משה זמיר

09/05/1910 - 09/09/1989

פרטים אישיים

תאריך לידה: ל' ניסן התר"ע

תאריך פטירה: ט' אלול התשמ"ט

שם האב: דב (סולוביציק)

שם האם: דבורה

ארץ לידה: בלרוס

שנת עליה: 1930

מקום קבורה: רמת יוחנן

מסמכים

משפחה

בן/בת זוג: זמיר בלה

סבא משה – כתבה לעבודת שורשים: מיכל מירון

משה נולד ב- 1910 בעיירה בשם זורוביצי שבפלך גומל שברוסיה הלבנה, הוא נקרא על שם סבו שהיה הרב של העיירה (זורביצי הייתה עיירה שרוב תושביה יהודים). ב- 1913 היגר אביו לארה"ב, ומשה ואמו היו צריכים לבוא מיד אחריו. אך באותו הזמן פרצה מלחמת העולם הראשונה ואילצה אותם להישאר ברוסיה. הם גרו בבית של הורי אמו.

כשמשה היה בן שש הוא הלך ל"חדר" כרגיל, אך יותר מאוחר הוא התחיל ללמוד בבית ספר רוסי, ובערך בגיל תשע הוא החל ללמוד עברית. ב-1920 התאחדה שוב המשפחה אך הפעם בארה"ב. הם גרו בדטרויט. משה החל ללמוד בבית ספר רגיל ובאותו זמן הוא השתתף בחוג לעברית, שם חינכו על העלייה לארץ ישראל, וזה הביא תוצאות מידיות.

כשמשה היה בן שש-עשרה הוא ועוד כמה חברים שלו התחילו להתארגן לעלייה לארץ ישראל ולהתיישבות בקיבוץ. אך הם היו עדיין צעירים וסמוכים לשולחן ההורים. במשך 13 שנה הם עסקו בפעילות להגשמת חלומות, הם היו חוד הפעילות הציונית בדטרויט, אך המבוגרים לעגו להם ולא האמינו שהם יגשימו את חלומם מפני שמארה"ב עוד לא הייתה אף עלייה ציונית מאורגנת. בתור הכשרה לעלייה הם היו מתאספים, לומדים את הספרות החדשה בעברית, שומעים מה קורה בארץ ישראל, ולומדים את תולדות עם ישראל. כשהיה להם כסף הם שכרו אולם בשביל נוער שהתעניין בציונות. ב- 1929 הגיעו קריאות לעזרה מארץ ישראל בעקבות מאורעות הדמים וזה נתן לקבוצה שלהם דחף מאוד גדול לעלות לארץ ישראל. הם הפסיקו את כל הפעילות שלהם והחלו לעשות הכשרה בחקלאות במישיגן. שם הם התחילו לחיות חיי קיבוץ, אך הקורס היה קצר מאוד והם הרגישו שזה לא מספיק, הם עברו לניו-יורק ושם הם עבדו בעבודה חקלאית ממשית אצל איכר שהתלהב מהרעיון שלהם. אחר כך נהפך המקום הזה למקום ההכשרה לעולים לארץ ישראל. השמועה על קבוצתם עשתה לה כנפיים והחלו להגיע אליהם אנשים מכל קצווי ארה"ב, אנשים שהיה להם עניין להתקשר עם ארץ ישראל באו אליהם. גם כל שליח שבא לארה"ב הגיע אליהם וכך יצא להם להיפגש עם אנשים כמו ברץ, שמואל דיין, אביו של משה דיין, וגולדה מאיר שמאוד רצתה לעזור להם כי היא ראתה בזה התחלה של עלייה יהודית מארה"ב. במשך הזמן נתנו להם ארבעה סרטיפיקטים אך אז הם היו כבר 13 איש. כדי לפתור את הבעיה ארבעה בחורים מהם התחתנו באופן פיקטיבי עם ארבע בחורות והשאר עלו בתור תיירים. הוריו של משה קיבלו זאת בהבנה משום שגם בבית הם חינכו אותו לעשות זאת. הקבוצה הפליגה לצרפת, לנמל שרבורג ומשם הם עברו ברכבת למרסיי. במרסיי עלו על אונייה שהפליגה לאלכסנדריה שבמצרים. את שארית הדרך עשו ברכבת דרך קנטרה והגיעו לתל אביב. בחודש הראשון הם גרו בשיכון עולים והחלו לטייל בארץ מתל אביב עד למטולה כדי לראות ולהיפגש עם כל מיני אנשים ולהחליט לאיזה קיבוץ ללכת. לבסוף בדרך חזרה הגיעו לקבוצה ליד גניגר שנקראה קבוצת הצפון. אחרי התלבטויות הם החליטו להישאר שם. הם השתלבו טוב בקיבוץ, אך עדיין לא היו בטוחים שיישארו שם, חלקם רצו להתנסות גם בחיי קיבוץ גדול ואחרים אפילו לא ניסו ונשארו בקבוצת הצפון, כעבור חצי שנה הם החליטו לחזור לקבוצת הצפון בדיוק אז הם קיבלו אישור לעלות להתיישב בעמק זבולון. קרא עוד

