה בדרך בלתי ליגלית. במשך ארבעה חודשים שהתה בבית "החלוץ" בצ'רנוביץ כפליטה מברית המועצות. טובה הגיעה ארצה ב – 1923 הישר לבית אלפא. השתלבה בעבודות השדה הקשות בהן לקחו חלק רוב הנשים, וכן ברפת ובצאן. בשנות השלושים התחילה לעבוד בבתי הילדים והתמידה בכך עד המעבר לרמת יוחנן.

בשנת 1940 בעקבות הפילוג בבית אלפא עברו בני משפחת שלם : מתתיהו, טובה ובנם הבכור אלישע לרמת יוחנן. כאן נולד בנם השני, אמיתי. טובה מספרת שחווית הפילוג כחוויה משמעותית ליוותה אותה כל שנותיה מאז.

ברמת יוחנן עבדה שנים רבות בבית התינוקות. סמכותה המקצועית והרוח הנעימה שהשרתה שם יצרה לה מעמד של "האחת והיחידה" שבזכותה יכלו אמהות צעירות לחוש בטחון ולהפקיד את עולליהן בבית התינוקות ללא דאגה.

בעת שהייתה אמורה לפרוש מהטיפול האקטיבי בקשו מטובה שתשמש ככל שתוכל העין הצופיה והסמכות המדריכה ומכוונת כי 'בלעדי טובה אנא אנו באים…'.

בשנות חייה בקיבוץ היתה מעורבת ופעילה בתחומי עבודה וחברה והשתתפה, לדבריה, במרבית הועדות מלבד בוועדת התרבות ….

לאחר מותו של אלוף נעוריה, מתתיהו, שקעה טובה בעצב, התכנסה אל תוכה ונשאה את החוליים שפקדו אותה בהכנעה. כך נפרדה לאטה מהמשפחה ומהחברים שכה הוקירוה וכיבדוה והיו אסירי תודה על חלקה המשמעותי בחייהם עת מלאה את תפקיד ה"הורה הבוגר" והקלה עליהם את הכניסה לעולם ההורות בחינוך המשותף ובכלל.

ת.נ.צ.ב.ה

 

 

סיפורים

לחצו על הכותרת על מנת לקרוא את הסיפור

  • תעודת זהות

     טובה שלם

    בת רבקה ותנחום זינגרמן

    נולדה בזמושץ'  בפולין

    י' בסיון תרס"ב  15.06.1902

    נשואה למתתיהו

    אמא לאלישע ולאמיתי

    עלתה לארץ בשנת 1923

    מראשוני קבוץ בית אלפא

    נפטרה ב' בטבת תשל"ט  1.1.1979

    בת 76 במותה

  • דברי סטפקה ליד קברה

    דברי סטפקה ליד קברה

    טובה… הנבונה… החכמה עזבה אותנו, ביום שמש אביבי, בתחילת השנה האזרחית.

    דעתה הצלולה במשך שנים רבות על חיי קיבוץ, על קשיים חברתיים, על ענייני אנוש – תחסר לרבים.

    מזמן מותו של ידיד נעוריה, היקר לכולנו – מתתיהו שלם ז"ל, הייתה טובה עצובה, עצובה מאד, והעצבות לא עזבה אותה עד יומה האחרון. נשאה בדומייה את הסבל הפיזי, אשר פקד אותה. השתדלה לא להכביד על משפחתה ועל החברות. היו לה הרבה הרבה ידידות.

    טובה שהשאירה לנו את משפחות אלישע ואמיתי, ואת הנכדים החמודים – נזכור אותה לטובה. תמיד.

     

  • זכיתי שהיתה לי ידידה כזאת – עדה כץ

     עדה כץ על טובה שלם –

     

    טובה היתה מטפלת תינוקות.

