שלומית גלעד

30/11/1919 - 21/02/1993

פרטים אישיים

תאריך לידה: ח' כסלו התר"פ

תאריך פטירה: ל' שבט התשנ"ג

שם האב: יוסף (רוזנברג)

שם האם: פאולה

ארץ לידה: פולין

שנת עליה: 1945

מקום קבורה: רמת יוחנן

מסמכים

לא מצורפים מסמכים

משפחה

בן/בת זוג: גלעד דן

שלומית  גלעד

שלומית נולדה בלבוב שבגליציה המזרחית, פולין, בשם אירנה. בת יחידה היתה להוריה וביתם בית חילוני כמעט מתבולל. אביה למד בצעירותו אספרנטו, השקפתו היתה כללית-אנושית ואנטי ציונית ובבית לא נשמרה כל מסורת דתית או לאומית. לעומתו, היתה אמה קרובה לציונות ובעניין זה לפחות גדולה היתה השפעתה על שלומית  מזו של אביה.
ב-1920, כשהיתה שלומית בת שנה, עקרה המשפחה לוינה מוכת הרעב שלאחר מלחמת העולם הראשונה ושם גרו עד עזיבתם את אירופה ב-1939, ערב מלחמת העולם השניה. שלומית למדה במגמה ריאלית בגימנסיה ממשלתית וב-1937 החלה ללמוד מתמטיקה בטכניון. בבית המשפחה לא התקיימה כל פעילות פוליטית. שלומית היתה חברה באגודת הספורט היהודית "הכוח  וינה"  בשחייה ושם הציעו לה חברים להצטרף לבית"ר. היא דחתה את הצעתם באשר חבריה הקרובים היו נתונים להשפעה סוציאליסטית וקומוניסטית. אביה וסבה של שלומית היו עורכי דין. כשהנאצים הגיעו לוינה היה אביה בין מאות האנשים שהצטוו לקרצף את מדרכות העיר בעזרת דלי מים ומברשת שיניים. אז גמלה החלטתם לעזוב. לאחר מאמצים מרובים ובעזרת חבר של אביה שעזב זה מכבר את אוסטריה, הצליחה  המשפחה לקבל ויזה לאוסטרליה. במרץ 1939 שנה לאחר השתלטות הנאצים על וינה, עזבו את העיר ועשו דרכם דרך ברלין ודנציג לאוסטרליה, כשהם מותירים מאחוריהם בפולין את שאר בני משפחתם.
ימי מלחמת העולם השניה עברו עליהם בסידני. אביה עבד בתעשית רהיטים ואמה סייעה בעבודות הניירת של העסק המשפחתי. שלומית למדה אנגלית ועבדה על מכונת כתיבה בחברת "גסטטנר", שם למדה גם שכפול. בסידני הכירה יהודים ציוניים שבאו כמוה מאירופה והיו לחבריה. במסגרת עבודתה היתה מדפיסה עבור הסתדרות "הבונים" הציונית שהתארגנה בעיר, ועם הזמן נקלטה בתוכה. ב-1941, בעצם ימי המלחמה, הובאו מארץ ישראל לאוסטרליה שבויים גרמנים (אנשי המושבות הגרמניות ואחרים), כשהם מלווים בנוטרים יהודיים מהארץ. במסיבה שנערכה על ידי יהודי העיר הכירה אחד מהם והוא שב לארץ. באחד הימים טלפן אליה ימאי ארץ-ישראלי, הלא הוא דן גלעד, ששהה בסידני, ומסר לה דרישת שלום מן הנוטר ההוא, וכך הכירו. חודש אחר כך נישאה שלומית לדן וידעה שביתם יהיה בארץ ישראל.
דן חזר לעבודתו ושב עם אוניתו לארץ ישראל. כמעט שנתיים חלפו עד אשר ב-1945, בתום מסע של כמעט חודשיים, הגיעה גם שלומית ארצה לבדה. מסיפון האוניה באה היישר לרמת יוחנן, כאן כבר שהה דן כחצי שנה. הסתגלותה לחיי הקיבוץ ולתנאי החיים הקשים: למגורים  בצריף, לחום הקיץ, לעבודה הפיזית ומבלי לדעת את השפה העברית, היתה קשה. כשנה שהתה בירושלים עד אשר עם מותו של אביה מהתקף לב ב-1947, נסעה לאוסטרליה לסעוד את אמה בצר לה. בתום מסע רב עלילות הגיעה לסידני ושהתה במחיצת אמה כשנה ומחצה.
היא חזרה ארצה ובעקבותיה הגיעה בחלוף כמה חודשים גם אמה והתיישבה בתל-אביב.
כשחזרה שלומית לרמת יוחנן, ידעה שזהו ביתה. כאן נולדו שלושת ילדיה: תמנה, עמיר ונעה.
כ-15 שנה עבדה בבתי הילדים. בשנים 1964-65 היתה המזכירה הראשית בפלר"ם כשאך הוקם ולאחר מכן פתחה את המועדון לחבר בקיבוץ בו עבדה כעשר שנים. ב-1970 החלה לעבוד בהדפסת גליונות "ברמה" ומאז עבדה בחדר ההדפסות והדפיסה כל חומר שניתן להדפיס במכונת שכפול, כשהיא עושה שימוש בשיטת השכפול של "גסטטנר" אותה למדה בסידני. בד בבד היתה במרוצת השנים סדרנית עבודה, חברה ומרכזת בועדת שיכון וועדת קשישים.
בית מיוחד היה ביתם של שלומית ודן, אוהבי אדם היו וביתם פתוח בפני כל הבא בשעריו. לצד ילדיהם העניקו בית לילדי חוץ שבאו לגדול בקיבוץ והפכו לחלק בלתי נפרד מהמשפחה. אנשי שיחה היו ואוזניהם כרויות לרחשי ליבם של חברים שהתדפקו על דלתם. שלומית מאירת הפנים, מקרבת האדם, אם המשפחה בעלת כבוד עצמי וכבוד לזולת. כמו דן היתה גם היא אשת עקרונות ונהגה לבטא את עמדותיה הערכיות ואת חשיבתה הרעיונית בכתב ובעל-פה, מבלי ליפות ולרכך, ללא כחל ושרק.
פעמיים, בחורף 1982-3 ובשנת 1985-6, ירדו דן ושלומית לים המלח וחיו במשך תקופה לצידם של נועה ומשפחתה בקיבוץ קלי"ה הצעיר. "הפעם יצא לנו להיות מתחת לזכוכית מגדלת", כתבה שלומית, "שני סבאים הבולטים בצורתם השונה בים של צעירים. הפעם אנחנו חייבים 'להוכיח' את עצמנו. תרגיל מאוד מחנך ומומלץ לחברי משק ותיקים".
ב-1987 באה פאולה, אמא של שלומית, לחיות את שנותיה האחרונות לצד בתה ברמת יוחנן. רצה הגורל והיתה זו דווקא שלומית שהקדימה לחלות. חרף הטיפול המסור והחם שהעניקו לה בני ביתה, לא יכלה שלומית למחלתה ולאחר מאבק ממושך נגאלה מיסוריה והיא בת 73.