התארגנה קבוצה בת עשרה אנשים שהיו צריכים להכשיר את המקום להתיישבות (משה היה בין עשרה האנשים האלה). באביב של 1931 עברו יתר חברי הקיבוץ תקעו יסוד וקראו למקום רמת יוחנן  (על שם יוחנן סמסט שהיה ראש ממשלת דרום אפריקה שתרם כספים ותמך בציונות). הם העבירו מגניגר את הצריפים ואת משק העזר שהיה להם. הקיבוץ כולו מנה 46 חברים, 6 ילדים כמה סוסים וכ-200 תרנגולות. עבודתם העיקרית הייתה סיקול אבנים וקוצים בשטח. קיבוצם גבל בשטחים של הערבים ונוסף על כך הם היו מנותקים משאר היישובים. מה שמאוד הכביד עליהם היה חוסר המים. עד כדי כך היה הדבר שהם כמעט לא יכלו להתרחץ. זה מה שמנע מהם לפתח משק חקלאי ראוי לשמו. גידוליהם העיקריים היו חיטה ושעורה, כל זה נמשך תקופה ארוכה עד שהם מצאו לידם באר עזובה והם החלו לעמיק אותה. שמחתם הייתה רבה כשראו שמהבאר יוצאים מים רבים. מאוחר יתר התברר שזו הייתה הבאר השופעת ביותר באזורם. בשנים הראשונות משה עבד בבניין ובייבוש ביצת זבולון. כעבור כמה שנים החל לעבוד עבודה חקלאית בקיבוץ. ב-1937 הגיע לרמת יוחנן בלה ויינברג. בלה הגיע ממונטריאל שבקנדה במטרה להיות בארץ, באותה שנה הם התחתנו ומאז הם ברמת יוחנן ביחד. ואז התעוררה בעיה של בית, עד אז סבא שלי התגורר עם עוד שני בחורים בחדר, לבסוף הם החליטו לגור באוהל. בשנת 1941 נולדה בתם הראשונה שלומית שיותר מאוחר התחתנה עם אורי מירון ונולדו להם ארבעה ילדים ואחת מהם זו אני. אחר כך נולדו להם שני בנים יוסי ואבנר  שיותר מאוחר נפל במלחמת ששת הימים. יוסי התחתן עם דיין ונולדו לו שלושה בנים.

בשנת 1946 יצא משה לארה"ב בתור שליח במטרה להביא יהודים לארץ ישראל, ב- 1947 הצטרפה אליו המשפחה, וב- 1948 הם חזרו לרמת יוחנן. הם חזרו בדיוק אחרי ההתקפה הגדולה על רמת יוחנן. במשך 6-5 ימים עמדה רמת יוחנן מול מאות דרוזים שבאו מסוריה במטרה לכבוש את חיפה אבל בגלל שרמת יוחנן הייתה בדרכם הם היו צריכים לכבוש גם אותם. במלחמה הזאת נפלו 22 איש בעיקר מאלה שבאו לעזור להם אבל גם שלושה מהקיבוץ. ההתנפלות הזאת על רמת יוחנן נחשבת לאחת מנקודות המפנה במלחמת העצמאות. לאחר הדיפת הדרוזים כבש צה"ל את כל הגליל המערבי והגיע עד נצרת. כמו רוב חברי הקיבוץ משה פעל בהגנה, ב-1936 הוא גויס לחיל הנוטרים מטרתם הייתה להסוות את פעולות ההגנה בעזרת זה שלהם היה מותר להחזיק נשק, כעבור שלוש שנים התפרק חיל הנוטרים ומשה פוטר. שכחתי להזכיר אך שנתיים אחר עלייתו של משה לארץ גם ההורים שלו עלו. בהתחלה הם רצו לגור במושב "חירות" אבל גילם לא אפשר להם זאת והם הגיעו לקבוצת הצפון), הם היו ה"הורים" הראשונים בקבוצה. באופן רשמי הם לא היו חברים אבל הם השתתפו בכל כחברים לכל דבר. סבא משה  לא התערב כל כך בחינוך ילדיו אך היה לו חשוב מאוד שהם ילכו בדרכו ואכן הם הולכים בדרכו וזה מאוד משמח אותו. סבי חי בקיבוץ רמת יוחנן ומאושר בחלקו. זהו סיפור חייו של סבא משה (סולוביצ'יק) זמיר.

סיפורים

לחצו על הכותרת על מנת לקרוא את הסיפור

  • איציק לקח – איני יכול אחרת

                                     איני יכול אחרת

    ביום השלושים י"א בתשרי תש"ן

    12.9.90

    אתה שומע, אבנר:

    נכשלתי:

    כבר איני יכול ללכת עם אמא להביא לך פרחים.

    אני מחכה ומחכה לאיזה טיפול…

    עכשיו אני מת.

