רחל גוטדינר

30/05/1916 - 17/04/1997

פרטים אישיים

תאריך לידה: כ"ז אייר התרע"ו

תאריך פטירה: י' ניסן התשנ"ז

שם האב: יצחק דרפפל

שם האם: דורה

שנת עליה: 1949

מקום קבורה: רמת יוחנן

מסמכים

לא מצורפים מסמכים

משפחה

בן/בת זוג: גוטדינר משה

רחל גוטדינר

רחל נולדה בעיצומה של מלחמת העולם הראשונה בנובה-מסטו-נד והום שבצ'כוסלובקיה, בעת היותה רפובליקה דמוקרטית שבראשה עמד יאן מסריק. עם מותו החל מאבק של הסלובקים על עצמאותם, ובעזרת היטלר גם זכו בה. כך החלו ייסוריהם של יהודי סלובקיה, ובתוכם רחל, בצל ההגבלות והאיסורים שהוטלו עליהם.
בית הוריה של רחל היה בית יהודי מסורתי. הוריה אנשי עבודה, פועלים חרוצים והגונים. אביה היה קולע רהיטים ומזוודות מנצרים ומאוחר יותר היה מנהל עבודה בעסקיו של גיסו, אחי רעייתו. אמה של רחל היתה תופרת מעולה ומוכּרת. בילדותה נאלצה רחל לעזור לה לא פעם וכך רכשה את מקצועה שבעטיו הלך לימים שמה לפניה ברמת יוחנן כתופרת מוכשרת ומצליחה. כשסיימה את בית הספר התיכון ב-1935-6, שאפה ללמוד רפואה, אולם גזרות המשטר (נומרוס קלאוזוס), שמנעו את קבלתם של יהודים לבית ספר גבוה, מנעו זאת ממנה והיא נאלצה להסתפק בלימודי הוראה בסמינריון למורים.
משהשלימה את לימודיה, החלה רחל ללמד ילדים בני 6-14 בבית ספר ממלכתי, עד אשר ב-1939, כמורים יהודים רבים אחרים, פוטרה גם היא. היא מצאה לה עבודה בתור מטפלת אצל משפחה יהודיה בפרשוב, שם פגשה את משה וב-1942 נישאו. הודות למשה קיבלה עבודה כמורה בבית הספר היהודי אך עם נישואיה היתה לעקרת בית.
השנים 1938-1942 היו שנים קשות בהן גברו הגזרות. החופש האישי היה מוגבל מאוד וההשפלות יומיומיות. באביב 1942 החל גירוש היהודים ושילוחם למחנות ההשמדה. משה ורחל הסתתרו במקום מרוחק עם ניירות מזויפים. כעבור שנתיים, ב-1944, החל מסע בריחתם מפני הנאצים. ביוני 1944 נאלצו לעזוב את עיר מגוריהם בצו הממשלה הסלובקית שהעבירה את כל הצעירים היהודים לעיר ליפטובסקי סבטי מיקול. בספטמבר אותה שנה, אחרי דיכוי מרד פרטיזנים סלובקיים על ידי הצבא הגרמני, ברחו עם הפרטיזנים ליערות ופעלו עם חיילים צרפתיים שברחו מן השבי. הם עמדו בסכנות יום-יום, שעה-שעה. "כל יום היה סיפור בפני עצמו", סיפרה רחל. בתנאים קשים מאוד ובפחד תמידי עברו את החורף עד השחרור ב-1945. הוריה ואחיה של רחל נספו במלחמה, אחותה ובעלה ניצלו.
בשובם לפרשוב מצאו משה ורחל כי ביתם ניזוק והם רעבו ללחם. הם מצאו מקלט אצל יצחק פרידמן, שבביתו אשר נותר שלם נתן מחסה לכל היהודים שחזרו מהמחנות ומהיערות מחוסרי כל וטיפל בהם במסירות ביחד עם אחיו. מאז ועד יומו האחרון נקשרו דרכיהם של משפחת גוטדינר ושל יצחק. באירופה של אחרי המלחמה נולדו לרחל ומשה ילדיהם יצחק ומרים. ב-1949 החליטו משפחת גוטדינר ויצחק פרידמן להגשים את משאת נפשם הציונית. הם עלו ארצה יחדיו והגיעו לרמת יוחנן, כאן נולדה בת הזקונים, דבורה.
בהגיעם החל מאבק חדש: להתערות באקלים שונה, תרבות חדשה, שפה חדשה; למצוא את הדרך להשתלב בחברה התובעת הזדהות וקבלת עול מצוות החיים מתוך החשבת ערכם והכרה בכוח ה"יחד", ובה בעת להתייסר בחוית החספוס של החברה ובאטימותה אל היחיד.
דמות מעוררת כבוד היתה רחל. בכל מקום בו עבדה, במטבח, בתפירה, בריכוז מחסן הילדים ובניהול ועדת בריאות, היתה "ראש גדול"- חושבת, מתכננת ונאבקת לבצע את שליחותה בדרך הטובה ביותר. ב-48 השנים בהן התהלכה בשבילי הרמה, דבקה במעשה היום-יום, נאבקה בגאווה בקשיים שזימנו לה החיים וריפדה את הקן המשפחתי אותו בנתה עם משה. ילדיה ונכדיה היו עבורה עולם ומלואו.
מפעם לפעם היתה כותבת לאירועים שונים בחברה ובמשפחה. כתיבתה ניחנה בשפה יפה, בהבעה רגשית ישירה וכנה ובחשיבה בהירה ומסודרת. את רגישותה ליופי ניתן היה לזהות בכל מעשי ידיה במתפרה, בגינתה ובביתה ששימר מראות וניחוחות מבית ההורים ושילב בתוכו תרבות ישראל והווי הקיבוץ. באחרית ימיה החלה לצייר ומצאה בכך הנאה רבה.
משחלתה, ניהלה מאבק מעורר השתאות כדי להחלים ולחזור לחיים עצמאיים. לא חדלה מלהעמיד את גופה במבחן: יצאה להליכה רגלית יום-יום על מנת לשפר את היכולת, ועבדה במרץ בגינת ביתה. עד אשר גברה עליה המחלה ואזלו כוחותיה.
בת 81 הלכה לעולמה.

