מירה ריכטר

15/03/1915 - 17/12/2009

פרטים אישיים

תאריך לידה: כ"ט אדר התרע"ה

תאריך פטירה: ל' כסלו התש"ע

שם האב: שמעון דוד (וייסמן)

שם האם: טובה חיה

ארץ לידה: אוסטריה

מקום קבורה: רמת יוחנן

מסמכים

משפחה

בן/בת זוג: ריכטר קלמן

מירה ריכטר

בנר ששי של חנוכה כבה נרה של חברתנו מירה ריכטר. בשקט ובצנעה כמו בחייה, ספונה בביתה המטופח מוקפת בתמונות בני משפחתה האהובה ובציוריה שיצרה במשך שנים רבות.
דמות מיוחדת: צנומה, קטנה, מטופחת ומכונסת בעולמה ועולמם של בני משפחתה ובו בזמן גיבורה, חלוצה, ומשפיעה על המציאות המשתנה והמתפתחת ברמת יוחנן בשנותיה המוקדמות. דמות מופת.
בסיפורים הרבים שסיפרה בהזדמנויות שונות מתגלה מירה הנחושה, המסורה החרוצה והמחויבת לכל מעגלי השתייכותה: לזהות היהודית אותה ספגה בביתה הדתי מאד בלבוב, לזהות הציונית אליה התחברה בתנועת הנוער חרף אורח החיים הדתי וללא ידיעת הוריה, לקיבוץ אליו הצטרפה עם אלוף נעוריה – קלמן ב-1940, לבני המשפחה הרחבה אליהם חברה בבואה לכאן: משפחת לולקה, גנה ווילק וכמובן לקלמן ולילדיה בהם היתה גאה והם עולמה….
מירה נולדה בשנת 1915 בוינה שם שהתה המשפחה בעת מלחמת העולם הראשונה. ב1919 חזרו לביתם בלבוּב. בית המשפחה בית דתי המשלב תורה ועבודה: אביה המוסמך לרבנות היה בעל בית חרושת. בגיל צעיר התייתמו מירה ואחיה מאמם. את השכלתה היסודית קבלה בבית ספר פולני לבנות וא"כ למדה בבית ספר מקצועי יהודי.
בגיל הנעורים הצטרפה לתנועת הנוער בית"ר, לא מטעמים אידאולוגיים אלא מסיבות חברתיות. בבית לא ידעו על פעילותה באגודה ציונית. בבית"ר החל הקשר עם קלמן אשר עלה לפניה לארץ ברישיון עליה מטעם בית"ר, וחזר ללבוב. שם הם נישאו.
בנובמבר 1937 עלו ארצה והשתכנו בבית הורי קלמן בירושלים. שניהם היו פעילים ב"הגנה" ובעוד קלמן עוסק בעיסוקים שונים כולל גיוסו למשטרת פלסטינה עסקה מירה בטיפול בבית המשפחה.
ב-1940 במקביל למעברם של אחי קלמן מבית אלפא לרמת יוחנן – הצטרפו אליהם גם מירה וקלמן.
עיסוקה הראשון ברמה – עם סטפקה בגן הירק. מירה היתה המשקה הראשית ומאחר ושעות ההשקיה היו מותנות בענפים האחרים היה גן הירק מקבל שעה שעתיים ביום, יוצאת היתה מירה בשעות שונות ומשונות ביום או בלילה לבדה לחלקות, ומזיזה שקים כבדים שחסמו את צמתי תעלות  ההשקיה.
כעבור שנתיים התנדבה מירה לעבוד ברפת. סיפוריה על תקופה זו מסופרים באהבה ובהרבה גאווה. "זו היתה התקופה הכי יפה שלי" – אמרה. הסבל הפיזי, והקושי לא הפילו את רוחה. "הדמעות והחלב נזלו יחד" – סיפרה. בתקופת מלחמת העולם, תקופה לא שקטה גם כאן, היתה יוצאת לחליבה עם רובה על השכם ובחגורה סכין מטבח ארוכה.
בעת הקרב על רמת יוחנן המשיכה עבודתה למרות כאבים מפגיעת פרה בצלעותיה. לאחר שחברה שמואל קרניאל נפגע מכדורי האויב לא נטשה את העבודה, נפרדה משני ילדיה הפעוטים שפונו ל"אהבה" והעמיסה על שכמה עול נוסף.
לאחר 8 שנים עזבה את הרפת מסיבות בריאות ועברה לנהל את הקומונה – היא מחסן הבגדים. מירה היתה זו ששינתה את מדיניות חלוקת הבגדים ופתחה את שיטת הסימון הבגדים במספרים. ב 8 שנות עבודתה במחסן הבגדים הצליחה לחולל כמה מהפכות. יחד עם צפרירה לחמה והשיגה את הפרטת ההלבשה.
ב-1958 נענתה לפנייתו של מישקי ונכנסה להנהלת החשבונות ללא כל ידע מוקדם בתחום. ברור היה שיכולת העבודה בצוות ונכונותה ללמוד יביאו לתוצאות גם בתחום המקצועי. ממשימות קטנות כרישום עבודת החברים ועבודת המכונות, בשליחויות שונות לעזרת החבֵרות בעלות המקצוע, התקדמה למיומנויות, מקצועיות, ולנטילת אחריות בתחומים של מאזנים, מתקדמת ומשתכללת עם התקדמות הטכנולוגיה ומתידדת עם המחשב.
בהגיעה לגבורות, כשהציעו לה לפרוש ולהתפנות יותר לתחביביה, אמרה: אני רוצה להמשיך לעבוד, הראש יותר חשוב מהציורים… עם פרישתה לגמלאות בגיל 87 מילאה את חייה בעיסוקים אהובים: טיפוח הגינה הססגונית, קריאה, צפייה בטלוויזיה – כשהיא מקליטה לעצמה סרטים ותכניות, כותבת זיכרונותיה במחשב, ונעזרת בו בתקשורת עם בני משפחתה. מעולם לא השתעממה, ולא חדלה להשרות סביבה יופי וצבע.
בשואת יהודי אירופה שנים ספורות לאחר עלייתה ארצה, איבדה מירה את משפחתה כולה. היא נשאה עד יומה האחרון את עצב האובדן. זכורות לנו שנים רבות בהן עסקה בעיצוב זכרון היקירים בתוך קהילת רמת יוחנן כשותפה בצוות יום השואה וכיוזמת הקמת האנדרטה: "לא נשכח – לא נסלח".