    רק עוד זאת:

    שאלת כבר מזמן:

    כיצד קמנו אמא ואני אחרי שאתה נפלת?

    אגיד לך את האמת שלי:

    הרי שאי אפשר היה להשאיר את כל המפעל הזה!

    צריך היה להשגיח: שהערכים יישמרו,

    שהעקרונות יוגשמו,

    שהעינינים יטופלו,

    שחבר לא ישחק,

    שההחלטות תהיינה נבונות, אמיתיות, צודקות, שהנאמנות תהיה מוחלטת, שהקיבוץ יהיה הכי יפה. לא הנחתי להם, לחברים.

    הייתי  מתריע ומתריע בשיחה או על המדרכה.

    ראו בי לעיתים טורד שלווה- אבל דע לך, שהעניין היה חשוב מכל, ולא היה איכפת לי מה יאמרו, כי אסור להרפות…

    כי אסור לעזוב את משמרת…

    בינינו ובין עצמנו: אולי הדור השני עושה יותר ברמה: אני יושב על החומה ושומר עליה בדריכות, באמונה, באחריות, והנה אתם עובדים למטה, בונים ביסוד, ברוחב, שיהיה חזק…

    אבל החשוב מכל אבנר:

    לא לשוא נטרתי את החומה הזו

    יש לנו המשך:

    שלומית – שם; יוסי פה;

    הנכדים בדרך –

    והרי לנו שורשים של אדם.

    הרעיון לברוא אדם חדש וחברה חדשה הביא אותי הנה

    אבל בשורשים של האנשים גנוז ההמשך – ובו הסיכוי!

    ועוד רק אחת:

    האדמה שוב הפוכה, מפולחה, חומה

    מצפה לזרע, לגשם, לצמיחה חדשה של חורף.

    כשיבואו לפקוד אותנו

    יהיה הכל ירוק ובשום סביבנו. ואמשיך להיות נוכח להזין ולפרנס – מתוך חרדה ותקווה לקיום המפעל הזה, כי איני יכול אחרת….יצחק לקח

  • דברי יוסף מלאכי

    ליום השלושים של משה זמיר ז"ל -יוסף מלאכי

    זיכרונות רבים על משה זמיר מביאים אותי חזרה לפני 65 שנה, לימי הנעורים שלנו בעיר האמריקאנית – דטרויט במערב התיכון. היינו אז תלמידים צעירים בבית ספר תיכון.

    הוא משה, או כפי שנקרא אז – מורים סולוויי, בבית ספר שלו, ואילו אני בבית ספר אחר. נפגשנו לראשונה בבית הספר העברי, או כפי שהיה נהוג לקרוא – "תלמוד תורה". זה היה בית ספר מתקדם של יום א', יום חופשי מבית ספר כללי. פה למדו יהדות, וכל הכרוך ביהדות, אבל גם ספרות עברית של אותה תקופה, ספרות עברית של מתקופת ההשכלה וגם עברית של ימי הביניים. המגמה היתה לרכוש ידיעה מספקת בשפה העברית ולעבור בהדרגה לשיטה של "עברית בעברית".

    ואכן בשנתיים הראשונות למדנו טוב עד כדי דבור כמעט חופשי בשפה העברית. התחלנו להכיר את ביאליק, טשרנחובסקי, סופרי ארץ ישראל דאז. סופרי ההשכלה דאז, את יהודה הלווי ומשוררי תקופתו. הלימודים האלה – עזרו לנו להכיר טוב יותר את הציונות וראשית ההתיישבות בארץ ישראל. התודענו אל תנועת חובבי ציון, ביל"ו, החלוצים ותנועת התיישבות העובדת. אנחנו הוקסמנו מהתאורים על ארץ ישראל החלומית והמתחדשת.

    היה זה אחרי אחד השיעורים, ניגש אלי משה וגילה לי שהוא ועוד כמה תלמידים מאותה כיתה התארגנו לחוג חלוצים עם מחשבה ורצון ובבוא הזמן לעלות ארצה ולחיות בה חיי שיתוף, כלומר – "קבוצה". בהתחלה נכין את עצמנו באופן רוחני ונפשי לעליה ואחרי שנסיים את התיכון כללי, נגשים את חלום העליה כפי ששרו כבר אז את השיר "לבנות ולהבנות בה". משה שאל אם אני רוצה להצטרף איליהם וענתי בהתלהבות – כן, אני רוצה להצטרף, ונעשתי חבר בקבוצה הקטנה הזאת שחלמה להגשים עליה לארץ ישראל.