סיפורים

לחצו על הכותרת על מנת לקרוא את הסיפור

  • רחל גוטדינר מספרת

                  רחל גוטדינר מספרת

    מוצאי מצ'.ס.ר. רפובליקה דמוקרטית, סוציאליסטית, שבראשה עמד ט.ג. מסריק, מוכר היטב בתבל (1850-1937) .

    אחרי מותו, המצב בצ'.ס.ר. התחיל להתדרדר. (בנש פר-זידנת 1935-1938, פלן-ארופלן, אנגליה) הסלובקים רצו עצמאות. בהשפעתו של קנצלר היטלר הסיגו את מבוקשם. נעשו ידידים ומשתפי פעולה של היטלר וקבלו את תורתו. וכך התחילו כל ההגבלות, האיסורים והיסורים של היהודים.

    אותי זה תפס בנעורי, בשנות 1935 – 1936. גמרתי את הבגרות. לאוניברסיטה יהודים לא קבלו. היה נומרוס קלאוזוס. השלמתי את לימודי בסמינריון למורים. קבלתי מקום עבודה בבית ספר ממלכתי בעיר, שגרו בה הרבה יהודים. כבר בשנת 1938 פטרו אותי.

    חזרתי להורים. היה לי מאוד קשה לחיות על חשבונם ועל חשבון אחותי ואחי, שעוד עבדו. חיפשתי עבודה כלשהי. רציתי גם להגר לארה"ב, היו שם אחים של אבא שלי. הם אפילו לא ענו לי. אולי לא יכלו להתחייב? אולי היו עניים?

    קבלתי עבודה אצל משפחה יהודיה, לטפל בתינוק וללמד ילד בבית ספר. לפני כן הייתי מורה פרטית, גם אצל משפחה יהודיה בכפר מרוחק מהעיר.

    הכרתי את משה שלי. על סמך הכרויותיו, משה השיג לי שוב מקום עבודה, בבית ספר יהודי.

    בשנים 1938 – 1942 הגזרות היו יותר ויותר חמורות. חופש אישי מוגבל והשפלות יום יומיות. לא יכולתי להיות בחוצות, רק עד שעה 18.00. לא רחוב ראשי.אם גרת ברחוב ראשי, היה עליך לעבור לרח' צדדי. לא בידור, לא תיאטרון. למסור תכשיטים וזהב, לענוד פס צהוב על השרוול או מגן דוד צהוב.

    גם את המכתבים היו צריכים לסמן במגן דוד.(ראה גלויות של אבא לי). לא היה לך שם. היית 'שרה או 'אברהם'. בחורים צעירים לקחו למחנות עבודה – סרק. חפרו תעלות ולמחרת סתמו אותם.(ראה תמונות של משה) משה כותב:'עבדים היינו בימניק'.

    הסתות תמידיות בעיתונות, קריקטורות. כל יהודי הוא מכוער!, אף ארוך ועקום והוא בולשביק. זאת אומרת קומוניסט, אויב. כי רוסים- קומוניסטים, הם אויבים לגרמנים. אז גם יהודים הם אויבים ליתר העמים! ציורים וכתובות על בתים וחנויות של יהודים, צלבי קרס ועוד ועוד.

