איציק לקח
בסוף השבוע האחרון עלה הדחפור על מבנה האמפיתיאטרון, אחד משרידיו של בית החינוך המשותף בגוש זבולון בימי תפארתו ולתרבות ה"גושית" המשותפת. באותו סוף שבוע ממש עצם איציק לקח, אחד מסמליו של בית החינוך הזה, את עיניו לנצח. תם עידן. נדם קול חשוב, משמעותי ומוסרי במקומותינו, קול צלול ומנוסח לתלפיות, ומי אמר שעוד לא נולד האדם שאין לו תחליף?
למרות הזהות המחולטת כמעט בין איציק לבין רמת יוחנן וצורת החיים הקיבוצית ככלל, איציק לא נולד קיבוצניק, עם זאת הוא היה בן מובהק למעמד הפועלים, בן חלוצים שהפך בעצמו חלוץ ומגשים ובאופן מטאפורי לא פשט מגופו את החולצה הכחולה, זאת עם השרוך האדום, עד יומו האחרון.
איציק נולד ב-1932 בכפר יחזקאל לשרה לבית דוידוביץ ויוסף לקח, אנשי העלייה השלישית וגדוד העבודה. אח צעיר היה למשה, חברנו הזכור לטוב. כשמלאו לו שלוש, עברה המשפחה להתגורר בשכונת העובדים קרית חיים, כאן בעמק זבולון, לחופו של הים. אבא עבד ב"תנובה", אמא היתה עקרת בית וטיפחה משק עזר וגינת נוי בחצרם. איציק למד בבית הספר לילדי עובדים והיה חניך ומדריך נערץ ב"הנוער העובד". "אין ספק שהתנועה היתה סדן חשוב לפטיש הצרכים של גיל הנעורים בחיפוש אחר ערך והשקפת עולם", כתב, "אחר חֶברה, אחר עמידה באתגרים ציבורים ולאומיים, אחר מוצא לאנרגיה המתפרצת של גיל הנעורים. […] לבד מהתפקיד החברתי, המעמדי והלאומי שתנועת הנוער מילאה, הרי המסר החינוכי שלה היה חד משמעי: עיצוב דמות של חניך, שבבוא היום יגשים בגופו את ערכי התנועה, שהביטוי העילאי שלהם היה חיי קיבוץ". וכך היה. "לעתים נדמה לי", כתב איציק, "שבקרית חיים לא היה מרי טיפוסי בין דורות, אלא נתמזגה בה מזיגה נפלאה של העברת המורשת מדור לדור".
ברוח הימים ההם וברוח הצו שציוו להם הוריהם החלוצים, יצאו איציק וחבריו בתום חוק לימודיהם להגשמה. הם היו בהכשרת "שדמה" בקיבוץ גנוסר ומשם התגייסו לנח"ל. איציק יצא ל"אחוזים", כלומר העביר את שירותו בהדרכה בתנועה. ב-1952 הצטרף למשה אחיו ברמת יוחנן ומאז, זה 66 שנים, הוא כאן, פועל ומשפיע ומזדהה בכל ליבו. כאן הקים ב-1958 משפחה עם עדה, כאן הפכו שניהם, שהיו בגילם של בני הדור השני, לאבני שתיה מסוגם של מניחי היסוד.
דימויו של איציק ברבים הוא של איש רוח, מורה ומחנך, והוא אכן היה כזה, אך ניתנה האמת להאמר כי בעשייתו שילב לאורך השנים בין הרוח לחומר, בין מלאכת החינוך לעבודת הכפיים, היה מנהל אך גם פועל מן השורה.