    התחילה הפעילות השוטפת של הקבוצה. התכנסנו לעיתים קרובות לשוחח על ענינים שהיו קשורים לארץ ישראל, לחלוציות ולחיי שיתוף וניהלנו ויכוחים והחלפת דעות. מקום המפגש היה בית ההורים של משה, דב ודבורה סולווייטשיק. כאן ראוי לשרטט כמה קווים לדמותם של זוג הורים אלה. דב פרנס את משפחתו הקטנה מעבודתו במכבסה ציבורית. שכונתית גדולה. הוא היה נהג אוטו שירות של המכבסה, אבל אחרי העבודה, זמנו היה – קודש לפעילות ציונית, וכך גם אשתו דבורה. הם היו פעילים בסניף של "פועלי ציון" בעיר, הם היו חדורי הכרה ציונית מעמדית, יהודית חופשית והשתתפו בכל אירוע שהיה קשור עם ארץ ישראל העובדת, לא החמיצו אף הזדמנות לבוא ולשמוע הרצאה, על ארץ ישראל. החל מבן-גוריון, רובשוב, לימים שז"ר שהיה נשיא – מדינת ישראל, חיים ארלוזרוב, גולדה מאירסון, לימים – מאיר, ועוד ועוד.

    נערכו מגביות למען ארץ ישראל העובדת כמו למשל בית הספר המקצועי "מקס – פיין", עיתון "דבר" שהיה עדיין בחיתוליו. משה תמיד הצטרף להורים לכל האירועים האלה ומשך גם אותנו ואמנם נהנינו לשמוע מילה חיה על ארץ ישראל מפי השליחים שבאו מ"שם". ביחוד שתינו בצמא את תאורי יוסף ברץ מדגניה א'.

    אכן משה גדל במשפחה כזאת מלאת עניין שלוותה אותנו לאורך כל הדרך. משה היה זה שארגן כל מיני דברים בשביל הקבוצה כמו – שכירת חדר למועדון. קראנו לזה "לוקאל". שם התכנסנו בערבים לשיחות ולבלוי. הוא היה המנוע המושל ודוחף ענינים קדימה כמו למוד מקצועות משקיים באוניברסיטה חקלאית במשך חצי שנה ואחר כך עבודה מעשית במשק חקלאי ולבסוף היתה לו יד בארגון ההפלגה שלנו לארץ.  משה ואני היינו יחד בקבוצת הצפון (גניגר). שנה תמימה בקיבוץ גשר שייסד אחר כך את – אשדות יעקב וכמה שנים טובות ברמת יוחנן. רצה המקרה או הגורל ונפרדנו, אני נאלצתי מסיבה משפחתית לעבור לבית אלפא, אבל לבי היה ברמת יוחנן ,שהרי פה היו חברי לעליה ובתוכם משה.

    אהבתי את משה ואוסיף לאהוב אותו ולזכור אותו לעד,

    יהיה זכרו ברוך

    בית אלפא

  • נעמה בלושטיין – דברים בשלושים

     ביום השלושים למשה זמיר ז"ל – נעמה בלושטיין

    כדרכו של עולם

    היה פה אדם ואינו.

    הוא נולד ובגר אלי גורלו

    מנער לעלם צמח

    צעד בבטחה לקראת יעודו.

    והאיש הזה התמלא אמונה

    שאפשר מחדש לתקן ולבנות

    עולם שהושחת עד אימה

    ששונה ועוות ברבות הדורות.

    בהגיע יומו הוא קם ונטש

    ימים שעשה ברחובות מופזים

    ארמונות נוצצים  באור יקרות

    קריצות של עגלי זהב נוצצים

    מחוזות לא לו שמאס.

    על גבו העמיס רק קמצוץ חפצים

    מילא את שקו בחזון,

    את לבו הוא לימד מידות מופלאות

    של יושר, חברות ומסירות לאין קץ.

    וזכה לשעה של רצון.

    עם שאר חבריו הגיע הלום

    מצאו רק  טרשים, קוצים, שממון.

    פתח את שקו

    חישל את רוחו

    וקיווה להגשים כאן חלום.

    בכל עוז נפשו וכוח רצון

    חפר אז יסוד בטרשים

    הוסיף מעליו נדבכים וטפחות

    והוא כעמוד התיכון

    לא כשל ברעוד הסיפים.

    כל שביקש לעצמו בצניעות ביקש.

    רק דברים יפים בלב

    והקשיב לקולות מסביב.

    ידו החמה הושיט וליטף

    חבר דווי וכואב.

    חיוך שפשט על פניו

    קרן והאיר לסומים

    ביתו שמילא אהבה

    פתח לקרואים נואשים

    אורו הפיח תקווה.

    את ימיו שאף כך לחיות

    לא סר מדרכו לו אחת

    אמונתו בערה כנר של שבת

    עד כלו כל הכוחות

    ליבו של בשר ודם

    לא עמדו יותר ונדם.

    זרעו עמוק בחיק אדמה ניטמן

    ונקלט ומצמיח נופו

    אילנות צעירים שגדלים השאיר למתן.

                               נעמה בלושטיין.

  • חייא אידלמן – דברים

      משה היקר, – חייא אידלמן

    מיום שאינך – יום אחד ! ומלווים אותך…

    בטרם מותך קראנו בך:

    "מה חושב איש ביום שמרגיש שעתו קרבה.