    אחר כך 'אריזציה' של חנויות, פרנסות  ובכלל רכוש של יהודים. 'ולגולת הכותרת', באביב של שנת 1941, התחילה 'דפורטציה' של בנים צעירים, בנות צעירות, יהודים עד גיל 60, אחריהם את ייתר הגילאים. לאן לקחו אותם? אמרו –'לעבודה' גם את התינוקות? הכל היה שקר גדול!. היה אוושויץ'!

    זה נודע לנו רק בשנת 1943.

    רחל גוטדינר

  • תעודת זהות

    רחל גוטדינר 

    בת דורה ויצחק דרפפל

    נולדה בפרשוב – סלובקיה

    כ"ז באייר תרע"ו  30.05.1916

    עלתה לארץ בשנת 1949

    הצטרפה לקבוץ רמת יוחנן 1949

    נשואה למשה

    אמא ליצחק, מרים ודבורה

    נפטרה י' בניסן תשנ"ז  17.04.1997

    בת 81 במותה

    יהי זכרה ברוך

  • מדברי אורה בן נחום

    אורה בן- נחום כותבת על רחל גוטדינר

    היינו הרבה שנים חברות טובות, למדתי ממך המון על חייכם בצ'כוסלובקיה וממש התרגשתי. סבלתי את סבלכם בתקופה עד עלייתכם לארץ הטובה. ביחד הקמתם חיים חדשים. בשנות "החמישים" החיים בארץ לא היו קלים. הצלחתם לגדל 3 ילדים נפלאים בנוסף למילוי תפקידיכם בעבודה.

    את רחל, היית תופרת מעולה וללא פשרות, יצרת בגדים יפים לקשט את ילדינו.

    יחד עם זאת היינו שותפות בחברת מרישה היקרה ז'ל, ובילינו הרבה שעות יפות יחד. רחל, הבילוי, הגדול האחרון שלנו יחד, היה הטיול המארגן של רמת יוחנן לתורכיה. חווינו חוויות נפלאות בארוחות וקניות ואיתנו גם שרה נבו. צחקנו ונהנו לרב והבילוי היה נפלא.

    אחרי הטיול בריאותך התדרדרה וכאב לי יחד איתך. קווינו יחדיו שתחלימי, אך לצערי זה לא התגשם. כל ארוחת צהרים ישבנו יחד שוחחנו על בריאותך היו ימים טובים יותר, ופחות טובים, אך לא חדלנו מלקוות. היינו יחד בימייך האחרונים בחדרי חולים ושלחתי לך נשיקות בדלת בתקווה שידעת והרגשת שאני וילדייך, יצחק מרים ודבורה – היינו איתך וסביבך.

    רחל, ידענו שהיית אמא גאה לילדים מסורים, סבתא אוהבת לנכדים ויד ימין נאמנה למשה ז'ל וחברה מכובדת מאוד ברמת יוחנן. כלפי היית חברה אהובה ואתגעגע אלייך מאוד.

    יהי זכרך ברוך

  • מעבדות לחירות

                   מעבדות לחירות – רחל גוטדינר

    "על תירו אנחנו פה נשים"

    במילים האלה זחלנו מתוך הבור, שחפרנו עמוק בצלע ההר. זה היה הבונקר שלנו, בגובה של 800 מטר בערך. ידענו: אם לא נצא יזרקו רימונים עלינו – שתי יריות ורימון, זה היה הנוהג של הגרמנים. לא היה מה להפסיד – אנחנו שתי נשים, מארבעה צדדים חיילים גרמנים ותת-מקלעים המכוונים אלינו. ניסינו לפתות אותם על ידי אוכל: 'שפק', שלא היה כל כך בנמצא. דברנו בגרמנית  בקול חזק, שהבחורים שלנו- שלמעלה בהר ישמעו אותנו ויבינו, במה העניין. הד ההרים העביר אליהם את קולותינו – ואכן, הם שמעו אותנו ולא התקרבו. הבחורים יצאו כל יום לסיורים ביער המושלג וחזרו עם רדת החשיכה.

    בינתיים החיילים הגרמנים נתנו לנו לגשת לבונקר, כדי לקבל את המעדן המבוקש שהבטחנו להם.

    אני, ידעתי, שאברח. במוחי ניגן לי פזמון אחד ויחיד: 'אני אברח, אני אברח' מתי? ואיך? – לא יודעת. לא היו לי שום ספקות! אני אברח – והצלחתי!! איך?