במסיבת הפרידה ב 2002 אמרו לה חבריה בהנהלת החשבונות:
"מירה, בגילה המופלג, לאחר 70 שנות שירות בקבוץ לימדה אותנו שיעור שלא ישכח בנאמנות, חריצות, התמדה, חריפות ועירנות ללא קשר לגיל מקום וזמן.
השבוע, הגברת הקשישה, עם הקלנועית והשימשיה, עם כַּן הציור, הנכדים והעציצים – עשתה זאת. בשקט, בצנעה על פי מידתה".
כך נזכור אותה.

 

בני משפחה:

– בעל

סיפורים

לחצו על הכותרת על מנת לקרוא את הסיפור

  • תעודת זהות

     

    מירה ריכטר

    בת טובה-חיה ושמעון-דוד וייסמן

    נולדה כ"ט באדר תרע"ה, 15.3.1915

    בוינה אוסטריה

    גדלה בלבוב

    נשואה לקלמן

    אמא ליוחאי, קובי ובתיה

    הגיעה מירושלים לרמת יוחנן 1940

    נפטרה בחנוכה ל' בכסלו תש"ע, 17.12.2009

    בת 94 במותה

    יהיה זכרה ברוך

     

     

     

  • האשה שהמוות לא כיבד -אילן ריכטר

    ערב נר שביעי של חנוכה   17.12.09

     

    האישה שהמוות לא כיבד –

     

    ככל שהיית חזקה – כך הוא היה חלש. ככל שהיית אמיצה – כך היה פחדן. ככל שהיית כנה – כך הוא עיוות וסילף. הוא לא יכול לך, לחוקייך ,ואני לא יודע להחליט מה זה יותר – עצוב או יפה – שאפילו בעודך הולכת בדרך כל בשר, את עושה זאת בנתיב משלך.

    אז במקום לקטוף אותך לפתע, באוושה – הוא תלש אותך. בגסות. במקום להשאיר נקודת אור בצבע –הוא ניסה למרוח, למתוח אותך.

     

    אבל את היית, ועודך, גדולה ממנו. גדולה מדרכיו, מכאבו, מהשפלותיו. ברגעי הצלילות שמהם נדדת רק כדי לשוב קצרות – היית את. בדיוק את. לא איזו גרסה דהויה, מפויסת, חלשה.

    כעסייך עוד געשו בך. תלונותיך נשמעו היטב. גם את רצית לנזוף בו. להודיע לו שלא כך נכון לעשות זאת. שאין צורך. שיש בך את כל הכנות והיושר כדי לדעת בעצמך מתי הגיע זמנך ללכת. ממתי זה נהיה קשה מידי.

    כי את היית, ועודך, מחומר אחר. לא היה לך צורך בהסברים, בנכון ולא נכון, בסנטימנטים מוגזמים ובשאר גינוני חברה. את ידעת את כל שנדרש לך, ועשית את שהיה נכון בעיניך. גם את אוצרות הכאב שילחת לדרכם מבלי שוב. לא היה לך עניין בחרטות יותר משהיה לך בדעתם של מי שלא השתייך למעגל הקרוב אליך. גם מבטיך החטופים אל מעבר לכתף היו בעיקר כדי לספר לנו מהיכן הגעת.