    זה לא היה כמו מקצוע שלומדים. זה היה חלק מהחיים שלה. בלי קשר ליום העבודה. כשהיא הסתכלה על תינוק, היא "הרגישה" אותו. לפי הבכי ידעה אם כואב לו או אם הוא מתפנק. ואם היה חולה אז בשקט בשקט עשתה את הנחוץ. תמיד בשקט. מי שלא הכיר אותה טוב, לא יכול היה לנחש אם היא מודאגת או לא. וכשהיתה מודאגת – הגיעה לבית התינוקות בשעות הכי לא מקובלות, גם בערב ובלילה וכמו שהרגישה את התינוקות, הרגישה גם את האמהוֹת. היא ידעה את מי אפשר לשתף בחרדה לילד שלה ואת מי צריך להרגיע.

    כשתינוק הגיע מבית היולדות – טובה הסתכלה ולפעמים אמרה "שום דבר לא הולך לאיבוד". זה היה סימן שהילד דומה בדבר מה לאחר ההורים. הביטוי הזה, "שום דבר לא הולך לאיבוד", היה שמור אצלה גם לתינוק שירש תכונה מסויימת באופן בולט מאחד ההורים וגם לבנים שלה כשנדמה היה לה שהם מתמסרים לצבא או לענף על חשבון המשפחה.

    טובה החשיבה מאד אויר נקי ושמש לתינוקות. אם אמהות סגרו את כל החלונות "כי יש רוח", היתה פותחת חלון ואומרת שעוד לא ראתה אף תינוק עף ברוח.

    והשמש – זה היה כמעט פולחן. ביום חורף אחד אמרה לי "שמש בחוץ וחבל להפסיד זמן". מיד סידרה מיטה בחוץ, הוציאה את רונן והלכה למחסן. אני הלכתי הביתה ופתאום – גשם שוטף. הייתי אז במצב שבקושי הלכתי ונגררתי איכשהו חזרה לבית תינוקות. כמובן שעד שהגעתי, טובה כבר הספיקה מזמן לבוא והתפלאתי על כך בכל פעם – איך היא, עם ההליכה הנוראה שלה – מגיעה תמיד בזמן. בשנים ההן לא העזתי אפילו לרמוז לה שזה כמעט פלא בעיני – ההבדל בין ההליכה הכושלת שלה ובין הזריזות והבטחון בטיפול בתינוקות.

    בחתונה של אמיתי באו המון חברות לעזור. בת משק אחת שאלה את אמא שלה "מה כולן באו?" והאמא ענתה שאם שטובה טיפלה בתינוק שלה – תכיר לה תמיד תודה.

    גם אני הכרתי לה תודה אחרי שטיפלה ברונן. ואחר כך כבר היה מובן מאליו שהיא תחכה גם ליונת ואמיר. הילדים שלי זכו למטפלת פרטית בחודשים הראשונים של חייהם. בתקופה זו של טיפול צמוד כמעט שנה אחרי שנה, התידדנו מאד והיינו מתלוצצים שאימצנו לנו סבתא.

    הייתי באה לשוחח איתה והיא הקשיבה, לפעמים צחקה ממני או העירה הערות, אבל אף פעם לא התערבה ולא מתחה ביקורת.

    הילדים שלי ידעו שטובה היא כמעט סבתא שלהם וזה אומר שמבקרים אותה, שמזמינים למסיבות בגן ובכתה (והיא אף פעם לא באה….) והכי חשוב שאפשר לקטוף אצלה רימונים ברשות.

    תמיד שאלה על הילדים. כשנפגשנו במחסן או על המדרכות. אפילו בבית חולים, בין כאב לכאב שאלה מה עם הילדים.

    מהנכדים הפרטיים שלה זכתה להרבה נחת. כמעט לא עבר יום בלי שאחד מהם יהיה אצלה. ללא יום קבוע או שעה קבועה. באו משום שהיה להם נעים דווקא שם לקרוא עיתון או לראות טלביזיה. אני חושבת שזאת נחת אמיתית לסבתא שהנכדים באים כדי להימצא איתה ולא באים לביקור.

    לא ראיתי אף פעם קשר כזה, שלמרות הדאגה וההתעניינות, לא היתה מצידה שום התערבות.

    גאווה מיוחדת התגאתה כשדפנה החליטה לכתוב את עבודת הגמר שלה של שירי מתתיהו. זה סימל עבורה את הקשר האמיתי שיש לנכדים שלה עם המשפחה.