סיפורים

לחצו על הכותרת על מנת לקרוא את הסיפור

  • תעודת זהות

    שלומית גלעד 

    בת פאולה ויוסף רוזנברג

    נולדה בלבוב – פולין

    ח' בכסלו תר"פ  30.11.1919

    נשואה לדן

    אמא לתמנה, נעה ועמיר

    עלתה לארץ בשנת 1945

    הצטרפה לרמת יוחנן 1945

    נפטרה כ"ח בטבת תשנ"ג  21.01.1993

    בת 73 במותה

  • מתוך דבריה של שלומית

    מתוך דבריה – הוקרא ביום ה – 30

    כולנו הכרנו את שלומית מאירת הפנים, מקרבת האדם, אם- המשפחה בעלת הכבוד העצמי והכבוד לזולת.

    רבים מאתנו זוכרים את הפן הנוסף באישיותה, את עמדותיה הערכיות את חשיבתה הרעיונית – אותה נהגה לבטא מבלי ליפות ולרכך. ללא כחל ושרק.

    מבין דבריה שפורסמו ב"ברמה" ליקטתי מספר ביטויים שמאפיינים את שלומית  כשותפה בתהליכים הקורים בקהילה.

    על חופש הביטוי:  

    לחבר הכותב תחת הכותרת "חזרה לחופש הדבור". עילום שם בכתבה בדרך כלל מרגיז אותי. אני יכולה להבין שלא נוח להיות בדעת מיעוט. אני שייכת לקבוצת אנשים קטנה שיש להם דעות לא מקובלות, אז מה? אסור לי להביע אותן?.

    אני מניחה שעילום שמך קשור לזה שמתנגדים לדבריך. אבל זה דווקא מותר, אם כי – לא נוח.

    אז להישמע!

                              שלומית

    על חינוך להישגיות כותבת שלומית:

      "גם אני חושבת שצריך לחנך להישגיות, למצוינות. אלא זה צריך להיות הבסיס לחינוך כולו. כל דבר שעושים צריך לעשות למען ההישג בו. הנגר בביצוע עבודתו, הבוס של המפעל בבצוע תפקידו, המטפלת במשימתה והילד בלימודיו. כל עבודה שעושים חייבים לעשות באופן הטוב ביותר…"

    אנחנו כחברה קבוצתית אסור לנו לזוז מהעיקרון הזה של שיווין ערך העבודה…

    כי זאת האמת לאמיתה: רק היכולת של כל אחד לתת את הביצוע הטוב ביותר בכל תחום שהוא עוסק רק זה יביא אותנו  להישגים.  הגאווה שבעשייה טובה צריכה להיות התמורה הטובה ביותר.

    ועל הצריך בקליטה:

    …נדמה לי שרצוי להקדיש לקליטה קצת יותר זמן ומחשבה כי בנפשינו הדבר…

    קליטה כשלעמה זה תהליך קשה ומורכב. אבל לפני דבורים על התהליך הזה צריך לענות על השאלה:האם אנחנו רוצים לקלוט?