    מהרהר בינו לבינו, אם עשה כל שיכול,

    בכל אותיות הכתב, החל באלף כלה ותו"…

    משה'לה קראתי לך,עם דגש על קירבה וחיבה.

    בלבי – ידעתי שסע כאבך, תהום אובדנך, על אבנר ששכלת.

    ראיתי בים את הלב הפתוח, בגלים סוערים – סערת לב אדם.

    …"ואיך שקדת אתה? הבאמת אחזת,

    בקצהו של חבל נשלח,

    על ידי מי,

    שתאחז בו,

    טובע במצולה, לא לשקוע"…

    היית לי כמשפחה קרובה – אהבתיך.

    בזכות מרצון, על פי בחירה.

    בלה, שלומית ויוסי שלך – הם גם יקירי וקרובי.

    ידם המושטת למיטתך, שעתם היפה! מקור לגאווה.

    במותך – יבשה דימעה במעלה הרמה,

    ירד צל ענן להדביר לב אדם עלי ארץ.

    בלכתך – חרבה שממה במשפחה.

    אסיים בשורה של אלתרמן: "בכיכר הריקה צל  עובר נעלם,

    המולת צעדיו לבדה עוד הולכת.

    אל תשכח, אל תשכח נא עפר העולם,

    את רגלי האדם שדרכו עליך"…                                                                             

  • דברי ישראל ווינברג

    דברים ע"י הקבר במלאות שנה למות משה זמיר ז"ל – ישראל ויינברג   

    כבר עברה שנה תמימה, וחסרונו של משה מורגש ביותר. יודע אני, לא צעיר ימים היה בלכתו מאתנו, אבל אמונתו בדרכו – דרכינו לא דעכה עם השנים. וככל שעברו השנים, היינו זקוקים יותר לגישתו של משה, שלא אבדה רעננותה.

    אם תרצו לומר שמרנות, איזה שמרנות?:

    דבקות ביחסי אנוש תקינים, והמשך הדרך של כיבוד האדם באשר הוא. חתירה להתעלות האדם מעל הצרכים המשתוללים בו, בכדי שיוכל להתקרב איש אל רעהו.

    אמונה –  בחברה הדוגלת בהתחשבות ותמיכה הדדית, אינה מתיישבת עם זלזול ביחיד באותה חברה.                                    אמונה – בחברה טובה יותר, אינה מתיישבת עם דחיית היחיד דווקא כשהוא במצוקה וזקוק לעזרה.

    ומשה התאמץ  להבין את הזולת, התעניין בכל הרצינות. במצב בריאותו, במצוקות נפשו, והרגיש כי מחובתו לעזור. לכן הוא הפך מכרים לידידים, כי  הרגישו מיד את יחסו הכן והרציני, והאנושי החם וידוע כי היו לו ידידים רבים למשה והוא לא הכזיבם.

    ובמשפחה – כמה חסר משה לבלה! למשפחה כולה. נוכחותו של משה השרתה בבית אווירה של שייכות ושל יחד, של יחידה שיש לה יסודות איתנים. הוא היה כאילו שורש חזק לצמיחה בבית הזה ובה נסך ביטחון וכח מסביבו.

    אצל משה תמיד היתה דאגה להרגשתו הטובה של כל אחד ואחד מאתנו. כאשר משה התעניין בשלומי, ידעתי כי לא היה זה מן השפה אל החוץ. אם השתמע מתשובתי אליו כי בריאות שלי או של אחד ממשפחתי אינה תקינה. יהיה זה מקור לדאגה. הייתי תמיד גאה על היות משה קרוב שלי – איש חם ואוהב אשר לא היה לי אף פעם צל צלו של ספק בנאמנותו ובכנותו. אני חושב שהיתה זאת הרגשתם של כל בני משפחתו.

    הוא חסר לי משה. חסרה לי הצהלה שלו לקראתנו כשהגענו לרמת יוחנן, כאילו אנחנו היינו חסרים לו.

    חסרה לי הרגשת העידוד שקבלתי משיחותי עמו והרגשת הקרבה שהוא עורר בו. מתגעגע אני למשה, והוא יחסר לי תמיד.

    משה אינו נמצא בינינו יותר, אבל דרך חייו, צורת חייו, יכולות לשמש דוגמה ומופת לאלה מאתנו שהכירוהו מקרוב.

    אחיה של בלה זמיר –  ישראל ויינברג

  • במצוקת העדרו – בן ציון פיינשטיין

    במצוקת העדרו

    ביום השלושים – י"א בתשרי תש"ן – 10.9.80

    משה היה איש עקרונות מעודו ומאלה הוא לא סטה אף כחוט השערה.