    זכתה טובה בהרבה אהבה סביבה – של משפחה ושל ידידים.

    ואני זכיתי שהיתה לי ידידה כזאת.

     

     

  • לזכרה של טובה שלם ז

    לזכרה של טובה שלם ז"ל / דב גולן

     

    הכרנו את טובה בשליש האחרון לחייה. במשך עשרים וחמש שנים הצטיירה לעניינו כדמות מופת של החלוצה, התואמת לדמויות שידענו בהיותנו בגולת ארגנטינה על ידי תאורי השליחים, קריאה בספרות תנועתית ועוד. אשה יהודיה חדשה, משוחררת, הלוקחת חלק פעיל במחשבה ובמעשים, בתנועת התחייה הלאומית.

     

    ככה ראינו את טובה כל השנים. בעיניה הסתפקות במועט, שיוויון ערך האדם וערך העבודה והגשמה עצמית, לא היו רק עקרונות תנועתיים אלא בעלי תוקף מוסרי, כמעט דתי, של דיברות האמונה החדשה שרבבות חלוצים דבקו בה.

    זהו המקור לדעתי לסמכות שהיתה לטובה בחיי החברה, על כל הבטיה. הרגשנו וראינו שהחלטות חשובות מתקבלות על ידי נושאי תפקידים מרכזיים ובדיוני השיחה השבועית, לא לפני שהתיעצו ישירות עם טובה, או פעלו בהכרה מלאה שצעדיהם והחלטותיהם תואמים את הקו המחשבתי של טובה בנושאים הנדונים.

     

    ובחיים המשפחתיים, כרעיה ואשת איש דגול, מתתיהו ז"ל, הפייטן ורועה הצאן, מילאה טובה את התפקיד של אשת חיל המקורי והיחידי שבחיי עמנו.

    ביתם בית חם ותרבותי. גידלו בנים שבמרוצת השנים התגלמו בהם המזיגה הנפלאה של עובדי אדמה ומצביאים ובמעשיהם ובמשפחות הענפות שהקימו, והיו מקור גאווה ונחת להורים.

     

    היבט אחר בחיי טובה, עבודתה בבית התינוקות שלנו, מהווה לאמיתו של דבר הקשר האנושי, עדין וחזק בעת ובעונה אחת, של משפחתי עימה. שלושה מילדנו עברו את הקטע של בית תינוקות במסלול חינוכם בבתי ילדים תחת השגחתה, דאגתה וטיפולה הישיר של טובה. למעשה, דורות של בני רמת יוחנן עברו בבית התינוקות תחת ידיה של טובה, ידיים חרוצות וחמות של אמא ממש. אבל טובה ידעה למלא את תפקידה במין אמנות שלא נתנה אף פעם להורים את ההרגשה שהיא באה במקומם. עם זאת, במשך השעות הרבות של היום ולא פעם בלילות, ידעה להעניק לילד הרך את החמימות והדאגה שרק אמא יודעת להעניק לבנה. ואם משהו הטריד אותה, כשהידע המקצועי והנסיון הרב שלה לא סיפקו אותה, תיכף ומיד היתה מזעיקה את ד"ר קולמן ז"ל, הידיד והיועץ הרפואי שבמשך שנים רבות ליווה את טובה בעבודתה בבית התינוקות.

    כפי שאמרתי ובטוחני שאשמש פה להורים רבים, הקשר של שושנה ושלי לטובה, ותודתנו לה, שקשה לי לבטא במילים, הם מקור נצחי לחיבה והערצה לאשה נפלאה זו.

     

    עם פטירתה, נעשה הנוף האנושי של רמת יוחנן דל יותר. טבעי הוא שלא היה בידינו ולא בכוחנו למנוע אבידה זו, אבל יש בידינו ובכוחנו לשמור בליבותינו את מעשיה, מחשבותיה ואת זכרונה הטהור.

     

    (ברמה, מס' 619 – ה' בשבט תשל"ט, 2/2/1979)