העשור הראשון לחייו ברמת יוחנן עבר עליו, למעט שנה אחת במחלקת ההדרכה במזכירות "הנוער העובד" בתל אביב, בענפי חקלאות שונים: בגן הירק, בפלחה, ב"עיבודים", בבננות. בשנים אלה גם למד בסמינר למורים-מדריכים של הסוכנות היהודית בירושלים והוסמך להוראה. תעבורנה עוד כמה שנים, שנות השליחות מטעם תנועת "הבונים" בבולטימור, ארה"ב, עד שיחל איציק בכמעט שלושה עשורי הוראה, תחילה במסגרת בית החינוך ב"גוש" ואחר כך בחטיבת הביניים "כרמל זבולון", שאותה גם ניהל, ובתיכון ביגור. תוך כדי כך, מילא קדנציה כמזכיר הקיבוץ, היה חבר במזכירויות ובשאר ועדות ונכון, כמובן, לכל גיוס ומשימה. ואם אתם חשים תחושה של "דז'וו" מדברים שנשאתי כאן לפני כארבעה חודשים בלבד, עת נפרדנו מעדה ז"ל, הרי אין זה במקרה. השותפות שרקמו עדה ואיציק זו עם זה מזה 60 שנה לא היתה רק בהקמתה ובטיפוחה של משפחה לתפארת, אלא גם שותפות אידיאולוגית, שותפות לדרך ולמשימות והיתה איזו שלמות והשלמה בעשייתם, מן הסוג שראינו גם אצל צמדי מחנכים נוספים במקומותינו כמו חיים ולאה הדומי, יהודה ורחל מסינגר ואחרים….
קרא עוד…
כבר בשלהי שנות הוראתו בבית הספר החל איציק משתלב בעבודה בפלר"ם, מפעל שבין הוגיו ובוניו, מן הראוי להזכיר במעמד הזה, היה משה אחיו. הוא השלים את השתלבותו שם עם פרישתו לגמלאות מהוראה, ומאז ועד החודשים האחרונים עבד במעבדה וסרב לוותר על עבודה זו לטובת משימות שברוח בתחומי הקהילה. נאמן היה לצו מצפונו להיות אדם יצרני ומועיל, כל עוד עומדים לו כוחותיו.
והרוח? הרוח היתה ליד המעש, תמיד! איציק, איש הספר והמילה הכתובה, קנה לו, ובצדק, שם של מצפן מקומי, של אדם שדעתו נחשבת ויש להקשיב לה, והוא אכן הרבה להשמיעה ברבים, בעל פה ובכתב, תמיד מנומק, תמיד, מנוסח, תמיד מוסרי, תמיד אנושי. זכור לטוב טורו ב"ברמה" "מיומנו של טוב לב", אותו יסד בשנות ה-80 כ"קונטרה" לטורם הביקורתי והציני של צעירי המקום "מיומנו של רע לב", זכורים ברכות בערבי חג ומועד והספדים בעתות פרידה, אך מעל לכל זכורים נאומיו הנוקבים משך עשרות שנים בטקסי יום הזיכרון ה"גושיים" באנדרטה שבאבוקדו, טקסים שערכה כל אותן שנים עדה זכרה לברכה.
ועוד לא אמרנו דבר על כך שאיציק היה גם צלם משובח וטייל מושבע, המדלג כאיילה בין סלעים לתפוס בעינו הרגישה עוד פרח, עוד ציפור, ולחילופין – עוד פינת חמד בחצר המשק.
מפעלו האחרון היה לברור מכל השפע שיצר מבחר של כתובים וצילומים שראה אור בספר מהודר ממש בשנה האחרונה. זכה איציק שיצא הספר לאוויר העולם כספר חיים ולא כספר זכרון. "אדם באמת אינו צריך אלא לספר אחד בחייו", כתב אמיר גלבוע, "כאשר כל חייו נקבצים לעיניו, בספר הפתוח לעיניו, כאשר הוא קורא בו דף אחר דף ורואה לעיניו, איך יום אחר יום רדף כמו דף אחר דף בספר הפתוח לעיניו".
שעת הפרידה הזו מאיציק, המשכה של הפרידה מעדה לפני כארבעה חודשים, קשה היא לכולנו, דווקא בימים הללו של חיפוש ובירור הדרך. נפער חלל במקומותינו והלוואי שנדע למלאו. אתכם, הדס, חגי, יעלי, בני הזוג, הנכדים והנינים. בית רמת יוחנן התייתם ביחד אתכם.
כתבה – נורית פיינשטיין