עליזה יהלום
נולדתי בביאליסטוק (פולין – עתה רוסיה). אבי היה סוחר בפרוות. מסחרו היה נפוץ גם בחו"ל. אמי ילידת לומז'ה ובבית הוריה למדה עברית. ולכן אמי גם היתה עקרת בית וגם לימדה עברית. למדתי בגן עברי ושם למדתי א-ב ואח"כ עברתי לגימנסיה יהודית-פולנית שבה למדו בשתי השפות. למדתי שש כיתות בתיכון וא"כ בבית ספר למלאכה (אורט) את מקצוע התפירה. היינו בבית חמש אחיות. (ושלושה אחים מהאשה הראשונה של אבא).
אחות אחת באה לפני לארץ, אחות אחת היגרה לארה"ב ואחרות יחד עם אמא ניספו בשואה.
בהיותי בבי"הס בכתות הגבוהות ניסו תלמידים קומוניסטים להשפיע עלי, אבל לא הצליחו. אני השתייכתי ל "החלוץ". אמנם גם תנועות הנוער הציוניות ניסו להשפיע (השוה"צ וכו'), אבל אני השתייכתי ל"החלוץ" והייתי בהכשרה של "החלוץ" בקובל ובעיירות בסביבה. בהכשרה בקובל הכרתי את ישראל, אשר בא מקלוסובה (מקום הכשרה של הקבוץ המאוחד).
עבדתי בהכשרה בניסור עצים. היינו בתנאים גרועים וקשים. כל
מה שהבנו מהבית "הולאם" ע"י ה"הכשרה" ולכן סבלנו מקור, רטיבות ועוד. וכאשר לא היתה עבודה בנסור או בעבודה אחרת, פתחנו, בחורות אחדות, מתפרה ועבדנו בשביל אנשי העיר קובל. המתפרה פתרה עבורנו את שאלת העבודה. יחד עם זאת עסקו ב"כיבוש" עבודה. היה נוהג לא להכנס לבית של עובדים אם מזמינים לכוס תה וכדומה. ולמרות שהיו לי קרובי משפחה בעיר קובל, לא נהגתי לקבל את הזמנתם לבוא לביתם לביקור ולהתכבד בכוס תה וכו'.
היינו בכשרה חמש שנים. ישראל היה פעיל בקבוץ ההכשרה. הוא היה מבוגר מכולם. היה מנהל מו"מ במקומות עבודה, מסדר העבודה ובגלל פעילותו גם עיכבו את עלייתו לארץ עד 1938.
עליתי ארצה ברשיון עליה רשמי (סרטפיקט) יחד עם עוד בחור אחד (נישואים פיקטיביים). ישראל עלה שבוע ימים אחרי. לישראל היתה אחות בשפיים ולכן היא ובעלה, הציעו לי להצטרף לשפיים שעלתה אז על הקרקע. אחרי כן בא גם ישראל לשפיים ואחרי זמן קצר נישאו.
עבדתי בשפיים בעבודות בית: במטבח, במכבסה וגם בבתי ילדים.
כאשר נודע שאני תופרת, נכנסתי לעבוד במחסן הבגדים כתופרת. אבל מלאתי גם תורנויות בשרותי בית. וכאשר נפתח בשפיים בית ההבראה, עבדתי גם בבית-ההבראה.
הייתי חברת מפלגת פועלי א"י וכן גם ישראל.
ישראל עבד כל הזמן בפלחה יחד עם גיסו ז"ל.
בזמן "מלחמת הדעות" בשפיים, היינו פעילים במפא"י ועזבנו את שפיים ב-1952 ועברנו לרמת יוחנן.
בימים האחרונים בשפיים היו היחסים מתוחים בין החברים, אם כי היו גם חברים שהתייחסו אלינו יפה ולא רצו שנעזוב. בזמן הראשון ברמת יוחנן עבדתי בענפי השרות במשק: מטבח, בתי ילדים וכדומה. ואחרי זמן מה, נכנסתי בקביעות כתופרת במחסן הבגדים. תפרתי בגדים לילדות ונערות, וא"כ משקשתה עלי התפירה עסקתי בקיפול בגדים במחסן.אני עוסקת בקיפול הבגדים.
הייתי סדרנית עבודה, אבל לא השתתפתי בועדות אחרות.
כתבה: עליזה יהלום. תאריך 4.8.82