    אולם השקפת עולמו לא הייתה מעוינת והתנהגותו לא היתה פועל יוצא של מצוות חכמים מלומדה, למרות שהוא עמד בסודם של הוגי התנועה וחכמיה. אמנם לא ריקם שולח משה לדרכו; עוד בבית אביו הוא קנה ערכים והתנועה "נוער בורוכוב", קרנה והקרינה חזון וכמיהה לשינוי סדרי עם ועולם. כל אלו טבעו את חותמם בדמותו של משה, אבל בעולמו של משה ובהתנהגותו קבעו ההגשמה, הפעילות והיותו איש רעים להתרועע. רק מעטים מאנשי התנועה נטשו את "ארץ האפשרויות הבלתי מוגבלות" ומאלה רק מעטים החזיקו מעמד. רובם של פועלים מארצות השפע חזרו על עקבותיהם. ואילו משה נתן את כל חייו להגשמת חזונו. הוא היה איש משק מסור, אבל במרכז עולמו עמדו רווחתו של החבר ומצוקותיו.

    גם כשמשה היה בתפקיד, אבל בעיקר כשהיה חבר מן השורה בלבד, הוא נתן עדיפות לבעיות היחיד בחברה. זה היה ללא ספק טבוע באופיו ואת הגישה הזו הוא השליך על השקפת עולמו. אפשר להגיד ללא הגזמה, שמשה שמש גורם חוץ מימסדי בחיי הקבוצה ולדידי הווה עובדה: את משה הכרתי לראשונה בירח העיון שהגה וארגן ברל כצנלסון בשנת 1940 ברחובות. באחד הימים הקרה לנו המזל פגישה ושוחחנו – התרשמתי מדעותיו הבלתי שגרתיות והוקסמתי מחיוכו המלבב, מגישתו הבלתי אמצעית ומן האופטימיות התמה באותם ימים אפלים, כשהגרמנים התקדמו מאפריקה וחשבו להציף אותנו ואת העולם. היתה זו פגישה נעימה אך חולפת ולימים שכחתיה.

    לא אינה לנו המקרה להיפגש שנית אלא כשעברנו משפיים לרמת יוחנן.

    למחרת בואי הנה –  בדרכי למצוא את  מגורי ילדינו, נתקלתי בו, והנה אותו חיוך ומאור הפנים המלבב – המרגיע על שפתותיו. אחרי שהוא שאל לשלומי, אמר לי שהוא מבין לקשיים ולדאגות הצפויים לנו מחבלי קליטתנו ובעיקר מחבלי קליטתם של ילדינו. אבל הנסיון מלמד, שקשיים כאלה חולפים וכלים כעשן עם הזמן. הוא גם הבטיח שיעשה אישית את כל הניתן לילוד אשה, כדי להקל על קליטתינו החברתית.

    הנני מודה שבאותו מעמד הטלתי בלבי ספק בהבטחתו חרף  כנותה, נוכח שקשיי ומכשולי היומיום הקבועים והמזדמנים –  בחינת "השטן המקטרג". אך לא איש כמשה יכזיב!

    ימים ספורים בלה ומשה הזמינו אותנו לבלות איתם על כום תה ועוגה, שם פגשנו גם את משפחות בן-צבי,גורדון, ועוד. מספר חברים שאת זהותם אינני זוכר כבר, בילינו יחד שעות יפות בשיחה על עיניני דיומא.

    ברור שהאווירה הטובה לא היתה מסתייעת ללא השתתפותה הפעילה והנדיבה של בלה זמיר- תיבדל לנו חיים טובים וארוכים. מאז היום ההוא הפכה הפגישה ההיא לדפוס קבוע; מדי פעם היינו נפגשים בביתו של אחד המשתתפים וגם אנחנו לא יצאנו דופן מכלל זה של אירוח. בינתיים סודרה גם בלה לעבודה משותפת עם בלה זמיר, זה העמיק את קרבתנו מכח היחסים היפים אשר נרקמו בין שתי הבלות. מאז לא פסקה ידידותנו.

    ברם אל נטעה לחשוב שההתייחסות הנאצלת חלה עלינו בלבד ובמקרה; באמצעים אחרים אך לפי אותו כלל נהג משה בכל שטחי פעילותו – במזכירות, בועדות, באספות ובהדרכת היפנים.

    לכל עניין כקטן – כגדול, בתחום ההתייחסות האישית ובסביבה של הרשות הציבורית הוא העניק את תשומת לבו ואזנו כשרויה לכל אנחת מצוקה או מבוכה, ומצפונו הער מצווה עליו "פעל"!

    יקצר המצע מלספר  במשה, אבל כל אחד מאיתנו כיחידים, וכולנו  כציבור נישא בלבנו את זכרו.

    יימצאו בודאי מחליפים לתפקידיו, אך אי האדם בתוכנו שיחליף את דמותו ואת ייחודו האנושי.

                                        בן-ציון פיינשטיין

  • משה זמיר מספר על עלייתו ארצה

     דברי משה זמיר על עלייתו ארצה

    (במועדון 5 ביום ג' 21.1.80 – במלאות 60 שנה לעלייה השלישית)

    קצת משונה, אחרי שחיים יחד בקיבוץ – אני 50 שנה ואתם, חברים ותיקים, 60 שנה, בדיוק הבדל של 10 שנים – לספר על עלייתי לארץ בפני חוג של ותיקים ולא בפני צעירים. כאשר אני  מדבר על עלייתי, אני מתכוון על הקבוצה שלנו האמריקאית.

