פייגה פרוכטר

16/04/1906 - 02/05/1987

פרטים אישיים

תאריך לידה: כ"א ניסן התרס"ו

תאריך פטירה: ג' אייר התשמ"ז

שם האב: מרדכי שולבנדורף

שם האם: רחל

ארץ לידה: גליציה

שנת עליה: 1928

מקום קבורה: רמת יוחנן

מסמכים

לא מצורפים מסמכים

משפחה

בן/בת זוג: פרוכטר צבי

בנים ובנות: נירה ודניאל

פייגה פרוכטר

פייגה נולדה בסמבור, עיירה בגליציה המזרחית, פולין, אך מרבית שנות ילדותה עברו עליה בעיר ברודי שעל גבול רוסיה. לפרנסת חמשת ילדיהם היה האב סוחר במוצרי חלב שהעביר מרוסיה לאוסטריה, ואילו האם היתה עקרת בית. ביתם היה בית יהודי אך לא אדוק. ראשית חינוכה של פייגה בבית ספר יהודי בעיר שהתנהל בשפה הגרמנית. ימי מלחמת העולם הראשונה עברו על בני המשפחה בברודי, שכן חרף הכיבוש הרוסי לא נאלצו לעזוב את העיר. אבי המשפחה גויס לצבא האוסטרי, אך לא שירת בחזית כי אם במערך האספקה. בתום המלחמה שוחרר האב וב-1917 שבה המשפחה לסמבור שעברה לידי הפולנים, שם למדה פייגה בבית ספר ממשלתי פולני. תחת השלטון הפולני החלו להתארגן בעיר מפלגות ותנועות נוער יהודיות שונות, בתוכן מצא כל אחד מבני המשפחה את דרכו. אבי המשפחה היה ציוני-סוציאליסט ואילו פייגה הצטרפה לקן "השומר הצעיר". עוד בהיותה תלמידת תיכון היתה יוצאת בימי החופשה להכשרה חקלאית. ב-1925 יצאה להכשרה בסטניסלבוב שם עבדה בבית חרושת לשרשרות. תנאי החיים בהכשרה היו קשים מאוד ובהעדר די עבודה ידעו החלוצים חרפת רעב וקור. מקץ שנה שבה הביתה בטרם יצאה להכשרה נוספת.
ב-1928 עלו פייגה וחבריה לקיבוץ ההכשרה ארצה והתיישבו בנס-ציונה. את צבי פרוכטר, שהיה לבעלה, הכירה עוד מסמבור ובהשפעתו עברה מנס-ציונה לקיבוצו, בית אלפא, שם נולדה נירה, בתם הבכורה. בבית אלפא עבדה פייגה תחילה שנים אחדות בגן הירקות, אחר כך עבדה כשנתיים בלול, אז עברה לשמש אקונומית במטבח. לשם מילוי תקין של תפקידה למדה בקורסים לאקונומיות שסייעו בעדה לשמור על מסגרת התקציב. בימי הפילוג ב-1940 היתה פייגה מחסנאית בגדים ולפיכך היתה זו שחלקה את הבגדים בין העוזבים לנשארים. בשל נאמנותה ל"השומר הצעיר", נשארה פייגה בבית אלפא בעוד צבי עבר לרמת יוחנן. רק כעבור שנה התאחדה המשפחה, פייגה עברה אף היא לרמה, כאן נולד דניאל, בן הזקונים.
גם כאן עבדה פייגה תחילה בגן הירק בטרם נתמנתה לאקונומית, תפקיד אותו מלאה שנים ארוכות. סינורה הלבן היה לסמל והיא עצמה- מוסד: חרוצה, מאורגנת, נקיה, מסודרת ופקחית. תחום אחריותה היה רחב וכלל את המטבח, על כל הכרוך בענייני התזונה, וחדר האוכל, על כל תפקידיו בחול ובחג. קשים היו הימים ההם, ימים של הסתפקות במועט. השגת כל שכלול ופיתוח עלה בהתמסרות, בעקשנות ובעמל רב. רשימותיה שנתפרסמו ב"ברמה" באותם ימים מלמדות על הקשיים ועל הנסיונות לפותרם, על מחשבה משותפת של צוות העובדים ועל השגיו. זמן מה עבדה בבית ילדים ואף היתה מחסנאית אך עד מהרה שבה למטבח, שם הוסיפה לעבוד גם בזקנתה. אף שלא תמיד היתה בקו הבריאות, נמנעה מלהתלונן ולא ויתרה על יציאה לעבודה.
גם כחברה בועדת כלכלה וכמרכזת ועדת חברים גילתה פייגה יוזמה וחתרה, ביחד עם חברי הועדה לשכלולם ולקביעתם של נהלים ותקנים קבועים. היא דאגה לקדם קבלתם של כמה סעיפים לרווחת החברים: מזרוני אוויר, ניקוד בתקציב האישי, ניקוד לריהוט והענקת שעונים לבני המצווה.
אתרע מזלה של פייגה כשנכוותה קשות מדוד מים בביתה וסכנה ממשית נשקפה לחייה. אך היו אלה אופיה החזק והאופטימי, רצונה העז להשאר בחיים וכוח התגברותה על הכאבים שהצילו אותה וסייעו להחלמתה.
ועם כל זאת וחרף נתינתה רבת השנים לכלל הקיבוצי, לא החסירה ולו במעט מנתינתה לבני ביתה. שיא יצירתה היה טיפוחם של המשפחה וקשרי המשפחה, יצירה שחלק עיקרי נגדע ממנה עם מותו בטרם עת של צבי ב-1963. מאמצים רבים השקיעה פייגה בדאגה לבריאותו וחרף שנות האלמנות הארוכות שנכפו עליה לאחר מותו, ידעה לאסוף את הכוחות ולפעול במרץ, בהתמדה, בעקשנות ולאורו של שכל ישר למען בניינה, ליכודה ויפויה של משפחתה הקרובה, גם כשמחציתה נמצאת מעבר לים. ידעה להעניק לילדיה ולנכדיה בית חם וגב בטוח להשען עליו, לעזור ללא חשבון של זמן ומאמץ, להרגיע במלים שקטות ולדרבן במלים בוטחות. אישה צנועה היתה, מרבה להעניק וממעטת לקחת לעצמה.
הלכה לעולמה בערב חג השבועות תשמ"ז והיא בת 81 שנים.