    ואז לפתע, מבין חריצי החומה, הייתה נשלחת לה קרן אור שהצליחה לחמוק: הציור, הספרים, היומן, מתנות יום ההולדת, תמונות הנינים. המבט בעיניים, מגע היד. כל האהבה, שהתאמצת כל כך לגדר ולתחום, הייתה יוצאת ושוטפת ממך, כל פעם מושלכת לכיוון אחר. השוקולדים, התכשיטים, התמונות על המדף –כולם דיברו בשמך.

     

    אתגעגע אליך מאוד, סבתא. אתגעגע לקולך, לתנוחת הישיבה, לביקורת, לכנות.

    אתגעגע לעולם שלך. לחדר ולציורים, לטלגרמה מעל השולחן ולאהיל. ולמיץ במקרר. ולתמונות שבהם עמד הזמן מלכת, כי אחרי הכול גם הוא לא ידע ללמד אותך דרכיו.

    ולשבילי הקבוץ, ולידיעה שגם הוא יציר כפיך, לא פחות מאיתנו. ולדרך שבה הבטת באיילת, ואהבת אותה כמעט כמוני. בלי להסביר למה.

    אתגעגע  לצדק האבסולוטי שבדרכיך ולקטבים שגעשו בך. אתגעגע להשתקפות של אבא שלי בך, ולצליל קולו קורא לך "אמא".

    והכי אתגעגע לרגע שבו קמים ללכת, כי די, ומאוחר.

    ונבוא שוב סבתא. עוד מעט.  בהזדמנות הראשונה. ומתרחקים מהחדר. כבר בעיקול של השביל מול המגדל של האומגה. ומציצים אחורה. ואת עומדת שם. מסתכלת. ואני לא יודע מה את חושבת. אבל אני יודע שיום אחד אביט בנכדי ואחשוב את אותה המחשבה. כי אני בשר מבשרך ודמי מדמך.

    כי אנחנו תמונת חייך, ואת השתקפות גורלנו. בכל יופייך הרב עד שאפילו המוות לא הצליח לנצחו.

    אוהב, מודה ומתגעגע

    אילן – צ'ופצ'יק

  • מירה'לה – דניאל יפה

     מירה'לה –  דניאל יפה

    את מירה היכרתי פעמיים.

    בפעם הראשונה – כשהייתי ילד

    ומירה היתה אמא של בתיה.

    בבקרי שבתות היתה מירה מטפלת בנו מן המניין.

    כבר אז נחרטה בעיני דמותה המטופחת והסמכותית.

     

    לימים נפגשנו כאנשים בוגרים בהנהלת החשבונות.

    אני איש צעיר ומירה – אולי מנהלת החשבונות הותיקה שהכרתי מעודי.

    אישה קטנה וצנומה

    דייקנית, מטופחת, ומסודרת להפליא.

    יודעת את שעותיה וזמניה.

    בהירה, וצלולה כמו צעירה בת עשרים

    טופפת בדרכיה בין המשרד לכן הציור

    עם המטריה בחורף והשימשיה בקיץ

    והכל – על פי הזמנים

    והאירועים שמזמנים לה בניה ונכדיה

    וכל עולמה – מוקדש קודם כל – להם.

     

    מירה היתה בעיני שריד לדור

    אשר החל את חייו בעולם, אשר הדור שלנו – לא הכיר.

    מירה נשאה בנפשה את כווית האובדן של משפחתה

    ועולם ילדותה ונעוריה.

    היא לא היתה היחידה, אך דומני כי היתה הראשונה בקיבוץ רמת יוחנן

    אשר תבעה לייסד אבן פינה לזכר הנספים בשואה

    כמו ביקשה לחבר בין העולם האבוד ההוא

    למקום הזה – ביתה החדש, אשר היתה שותפה לבניינו.

     

    השילוב המופלא הזה

    של שקט מטופח, מסירות, חריצות

    יחד עם אנינות בהירה ומחודדת

    יצקו באשה הצנומה הזו

    עוצמה ותוקף בלתי נשכחים.

    והיא דמתה בעיני למלכה אשר נתנה לי רשות – להיות נתינה.

     

    מירה'לה – קראתי לה.

    זכיתי להכיר אותך, הערצתי ואהבתי אותך.

    נוחי על משכבך בשלום.