    אומרים שזאת היתה הקבוצה האמריקאית הראשונה המאורגנת ב"החלוץ" שעלתה לארץ.

    היינו כולנו ילידי אירופה שהיגרו לארה"ב בגיל 8-9-10, וכאשר נרקם אצלנו רעיון העלייה היינו כולנו או בסוף הלימודים בבתי"ס תיכון או בראשית או באמצע למודים בבי"ס תיכון. כאשר התאספנו, לא היתה באמריקה תנועה של "החלוץ" או תנועה של נוער מאורגן. קצת יותר מאוחר התארגן בניו-יורק הסניף של "השומר הצעיר". אבל אנחנו לא היינו בניו-יורק אלא בדטרויט. איך התארגנו?

    בנוסף לזה שלמדנו בבתי"ס תיכון, למדנו גם בבי"ס עברי – תלמוד תורה. היה לזה צביון דתי, אבל ליברלי לגמרי ואינני זוכר אפילו אם חבשנו כיפה בתוך הכיתה, אעפ"י שהיה שם גם בית-כנסת. היינו תלמידים בבתי"ס זה ושם היו מחנכים אחדים יוצאי ליטא ורוסיה.

    הם היו ציונים ועבריים בלב ובנפש. והם החדירו בנו את האהבה לארץ, ליהדות ולכל מה שקורה בלאום ובארץ. באחד הימים ניגש אלי מאיר בן-צבי ואמר לי, שהתארגנו 3 בחורים לעשות משהו בשביל לעלות ארצה. היינו בני 16-17. אני הייתי הרביעי. ככה התארגנה הקבוצה הודות לחינוך שקבלנו בבית"ס זה. אחד המחנכים בתלמוד-תורה, בשם חגי, היה ממנהיגי "פועלי ציון" בעיר. בנו חי בקיבוץ עין-השופט. הוא היה מנהיג ממש. כאשר צריך היה לנאום או להופיע בפני ציבור, הוא היה עושה זאת. הוא החדיר את הקשר ל"ארץ ישראל העובדת". שאר המורים היו לאומיים, אבל לא קשורים ל"א"י העובדת". חוץ ממני ומאפרים, אשר הורינו קשורים ל"א"י העובדת", שאר ההורים של חברי הקבוצה, לא היו קשורים לכך. התארגנו בשנת 1927. אבל לא ידענו מה לעשות, איך להתכונן לעליה.לא חשבנו שצריך כבר לעלות, חשבנו שיש לסיים קודם כל את לימודנו.

    הדבר הראשון שעשינו- הרבה חינוך ולימוד עצמי. היינו מתאספים פעמיים בשבוע בבית אחד החברים ולומדים: הסטוריה , ספרות, עברית או שמישהו הרצה על נושא מסויים. כך זה נמשך עד 1929. בשנה זו בא המהפך המחשבתי לעלות ארצה. אצל גנה, המהפך נבע מהפוגרום בלבוב,  אצלנו המהפך ע ע"י המאורעות בארץ בשנת 1929 .   הגיעו מכתבים בהולים למאיר בן-צבי : הצילו! היה הרושם, כי הגיע קץ לישוב בארץ.  יצאנו לרחובות בהפגנות ובתהלוכות והחלטנו שצריך לנסוע.

    כצעד ראשון הקמנו קופה משותפת. התחלנו לחשוב איך לנסוע. כתבנו מכתבים, יצרנו קשרי מכתבים עם דובקין בפולניה, שהיה מזכיר "החלוץ" העולמי.

    בידינו מכתב שקבלנו ממנו והוא הבטיח לנו לקבלנו תחת חסות "החלוץ". עד אז לא היתה לנו הזדמנות להפגש עם אנשים מהארץ. אבל בשנת 1929 התחלנו לחפש קשרים. נפגשנו עם גולדה מאיר, עם יוסף ברץ, עם שמואל דיין ועם קולר(חבר קב' גבע), אשר באו לאמריקה בשליחות מהארץ לאסוף כספים לקפא"י – להסתדרות. כאשר הם באו לדטרויט, נפגשנו עימהם. בשבילם היה זה משהו מיוחד ותמוה, כי נמצאים אנשים צעירים באמריקה הרוצים לעלות לארץ ישראל.

    אנו ידענו שברצוננו לעלות ארצה ולהצטרף לקבוצה, אבל לא ידענו בדיוק מה זה ומה לעשות לקראת העליה. הצטרף אלינו חבר אחד, ברל, שהיה באמריקה רק 2-3 שנים( הוא חזר אח"כ מהארץ לאמריקה) והוא בא מפולניה והיה שם ב"החלוץ" או "בשומר הצעיר". הוא סיפר לנו קצת איך העניינים מסתדרים וכי צריך לקבל הכשרה לחיי עבודה, בעיקר לחקלאות.

