רבקה הורוביץ

16/05/1903 - 06/07/1986

פרטים אישיים

תאריך לידה: י"ט אייר התרס"ג

תאריך פטירה: כ"ט סיון התשמ"ו

שם האב: ישעיהו

שם האם: מלכה

ארץ לידה: גליציה

שנת עליה: 1924

מקום קבורה: רמת יוחנן

מסמכים

לא מצורפים מסמכים

משפחה

רבקה הורוביץ

רבקה נולדה בעיר קוסוב שבגליציה, פולין. בית הוריה היה בית ציוני-דתי. אביה היה נצר לאחת ממשפחות הרבנים הידועות בעם ישראל ובהם הרב ישעיהו בן אברהם הלוי הורוביץ, המכונה "השל"ה הקדוש" (על שם ספרו "שני לוחות הברית"). האב היה תלמיד חכם ובעל השכלה כללית, היה יושב ראש ההסתדרות הציונית באיזורו וייסד גם בית ספר אחר-הצהרים לעברית, "שפה ברורה", מן הראשונים מסוגו בגליציה. האם, ממשפחת בעלי יערות, אשה בעלת השכלה, נשאה בעול הקיום והדאגה לילדיה.
ב-1915, בזמן מלחמת העולם הראשונה, עברה המשפחה לוינה שם גם כן התבלט האב בפעילותו הציונית. רבקה סיימה בבית ספר תיכון ממשלתי ואחר כך את "הפדגוגיום העברי"- בית ספר גבוה לעברית ויהדות שנוסד בוינה ע"י הרב חיות. היא היתה מחוג אוהדיו של מרטין בובר וחברה בארגון הסטודנטים הציוניים, כמו גם בתנועת "השומר הצעיר".
ב-1924, עלתה רבקה ארצה וכעבור שנה הצטרפה לקיבוץ בית אלפא. ב-1933, עלה ארצה אביה ישעיהו ובא לחיות לצד בתו בבית אלפא. אמה של רבקה, מלכה, נותרה באירופה והמשיכה לשאת בעול קיום המשפחה ובדאגה לילדיה. חמש שנים חלפו עד אשר קיבלה גם היא אשרת עליה והגיעה אף היא ב-1938 לקבוצה. בשנת 1940, עם הפילוג, עברו רבקה והוריה לרמת יוחנן. כאן, כמו בבית אלפא, עבדה רבקה מרבית שנותיה במטעים ובמטבח.
בשנת 1946 התנדבה לעבוד במשך שנה במחנה העקורים של ניצולי השואה בגרמניה, ובחורף 1948 לאחר כבוש הכפר זרעין בעמק יזרעאל ועליית קבוצת פלמ"ח להתיישבות, התנדבה לסייע לקבוצה בהתארגנות ובעבודה במטבח בתנאים פרימיטיביים ביותר.
ברמת יוחנן היא היתה פעילה בעינייני חברה וציבור, חברה בועדת חינוך, ועדת קליטה, ועדת חברים וועדת עבודה ואף שימשה סדרנית עבודה. איטלקטואלית, יודעת ספר, מרבה לכתוב ולהתכתב, ערה לבעיות מדיניות וחברתיות.
באחרית ימיה חלתה ולאחר שנות חולי ממושכות, הלכה לעולמה והיא בת 83 שנים.

סיפורים

לחצו על הכותרת על מנת לקרוא את הסיפור

  • תעודת זהות

    רבקה הורוביץ

    בת מלכה וישעיהו

    נולדה בקוסוב – גליציה

    כ"ב באייר תרס"ג  19.05.1903

    עלתה לארץ בשנת 1924

    עברה מבית אלפא לרמת יוחנן 1940

    נפטרה כ"ט באייר תשמ"ו  07.06.1986

    בת 83 במותה

    יהי זכרה ברוך

  • מכתב לרבקה- מפרץ בלבן

    רבקה היקרה! שלום לך!

    ב' אייר תש"ז, קפריסין

    מפי עולי אשוי נודע לנו כי כבר סיימת תפקידך בגרמניה וחזרת ארצה. (הוי המאושרים! שיוצאים וחוזרים ארצה כשהם רוצים). ובכן ממהר אני לכתוב לך מחיינו ובפרט מחיי החברא שלנו, כי ודאי מענין אותך מה שאנחנו עושים, הלא בילינו יחד ימים פחות או יותר נעימים במקום אחד.

    צעדנו עוד צעד קדימה אבל אם המצב לא ישתנה לטובה אז עוד עלינו לחכות כעשרה חודשים עד העליה. שנה בגרמניה ושנה פה – איום ונורא, אבל מה לעשות?.

    פה קיים כפר-הנוער שמכיל כ – 1000 ילדים ונוער עד גיל 17-18 שנה. גם החברא שלנו משתייכת לכפר הזה. החברים לומדים בכתות שונות לפנה"צ. כל תנועה מלמד לחוד את ילדיה – אבל רק מטעמים טכניים, מכיוון שאין צריפים מיוחדים לבית ספר. החברא שלנו לומדים עברית, תנ"ך וכו'. יש פה איזה גינה קטנה שהחברים זאב, יהודה דון ויעקב וייס עובדים בו בחשק רב. גם בארץ רוצים הם לעבוד כגננים.

    מחר נפסיק את שביתת הרעב מה שהתחלנו בקשר לעולות האנגלים שזוממים פה בארץ לעשות. אני חושב שהכל ברור לך מהעיתונים אפילו אם הם מגזימים קצת. אבל בכל זאת המצב פה עוד קצת מתוח. אסרנו ז"א, הזהרנו אותם – את האנגלים – לבל יבואו אל המחנה כי המזכירות לא מקבלת אחריות בשביל ביטחונם. והם פחדו ולא באו.

    עכשיו יש לי בקשה אצלך: אני רוצה פה לנצל את הזמן בלמודים, אבל אין לי את הספרים הדרושים לי. אני רוצה אם אפשר לך – לשלוח לי שני ספרים: ספר לימוד לשפה האנגלית  – (עם באור עברית, ללמוד עצמאי, בלי עזרת מורה) וגם ספר לימוד לשפה העברית  גם כן בתנאים שהזכרתי אצל הספר האנגלי. את מחיר הספרים אשלם לך כשאגיע ארצה כי – חבל – כעת אין לי פרוטה. אין לי קרובים בארץ, את מי שאני מכיר, לכן אני פונה אליך. אם רק אפשרות אחת אז אני מבקש אותך מאוד-מאוד למלא את בקשתי. את תמורתם אחזיר לך. אל תעזבי לחכות אותי זמן, אלא אם אפשר אז תיכף ומיד.

    כתבי לנו הרבה על המצב בארץ כמות שהיא. על המשק, מה את עובדת כעת? מה עושה נעמי הקטנה, מה שהראית לי פעם את התמונה שלה בלבוש הולנדי (זכרי!) , איך היה טקס העומר? המתכוננים כבר לחג הבכורים?.

    כתבי לנו הרבה מאוד, אל הכתובת דלקמן:

    Perz balaban

    65- camp staff special m.el.f

    Cyprus

    כתבי בדואר אוויר.

    דרישת שלום לך ממני ומכל החברא כולה. שרגא שולח גם כן דרישת שלום.

     

    פרץ בלבן.