    אני בעד קליטה – כי לפי דעתי רק דרך קליטה וגידול אפשר לקיים את היש ולהרחיב אותו. הנושא הוא לא רק קיבוצי. כל המדינה צריכה להתמודד עם הצורך בקליטה של כה רבים בזמן קצר כל כך. אבל אני כבר רואה את הברכה שבקצה המנהרה…

    בכל אופן קלטנו במדינה גם וויטנאמים, ומי היה חושב על זה? פשוט עשינו. כי בסופו של דבר זה מחזק אותנו.

    פתחתי בויכוח? אני מקווה.

    חשוב שנדבר על זה, והרבה!

    על חנוך האדם לקראת הזקנה:

    " חינוך של כל הדורות, גם חינוך עצמי של כל אחד, חינוך לקראת ההכרה שזקנה יפה יכולה להיות המשך של חיים יפים, חיים מלאים, חיים פעילים. כי זאת לדעת:

    מי שהשכיל בשנים עברו למלא חייו בתוכן ישכיל לעשות כך גם בשנים האחרונות!!"

    שלומית.

  • לסבתא

    לסבתא היקרה

    לסבתא היקרה ולכל הקהל שפה מסביבי.

    אני זוכרת את הימים שהיה לי שמח עם סבתא, ובכל עת שהייתה יכולה קנתה לנו דברים טובים מאוד.

    כמו למשל: בגדים, מתנות. בכל פעם שבאנו אליה ביום חול היתה קונה לנו

    משהו במרכול וליום הולדת מתנות רבות.

    אני זוכרת את הימים הטובים ואת הימים הרעים.

    אהבתי את סבתא שלומית היקרה לי מכל.

    להתראות סבתא

  • סבתא

    סבתא

    כילידת המאה שעברה, היית בשבילנו תמיד כמו היסטוריה מהלכת על שתיים.

    לגביך, פנרץ יוזף לא היה דף מתוך ספר היסטוריה, אלא מציאות חיה ונושמת.

    ארבע פעמים התחלת הכל מהתחלה ובכל פעם במקום שונה ומרוחק כל כך מקודמו.

    חווית ימים גורליים, לפעמים בעין הסערה ועברת תהפוכות גורל, שאפילו הדמיון הפרוע ביותר לא תמיד יוכל לתאר.

    מפולין של תחילת המאה,עברת לוינה של מלחמת העולם הראשונה, שם ידעת רעב ומחסור קשים במיוחד. אחר כך, כיהודיה בוינה, חיית את השנים הרי הגורל

    שבין שתי מלחמות עולם וניצלת מצפורני הצורר הנאצי בעור שינייך ממש.

    בסידני שבאוסטרליה, התחלת שוב חיים חדשים ועם הקמת מדינת ישראל,  עלית לארץ ומצאת בה סוף, סוף את הנחלה והמנוחה כציונית ותיקה וגאה.

    אין זה סוד שהשנים האחרונות הכבידו עלייך את העולם והמכה שניחתה עליך עם מות בעלך, לא הוסיפו לשלוות נפשך.

    היה לך קשה מאוד עם המגבלות שעמס עליך גילך המתקדם וגם לנו היה קשה

    לראותך בדעיכתך האיטית אך הברורה.

    עכשיו את הולכת לך אל ההיסטוריה שממנה באת אלינו ואת מתמזגת איתה לנצח.

                                          ינעמו לך רגבי עפרך

    ויהי זכרך ברוך.

     

  • מדברי נועה

    אמא

    רק בזמן האחרון, כאשר קראתי את תולדות חייך הבנתי שבעצם עשית "עליה" לארץ ישראל פעמיים. בפעם הראשונה באת לארץ בעקבות אהובך הלא הוא- אבינו היקר, ובפעם השניה לאחר שנפטר אביך.

    הספורים שלך על מסעותיך בעולם נשמעו לי תמיד כמו "מסביב לעולם ב-80 יום" של ג'ול וורן. היית בהודו, במצריים ואפילו בהונולולו.

    הסקרנות שלי היתה על הגובה וכן גם הגאווה,  כשספרתי לאנשים שהיית בהונולולו, היו לפעמים מרימים גבה, בכלל יש באמת מקום כזה? חשבו שזה רק מהסיפורים. כן ישנו אי כזה אי שם…

    גם המסע האחרון שלך לפני מחלתך נראה לי מופלא וקסום, הלוואי ואוכל לראות בחיי, קצת מהעולם שאת ראית. מסע בעולם מעשיר את הנפש והנשמה בהמון חוויות קסומות ובחכמת חיים, וכזאת היית.

    גם את המסע שלך עם אבא (כי זה היה בארץ) לקליה מאוד הערכתי. תמיד היית מוכנה לקום, לשנות, לגוון וללמוד דברים חדשים.

    את הצדדים האלו אני אזכור אצלך ואחשוב עליהם לבטח כל עוד אני חייה.

                                                                       נועה