יעל זוסמן
יעל נולדה בבית אלפא, בת בכורה להודיה ולבנימין זוסמן, מחלוצי העלייה השלישית וממייסדי הקיבוץ. כבר מינקות ניכר היה שאינה ככל הילדים. במסירות אין קץ טיפלה בה אמה, מטפלת ילדים מדופלמת, ושימשה לה משענת גם בבגרותה, בעין בוחנת ורגישה ובעט סופרים מתעד היה אביה ביומנו את צמיחתה צעד אחר צעד. בשנות חייה הראשונות גדלה יעל בקרב בני גילה במערכת החינוך הקיבוצית, אולם בהגיעה לגיל בית הספר, עברה ללמוד בבית ספר לחינוך מיוחד בירושלים.
ב-1940, עם הפילוג, עברה יעל עם הוריה ואחיה הצעיר, עזרא, לרמת יוחנן. כאן כבבית אלפא היה לה הקיבוץ מסגרת חיים עוטפת ומגוננת אשר ידעה להעניק לה תנאי חיים מתאימים וקרקע להלך בה על פי דרכה. יעל למדה בבית החינוך ב"גוש זבולון" ובגיל 13 החלה לעבוד ברפת, לחלוב בידיים, לטפל בעגלות. גורלה שפר עליה כשלקחה אותה המחנכת הותיקה, מרים נוסדורף-בלנק, תחת חסותה, לימדה אותה מיומנויות חיים בסיסיות ואת יסודות הקריאה, הכתיבה והחשבון ואלו עשאוה במידה רבה לאדם עצמאי. כבת בית היתה יעל בבית משפחת בלנק ושנים ארוכות גמלה למרים ולבני משפחתה, סייעה בגידול הילדים כשהיו קטנים, התמסרה לטיפול במרים וביצחק בזקנתם.
מקץ 12 שנות עבודה ברפת עברה יעל לעבוד לסירוגין בחדר האוכל ובמחסן הבגדים. בדרכה שלה נוטלת היתה חלק ביום הקטנות ובימי החג: לא מחמיצה שום אירוע: הרצאה, מסיבה או טקס, משתתפת במועדון 5, מסייעת לקשישים, מחלקת להם עיתונים מביאה להם את הכביסה. נאמנה היתה עד כלות ונכונה תמיד לסייע. זכרון מופלג היה לה ויכולת מופלאה לשמר אינפורמציה ולהעבירה הלאה: ידעה והכירה כל פרה ברפת בשמה ומספרה, ידעה מי יוצא ומי בא בשערי הקיבוץ, לאן נוסעת כל מכונית ולאיזו מטרה, מזכירה לחברים בשעת הצורך כי תא הכביסה התמלא. הכירה כל ילד ברמה בשמו וידעה מי הם הוריו, אהבה את התינוקות והפעוטים, שמחה לקראתם וליוותה את גדילתם. ערירית התהלכה בתוכנו אך מאוד מאוד שייכת.
אחיה היחיד, עזרא אוריון, אומן בעל שם עולמי, היה לה מקור גאווה ולא היה מאושר ממנה עם כל הצלחה שנחל.
אך גם ימים של צער ורוגז, עצבנות ותסכול ידעה יעל, כחריגה בחברת המבוגרים, כמי שלא תמיד הובנה, כמי שהיתה מעת לעת מושא ללעגם של ילדים.
בשנותיה האחרונות הלכה ונחלשה ואיבדה את העצמאות אותה רכשה בשעתו בקושי לא מבוטל. היא עברה להתגורר ב"חמדת אבות" שם זכתה לטיפול מסור וליחס חם מצוות הבית. הלכה לעולמה והיא בת 79 שנים.