טרם חלף שבוע מיום שעמדנו פה, ברחבת בית העלמין, בפעם האחרונה, ומשה עודו בינינו ביום הזכרון לחללי מערכות ישראל. טרם חלף שבוע מן הפעם האחרונה בה ניצב מול קברו של יצחקי, בנו. טרם חלף שבוע מיום שחגגנו 61 שנות עצמאות, עצמאות שנקנתה בגופם של אותם צעירים, בני דורו של משה "לובשי חול וחגור וכבדי נעלים,… ונוטפים טללי נעורים עבריים", כדברי המשורר, שנותרו גם בתום המאבק לעצמאות מגויסים עד כלות להקמת המדינה ולביסוסה. טרם חלף שבוע ומשה איננו. ספק אם בחר לו משה את תפאורת הימים הללו, הישראלית כל כך, הציונית, הממלכתית לרגע הפרידה מהחיים. ספק אם בחר בה כי היא היתה לו תמיד, מלוה אותו בכל מעשיו והם רבים מאוד.
מסלול חייו של משה, בן מובהק של דור המגשימים, שזור הדוקות בסיפור המעשה של תקומת ישראל.
הוא נולד ב-1922 ברוסיה, בן בכור לדבורה ושרגא נוסוביצקי-נצר ובן שלוש עלה ארצה עם משפחתו אשר התישבה בתל-אביב הקטנה. "נולדתי בעיירה קטנה בברית המועצות הבולשביקית, ושפתי הראשונה היתה רוסית", כתב, "אבל אני רואה את עצמי זה שנים רבות לא רק כצבר אלא גם כאיש קיבוץ מלידה". שנות לימודיו, שבמידה רבה עיצבו את אישיותו, עברו עליו בבית החינוך לילדי עובדים בתל-אביב בכיתת "בני היורה" של המחנך אליעזר שמאלי, בבית הספר המחוזי החקלאי בגבעת השלושה ובביה"ס החקלאי כדורי. בכל התחנות הללו, וגם באלו שבאו אחר כך, צעד שכם אל שכם עם חברו מילדות יצחק רבין. חברות אמיצה נקשרה בין השניים, עד שיחת הטלפון האחרונה בבוקר הארבעה בנובמבר 1995.
כחניך תנועת הנוער העובד והלומד יצא משה ב-1940 עם גרעין "בתלם" להכשרה ברמת יוחנן וקבע כאן את ביתו. בשנות המאבק על המדינה שבדרך היה מראשוני המתגייסים לפלמ"ח, ושרת בו בשבע שנות קיומו, שנים ששיאן במלחמת העצמאות כששימש מפקד הגדוד השני של הפלמ"ח בנגב הנצור. "את העול הפשוט כעפר/ הם נשאו בלי הבט אחורה./ לא תקע לפניהם השופר/ לא לוטף קודקודם בליל חורף", כתב אלתרמן עם פירוק הפלמ"ח והוסיף וכתב על "רעות וקורבן לאין אומר".
לאחר קום המדינה, משהוקם צה"ל, היה משה מראשוני הנח"ל, ממקימיו ומפקדו במשך ארבע שנים. בתקופתו היה הנח"ל לאחד ממנופי ההתיישבות הבטחונית העיקריים של המדינה הצעירה. הוא אף נבחר לכנסת הראשונה אך ויתר על מינויו לטובת המשך פעילותו במדים.
בד בבד עם שותפותו בביסוס ההתיישבות וביטחונה ויציאותיו החוזרות ונשנות בשליחות הקיבוץ לתפקידים ציבוריים, הקים משה משפחה עם אֶתָה, אשת נעוריו, יחד הביאו לעולם חמישה בנים ובנות. "כחבר רמת יוחנן", כתב, "אני גאה במיוחד במשפחה שאֶתָה ואני הקמנו בקיבוץ ובכך ששורשי משפחה זו מוסיפים להיות נטועים בקיבוץ ברוב עוצמה".