סיפורים

לחצו על הכותרת על מנת לקרוא את הסיפור

  • תעודת זהות

    פרוכטר    

    בת רחל ומרדכי שולבנדורף

    נולדה בסמבור – גליציה

    כ"א בניסן תרס"ו  16.04.1906

    נשואה לצבי

    אמא לנירה ודניאל

    עלתה לארץ בשנת 1928

    עברה מבית אלפא לרמת יוחנן 1940

    נפטרה ה' בסיון תשמ"ז  02.06.1987

    בת 81 במותה

  • קוים לדמותה – אלה זבולון

    קוים לדמותה של פייגה

    אנו מתכנסים להעלות קוים לדמותה. בשנות חייה האחרונות, רכזה רב זמנה, מרצה ויזמתה בתחומי חייה הפרטיים, משפחתיים וחבריים.

    למרות מצב בריאותה שהיה לא תמיד תקין, לא ויתרה פייגה על יציאה לעבודה. התבצרה בפינה קטנה, באותו תחום בו פעלה רב שנותיה. כדרכה נעשה הכל בעניין, במסירות ובהחשבת כל דבר.

    הסינר הלבן אותו לבשה היה מעין סמל.

    מאז בואה לרמה שלובה היא בזיכרוני בפינה זו. המטבח, חדר האוכל, כל מה שכלול בענייני תזונה. חדר האוכל על כל תפקידיו, האכילה, התכנסויות בחול  ובחג, בערבי שבת ובמוצאי שבת. הכל שייך, הכל בתחום דאגתה של האקונומית.

    קשים היו הזמנים, השגת כל שכלול, כל פתוח עלה בהתמסרות, בעקשנות ובעמל רב.

    המעלעל בדפי  ברמה, יפגוש רשימות של פייגה המדווחות על קשיים, על ניסיונות לפתור בעיות. על מחשבה משותפת של צוות עובדים ועל הישגים שהיום מעלים אולי חיוך של טוב לב על אותה הסתפקות במועט לכאורה.

    פייגה היתה תקופה מסוימת , מרכזת ועדת חברים וגם כאן מגלה יוזמה, חותרת עם חבריה לועדה לשכלולים, לקביעת נוהלים ותקנים קבועים.