     

  • מירה יקרה – עדי ריכטר

    מירה היקרה – עדי ריכטר

    כשנולדתי היתה לי רק סבתא אחת. בבגרותי זכיתי לשלוש סבתות. ילדי בורכו בחמש סבתות. שתי סבתות ושלש סבתות רבות. שלוש סבתות – אחת מכל סוג. סבתא מהעיר אצלה תמיד אפשר לשתות תה עם עוגה וללכת לראות הצגה טובה, סבתא מהמושב וסבתא מירה מהקיבוץ. חלוצה אמיתית שבשבילי ובשביל הילדים מייצגת את ארץ ישראל היפה והישנה.

    את סבתא מירה אני מכירה כבר 16 שנה. לפני הפעם הראשונה בה הגעתי לפגוש את סבתא מירה בקיבוץ. הזהירו אותי בני המשפחה שאני עומדת לפגוש אישה צינית שלא מיפה את המציאות ולא צובעת אותה בצבעים זוהרים. הופתעתי לפגוש אישה קטנת ממדים, לבושה במיטב המחלצות, מאופרת למשעי וענודה בתכשיטים רבים, יפים ומיוחדים. ויותר מזה – חמה, מחבקת, אוהבת ומקבלת. נוצר בינינו קשר מיוחד אותו לא ניתן להסביר במילים. מירה העבירה לי בגדים ונעלים אחרי שקבעה שאנחנו בדיוק באותה מידה. האמת – לא פגשתי אישה בת 94 שסגורה בקבוץ, אך מעודכנת בכל חדשות האופנה, ולראייה הסוודר שסרגה לפני 40 שנה אותו קיבלתי מימנה כיוון שנראה היה לה שעכשיו סריגה חזרה לאופנה…

    בפגישותינו בקבוץ סיפרה לנו המון סיפורי היסטוריה של המשפחה, של קלמן ושל הקמת המדינה. סיפורים מופלאים של היסטוריה ושל משפחה. סיפורים מרתקים וארוכים. בדרך שהסיפור התפצל לכל כך הרבה מקומות היינו בטוחים שאין סיכוי שכל הקצוות יסגרו. ומירה כמו מלאכת מחשבת – זכרה את הכל, סגרה את כל הקצוות וכמה שעות מאוחר יותר סיימה לספר לנו עוד פרק מרתק מהחיים. ככה למדנו על המשפחה בפולין, עם הסלון וכלי הכסף, על בניית הקיבוץ, על המלחמה שלך בערבים עם קום המדינה עם רובה וסוס. על נשות הקבוץ הגיבורות ועוד המון המון סיפורים מדהימים.

    כל סיפור היה מתחיל בשאלה קטנה שלנו וממשיך בתשובה שלה שהיתה נפתחת במילים: הביטי עדי…או: הבט נכד – אם היה זה יורם שהתחיל בשאלות.

    מירה, אין לי מילים לתאר כמה תחסרי לילדיך, לנכדיך ול-11 ניניך.

    אוהבת אותך מאוד ותמיד אוהב.

  • מוות – ג'ורג' פאלודי

    נמצא על השידה  ליד מטתה של מירה ריכטר ז"ל בבוקר מותה.

    קרא בהלויה בנה קובי.

     

     

    מָוֶת

    גורג פאלודי

     

    כַּאֲשֶׁר קָשִׁישׁ נִשְׁכַּב

    הוּא חוֹשֵׁב תָּמִיד: אוּלַי לֹא אָקוּם עוֹד.

    סוֹמֵךְ אֲנִי עַל רַחֲמֵי הַטֶּבַע הָרוֹגְשִׁים,

    וְאֵיזוֹ מַתָּנָה נִפְלָאָה זוֹ יָכְלָה לִהְיוֹת.

     

    רַבּוֹת הִרְהַרְתִּי בְּכָךְ וּפָחַדְתִּי תָּמִיד,

    ־ אִם כִּי תּוּגַת הַזִּקְנָה לֹא נָגְעָה בִּי –

    שֶׁנִּשְׁמָתִי תִּדַּרְדֵּר וְלָכֶם יִוָּתֵר

    גּוּפִי הֶחָלוּל , כְּדֵי שֶׁתְּרַחֲמוּ.

     

    אוֹ שֶׁאֶשְׁכַּב עַל מִטַּת בֵַּית-חוֹלִים מְיֻזַּעַת,

    מְטֻמְטָם, חֲסַר אוֹנִים, אַךְ הָרוֹפֵא

    מְשַׁמֵּר בִּי אֶת מַה שֶׁלֹּא נוֹתְרָה בּוֹ נְשָׁמָה,

    רַק סֵבֶל. וַאֲנִי בְּנִגּוּד לְכֻלָּם,

    חָשַׁבְתִּי עַל הַפִּתְרוֹן הַיָּפֶה בְּיוֹתֵר:

    אַל תִּרְאוּנִי גּוֹסֵס., רַק מֵת.                                      

                                                              בודפשט 1991

                                          מהונגרית: יוסף (טומי) לפיד