שליחות רדפה שליחות, מינוי רדף מינוי: מזכיר פנים של איחוד הקבוצות והקיבוצים, ראש אגף הנוער והנח"ל במשרד הבטחון, סגן מזכיר מפלגת העבודה, עוזר שר הבטחון לענייני התיישבות, ראש היחידה להתיישבות בהסתדרות. בתפקידיו אלה היה ה"בולדוזר" מאחורי הקמת האחזויות חדשות ברמת הגולן, בבקעת הירדן ובסיני. "זכיתי", כתב, "להשתתף במאבק על כינון המפעל הציוני, על הקמת המדינה ועל ביסוסה ועיצובה". ובין תפקיד לתפקיד, שב תמיד הביתה, לקיבוץ, וגם כאן נשא בעול ונרתם למילוי תפקידים ציבוריים: מזכיר, מרכז עבודה, גזבר, מרכז ועדות. ולכל אורך השנים, בתפקידיו מבית ומחוץ, משמשת לו אֶתָה עזר שכנגד "ללא תמיכתה ועזרתה", כתב, "לא הייתי יכול למלא כיאות שום תפקיד שהוטל עלי".
כמי שניצב שנים ארוכות, הודות לפעילותו הציבורית, בעמדת קרבה מיוחדת לקברניטי המדינה, שימש משה שנים ארוכות כשגרירו של הקיבוץ, כשר החוץ של רמת יוחנן בחלונות הגבוהים. הוא הכיר את הצינורות המקובלים, אחז בצרור מפתחות לדלתות הנכונות והיה אמון על הפרוצדורות ואת הכל עשה בנועם הליכות ובתחושת שליחות מפעמת.
ב-1967 נפל יצחקי, בנם השני של אֶתָה ומשה וחייל צעיר בסיירת מטכ"ל. "נסיבות חיי", כתב, "כפו עלי פגישות רבות עם המוות, עם מותם של אנשים צעירים, שזה אך יצאו אל החיים ורק החלו לרקום תקוות… אבל הנסיון המצטבר לא הביא עימו שום חסינות ושום התקשחות. מות הבן נחת עלינו בהלם… והכאב אינו מרפה, בכל אשר נלך. אנחנו יודעים, כי החיים צריכים להימשך ולזרום, ואנחנו זורמים עימם, אבל אחרת".
42 שנים של שכול ידע משה ואל שורת מגזרי פעילותו נוספה פעילותו ב"יד לבנים", ארגון המשפחות השכולות, והעמידה בראשו, כמו גם בהקמת בית ההנצחה ברמת יוחנן, והפעילות להנצחת זכרו של יצחקי. לצד הצער הגדול ידעו אֶתָה ומשה גם ימים של שמחה עם נישואיהם של ארבעת ילדיהם הנותרים והולדתם של נכדים ונינים לרוב.
בתפקידו הציבורי האחרון שימש משה במשך כ-15 שנים כראש המועצה האזורית זבולון. ב-1998 פרש מראשות המועצה וגם אז לא ידע מנוח, היה חבר בעמותות, קידם עניינים שבערו בעצמותיו וכתב את זכרונותיו שראו אור לקראת יום הולדתו השמונים בספרו "נצר משורשיו".
ואז, כדרכו של עולם, הגיעו שנים של זקנה, הזכרון שהתכהה, הגוף שבגד והתלות שלא היה ממנה מנוס. כל אלו לא היה בהם כדי להשכיח את שנות התפארת.
אֶתָה, רינה, חגי, יעלי, עמוס, רחלי ובני המשפחה כולם – נפלה עטרת ראשכם שהיא גם עטרת ראשנו. יהיה לכם, וגם לנו, פועלו של אבא-סבא משה מופת ומצפן לחיינו כישראלים, כחברי קיבוץ וכבני אדם.
כתבה: נורית פיינשטיין
קשורים: