טובה שלם-
טובה שלם, לבית זינגרמן נולדה בעיר בוצ'אץ שבפולין. בעיר התגוררו אז כ 15000 יהודים. "בית הכנסת המפואר הלם את מסגרתה החברתית והלאומית" – כך ספרה. "הפעילות בקהילה היהודית היתה מאד אינטנסיבית ופעלו בה בית ספר "קדימה" (בניהולו של שלום ויינר – אבי מתתיהו), גימנסיה עברית, ומפלגות מכל המינים החל מהימין הקיצוני ועד המפלגה הקומוניסטית, כולל כמובן את תנועת השומר הצעיר. בזמושץ' חיו ופעלו אישים דגולים: י.ל פרץ, רוזה לוקסמבורג, ברוניסלב הוברמן ועוד אשר העניקו ליהודי העיר גאווה לוקאלית"
מילדותה קבלה טובה חינוך יהודי – ציוני. בלימודי הערב בבית הספר "קדימה" שאבה ידיעות על ארץ ישראל ועל תנועת החלוצים בה. בנעוריה הצטרפה לתנועת ה"שומר הצעיר". החלום להגיע לארץ ישראל קם עם לימוד העברית והמקורות ואילו ההגשמה החלה עם כניסתה להסתדרות "השומר הצעיר". זעקות הפליטים מן העיירות הסמוכות שנמלטו על נפשם מפחד הקוזקים, כמו גם הצהרת בלפור שחוותה בנעוריה אלה הטביעו חותמם על נפשה של טובה והשפיעו על החלטתה לעלות לארץ ישראל.
מסעה לארץ ישראל לא היה פשוט כלל ועיקר. במשך עשרים וארבע שעות הלכה, רגלית מבוססת בבוץ ובשלג, על מנת להגיע אל הגבול ולעבור לרומניה בדרך בלתי ליגלית. במשך ארבעה חודשים שהתה בבית "החלוץ" בצ'רנוביץ כפליטה מברית המועצות. טובה הגיעה ארצה ב – 1923 הישר לבית אלפא. השתלבה בעבודות השדה הקשות בהן לקחו חלק רוב הנשים, וכן ברפת ובצאן. בשנות השלושים התחילה לעבוד בבתי הילדים והתמידה בכך עד המעבר לרמת יוחנן.
בשנת 1940 בעקבות הפילוג בבית אלפא עברו בני משפחת שלם : מתתיהו, טובה ובנם הבכור אלישע לרמת יוחנן. כאן נולד בנם השני, אמיתי. טובה מספרת שחווית הפילוג כחוויה משמעותית ליוותה אותה כל שנותיה מאז.
ברמת יוחנן עבדה שנים רבות בבית התינוקות. סמכותה המקצועית והרוח הנעימה שהשרתה שם יצרה לה מעמד של "האחת והיחידה" שבזכותה יכלו אמהות צעירות לחוש בטחון ולהפקיד את עולליהן בבית התינוקות ללא דאגה.
בעת שהייתה אמורה לפרוש מהטיפול האקטיבי בקשו מטובה שתשמש ככל שתוכל העין הצופיה והסמכות המדריכה ומכוונת כי 'בלעדי טובה אנא אנו באים…'.
בשנות חייה בקיבוץ היתה מעורבת ופעילה בתחומי עבודה וחברה והשתתפה, לדבריה, במרבית הועדות מלבד בוועדת התרבות ….
לאחר מותו של אלוף נעוריה, מתתיהו, שקעה טובה בעצב, התכנסה אל תוכה ונשאה את החוליים שפקדו אותה בהכנעה. כך נפרדה לאטה מהמשפחה ומהחברים שכה הוקירוה וכיבדוה והיו אסירי תודה על חלקה המשמעותי בחייהם עת מלאה את תפקיד ה"הורה הבוגר" והקלה עליהם את הכניסה לעולם ההורות בחינוך המשותף ובכלל.
ת.נ.צ.ב.ה