    בחורף 1929 התארגנו לעבור קורס מרוכז של 3 חודשים בבתי"ס חקלאי גבוה. כל אחד בחר לו ענף מסוים. כולנו למדנו חקלאות הבחורים והבחורות. היינו כבר 11 איש. אחרי שגמרנו את הקורס הזה לחקלאות, חפשנו דרך לצאת לעבודה מעשית בחקלאות, להכשרה.

    באמריקה לא היה קיים מוסד "הכשרה" כפי שהיה באירופה. אבל היו באמריקה, בני-ג'רסי (ע"י ניו- יורק) איכרים יהודיים בעלי חוות. התקשרנו עם יהודי בעל חווה חקלאית, שמו היה שקלובר. הוא היה אנרכיסט, אבל הסכים להיכנס אתנו לשותפות. הוא יתן את האדמה, האינוונטר והזרעים, ואנחנו את העבודה ונתחלק ביבול. עבדנו שם כל הקיץ של שנת 1930.

    הצלחנו לא רע, אבל זאת היתה שנת המשבר בחקלאות בארצות הברית, וחלק גדול מהיבול זרקנו לים. הפסדנו גם את הכסף שהכנסנו לשותפות. אבל למדנו קצת לעבוד וצברנו ניסיון. במשך הזמן שהיינו בחווה, יצרנו גם יותר קשרים עם אנשים מהארץ. ה"חווה" התפרסמה ברבים וכל עסקן מהארץ שבא לניו-יורק, ביקש לראות את הפלא של הכשרת חלוצים בארה"ב. אחרי שעזבנו, את החווה, חזרנו לדטרויט ל –2-3 חודשים והתכוננו לעליה. לא היה לנו די כסף. בינינו היה יאיר, שעזב אח"כ והיה מנהל בית"ס " חוגים" בחיפה. לא היה כלל כסף. ההורים נתנו קצת כסף והשאר אספנו בעצמנו. ארגנו מסיבה כדי לממן את נסיעת יאיר לארץ. הוא הגיע לארה"ב ללמד, שמעה עלינו וגם הצטרפה אלינו מרים בלנק – נוסדורף, שבאה מהארץ ללמוד. אחרי שנפגשה איתנו, החליטה לקצר את לימודיה והצטרפה אלינו

    ב – 5 בדצמבר שנת 1930 עלינו על האניה בניו-יורק. כמובן שערכו לכבודינו מסיבת פרידה, כתבו בעיתונות. ב"פורברטס" הופיעו צילומים שלנו. חלק מההורים באו מדטרויט להיפרד מאתנו. הפלגנו באניה "וסטר – לנד". הקציבו לנו רק 5 סרטיפיקטים והיינו 11 איש. 5 "התחתנו" ואני הייתי "תייר", האניה הפליגה לשרבורג, לצרפת. היתה זאת אניית פאר והיה שם גם מטבח כשר וטבח מיוחד לכך. היות והיינו היהודים היחידים באניה, נצלנו את המטבח הכשר וקבלנו אוכל מיוחד ומה שרצינו.

    משרבורג נסענו לפריז ובילינו שם יום אחד. הגענו למרסיי ושם עלינו לאניה "מרט-פשה" לאלכסנדריה. בעיר זו שהינו 3 ימים וטיילנו ברחבותיה.

    ב – 22.12.1930 עלינו לרכבת והגענו לתל אביב.

    בתחנה הישנה בתל אביב פגשו אותנו גולדה מאיר ומשה שרתוק (שרת). גולדה הביאה אותנו לביתה ואח"כ לבית העולים ברחוב העליה. שם נפגשנו עם עולים מארצות אחרות ובאופן מיוחד עם קבוצה מלטביה אשר אשר בין חבריה היתה חנה ענבר, ועוד קבוצה "נצח – השומר הצעיר" שהלכה לטבריה. שהינו חודש בבית עולים בתל אביב, טיילנו בארץ, כמעט ברגל, לחפש מקום שנוכל להצטרף אלינו. בדרך נכנסנו גם לבית אלפא, אינני יודע אם חברי בית אלפא זוכרים זאת.

    ערכו לכבודנו נשף (או שהיה נשף של הקיבוץ…), רקדו ונאמו. אינני יודע ממה התלהבו כל כך. בדרך טיולינו הגענו גם לגניגר ומצאנו שם את קבוצת הצפון.

    הקבוצה מצאה חן בעינינו ונשארנו שם.

    (הדברים פוענחו מקלטת, הנמצאת בארכיון רמת יוחנן, ע" יעקב יניב)

  • תעודת זהות

    משה זמיר

    בן דבורה ודב סולובייצ'יק

    נולד בז'ורביצקי – בילורוסיה

    א' באלול תר"ע  05.09.1910

    נשוי לבלה

    אבא לשלומית, אבנר (ז"ל) ויוסי

    עלה לארץ בשנת 1930

    ממייסדי קבוץ רמת יוחנן

    נפטר ט' באלול תשמ"ט 09.09.1989

    בן 79 במותו