    זה כבר סיפור נפרד.

    נשענתי על עץ, למרות הלובן סביבי, היה חשוך, הזמן עובר ואני עומדת באותו מקום. לבד חסרת כל. מה אעשה? התחלתי לנוע בכיוון פיסגת ההר, בתקווה לפגוש את משה ויתר הבחורים. בינתיים הבחורים התחילו לרדת, כדי להיוודע, מה גורלנו? כך באמת נפגשנו.

    שוב התחלנו לעלות. ספרתי להם מה שקרה. הבחורים שיבחו אותי על האומץ, שגיליתי. הירח יצא, כולם התפללו 'הגומל' על שניצלתי.

    בסביבתנו היה עוד בונקר, שבו היתה משפחה יהודית עם ארבע ילדים קטנים, אחת מהם תינוקת. שמענו בכי. טוב, זה סימן, שהגרמנים עוד לא הגיעו אליהם ולא לקחו אותם.

    בינתיים כמעט חצות. חושך מצרים, יכולנו לחתוך אותו בסכין! לא רואים צעד אחד קדימה. כל הזמן יורד שלג שלמזלינו מכסה ומטשטש את עקבותינו.

    הגענו אל המשפחה, דווחנו על המצב (הם שמעו את היריות), התיבשנו קצת, שתינו משהו חם ונפרדנו.

    לפנות בוקר יצאנו, יחד עם פרטיזנים צרפתיים. הם היו שבויים שברחו מהגרמנים והתגוררו באותם היערות בסלובקיה ואנחנו היינו בקשר איתם.

    שלושה ימים ושלושה לילות, בשלג, בכפור, בלי אוכל, נדדנו ביערות. ביום הרביעי שמענו יריות רועמות. כאילו אחד שואל והשני עונה. החזית התקרבה. מי שם למטה? הרוסים? הגרמנים?

    אחד מאיתנו, בחור צעיר, יהודי מפולניה, רווק, התנדב: 'אני ארד, אם תשמעו שריקה, סימן שרוסים שם ואנחנו חופשיים'! וכך היה. מיאז'יק בליווי חייל רוסי שרקו לנו. אנחנו לפי קול השריקה. הגענו אל מקום בטוח – אל החזית הרוסית.

    קבלנו אוכל. אותי השאירו במפקדה. שאלו שאלות. נתנו לי זוג מגפיים גדולות, גם בשביל משה. אחר כך סגרו אותנו במרתף הבית ונעלו אותו.

    כך בילינו לילה ראשון של חופש. למחרת כולם הודו למפקד הרוסי ששיחרר אותנו.

    כעבור עשרה ימים הגענו הביתה. זה היה בערך ב-8.21945.

    את מי ומה מצאנו 'בבית' , מה הרגשנו ומרגישים עד היום – זה כבר סיפור המשך.

     

     

  • אמאלה – מרים סיני

     אמאל'ה

    כאשר נפש יקרה מסתלקת לה – מותה מגלה לנו את ייחודה החד פעמי.

    הידיעה שאמא נידונה לקץ קרוב – חייבה את ערכו האין סופי של כל רגע.

    הייתה בה תשוקת חיים עזה, שהייתה מקור לאומץ ליבה וקרבה אותה לאמת

    כאשר נתוודעה למערכת גופה.

    השבועות האחרונים שהקדשנו לה והשלווה שהעניקה לה נוכחותנו ולולא עמידתה העיקשת – היא הייתה סובלת הרבה יותר.

     אמאל'ה שלנו אצילת הנפש, מילאת בחיינו תפקיד של ממש ותלות אהודה גם אצל כל נכדיך והסובבים אותך.

    כרמל בתי כתבה לך שיר והביאה אותו אליך לבית-החולים.(אני אקרא אותו).         

    שק – יוטה

     

    היום סבתא,

    לקחה אותי למסע

    במכונת הזמן

    נסענו לשמה…

    הנסיעה היתה ארוכה, ארוכה…

    אך נדמה,

    שעבורה הנסיעה היתה קצרה

    בעצם נדמה לי

    שכל יום,

    סבתא נוסעת לשם.

    ספרה על עברה

    בעיניים נוצצות

    באוויר עלו ריחות וצלילים…

    (שרק היא, רק היא יכולה)

    תאורים ידועים, אך כה מרגשים.

    סיפרה על עברה, עברה,עברה

    עברי

    עברינו

    עברה.

    אנחנו זוכרים אותך אמאל'ה ויודעים שבתוך תוכך.

    חייתה אשת דם ואש, מזג איתן ונתינהללא גבולות.                               

    נוחי על משכבך בשלום.