    שמורים עמי גם זיכרונות אישיים חמים. עם כל מאורע משפחתי, חתונה, לידה, מופיעה לרגע לברך ובאמתחתה תמיד משהו לקינוח, תמיד מלווה עם מבט חם, לבבי ועם מילה נעימה לאוזן וללב.

    תמיד הודיתי לה בלבי ועד היום אזכור רגעי חסד בהם היתה ניגשת ומספרת זיכרונות קטנים מקשרי העבודה שהיו לה עם שמוליק.

    לא רבים בינינו היודעים למנוע  מגורם השכחה המכלה כל שביב של זיכרון, עד כדי התעלמות מאלו שהיו ותרמו – היו ואינם.

    בצליל מיוחד תוך נגיעה מיוחדת מעלה את השם ובעקבותיו ספור.

    בחדרי – בכניסה רווית שמש ממשיכים לצמוח, לגדול ולהתפתח 2-3 צמחים בעציצים, אותם הביאה לי פייגה לכבוד החזרה לחדר המשופץ.

    קורצים ברעננותם ומעלים את זכרה.

    אלה זבולון

  • ידידה טובה הלכה לי- רחל גוטדינגר

    3.6.1987

     

    פייגה יקירתי !

     

    מה פתאום הלכת לך? נעלמת לי? כה פתאום? כה בשקט?

    נכון, שגילך מכובד, נכון שבזמן האחרון היית חולה לסירוגין, אבל לא את, פייגה, עוזבת! ככה סתם! בלי להגיד שלום?

    את –  האיתנה, את – כמו אם האדמה. את – כמו ציפור, הפורשת את כנפיה להגנה. את – הדבורה, האוספת צוף!

    למה עוד אשווה אותך?

    כן בשבילי את ציפור. ציפור, שחיממה אותי מתחת כנפיה, ציפור שכיסתה אותי בהם וחבקה אותי, כשהיה לי קר ועצוב. עודדת אותי! פייגה, את ניסית להגיע לליבי הלחוץ, הפגיע והפצוע, שהבאתי עימי אחרי מלחמת העולם השנייה. ניסית להבין ולעזור!  במילים. מילים יפות, היוצאות מנפשך, בתקווה, שאקלוט אותן. רצית והשתדלת לשכנע אותי.

    ד ב ר ת  א ל י! נתת חיוך, אמרת 'בוקר טוב' – חשוב מאוד לבן אדם זר בחברה שונה ומשונה.

    זוכרת אני את הרגעים האלה, פייגה, היטב.

    יש בך יסוד. את חזקה ופוריה. כמו אדמה! היה לי העונג להכיר אותך במשך כל השנים הרבות שעבדתי איתך ושלא עבדתי איתך – את אקונומית. מאורגנת, וחרוצה, נקייה, מסודרת ומעל הכל. פקחית. יש בך כח להעביר חידושים, להטיב תזונה, תנאי עבודה ומקום.מסתדרת עם העובדים. לא מסתפקת בחדר האקונומיה.

    פוקחת עין על כל פרט ועל כל פינה, כולל חדר- האוכל. בודקת, ואם נחוץ מושיטה מיד עזרה. הכל מוכרח להיות בסדר ובזמן, לפי ראות עינייך. כך את עובדת וכך את מצפה מהעובדים איתך. את פשוט לא יכולה ולא מבינה אחרת.

    עד היום אני מעריכה את התכונות שלך, האלה! את המאמץ, מסירות, כבוד בו נשאת בעול ובעיקר היחס הנעים והאנושי!

    ולמה את דבורה?

    את מרחפת מעל פרחים לאט – לאט. מפרח לפרח. אוספת צוף. איזה  פרחים? נהדרים! נהדרים! אלה, שאת הכי הכי אוהבת!

    יש להם שם. כל אות הוא פרח, כל אות את מבטאה באיטיות מסויימת, לכל אות טעם מיוחד, שרק את יודעת אותו!

    נ י ר ה     ו- ד נ י א ל !

    ואני חשה את הצוף, שנהפך לדבש!

    מתוק, מזין, מרפא…

    ידידה טובה, מיוחדת, נאמנה ויקרה הלכה לי, הצער גדול ואמיתי.

     

    יהי זכרך ברוך!

    מרחל  גוטדינר