"פרשת חיי שרה" – פרידה משרה אחיטוב / כתבה: נורית פיינשטיין
גשם יורד היום וקצת קר ורטוב ובוצי, לא מן הימים הנוחים להלוויות. אך אי אפשר להימנע מן המחשבה ששרה היתה ודאי שמחה בגשם הזה, גם במחיר חוסר הנוחות הזמני, כי הגינה שלה מקבלת עכשיו מים והיופי הזה, שעמלה עליו בכל עת פנויה, למן הנץ החמה ועד שקיעתה, ולא חדלה מטיפוחו גם כשהגוף כאב והגב ההולך ושח, ממשיך ומתקיים בהעדרה.
את מסכת חייה של שרה שנשלמה אתמול הולמת הכותרת "פרשת חיי שרה", לא פחות מאת הפרשה המקראית העתיקה. כבת לדור ראשון של צברים, בני חלוצים, כרוכים היו חייה בחיי העם הזה, המחדש ימיו על אדמתו, והמדינה הקמה, ומושפעים פעם אחר פעם מאירועים דרמטיים ומשַני מציאות בהם נטלה חלק פעיל כבר מילדות.
שרה נולדה ב-1928 לאתיה וליוסף בן אברהם, שהיו מחלוצי העליה השלישית וממייסדי קיבוץ קריית ענבים שבהרי יהודה. בת אמצעית היתה, בין חיותה ליעל. שבט בן אברהם היה אז שבט גדול בקרית ענבים, "חמולה" בלשונה של שרה, והוריה אנשים מרכזיים במשק. אביה היה איש כלכלה ששימש כגזבר בקיבוץ ולימים הקים וניהל את תנובה בירושלים. אמה היתה אחות מדופלמת, ששעתה הגדולה באה לה דווקא בימים קשים, כשניהלה את בית החולים של הפלמ"ח בקרית ענבים.
את ילדותה תיארה שרה כ"דבר מאד מאד מופלא", וכ"ילדות שמחה ונעימה", הגם שבאותה נשימה דיברה על ניתוק גיאוגרפי, על עוני וקור, על מחסור בבגדים, 4-5 אנשים בחדר ללא שירותים וללא חשמל ושש משפחות החולקות כיור אחד וברז אחד. אולי היתה זו האופטימיות שלה וראיית הטוב שעמדו לה כבר אז ואולי זו היכולת לעשות הפרדות בין תנאי החיים הקשים בחומר לבין ילדות מטפחת ועשירת רוח: "היינו ילדי טבע", סיפרה, "היינו הרבה בחוץ, עסוקים בטיולים, בעבודה בגנה, במשחקים…". "המסגרת היתה מאוד חמה וטובה", היו בה מורים טובים, חברת ילדים, משק חי, ועדות, עתונות, "ממלכה של ילדים בה אנחנו קבענו והחלטנו".
שעת מבחן קשה לקיבוץ, או ליתר דיוק שנות מבחן, היו שנות מלחמת העצמאות. אם יש מאורעות מכוננים בחייו של אדם, כאלו שניתן לספור על אצבעות כף יד אחת, כאלו המשנים מציאות ומעצבים חיים, אזי כזו היתה עבור שרה תקופת המלחמה ההיא. קרית ענבים היתה אז ישוב סְפר, שלבד מהיותו מותקף תכופות, שימש גם בסיס יציאה לחיילי חטיבת "הראל" של הפלמ"ח, החי"ש ויחידות נוספות, ובבית העלמין שלו הובאו מדי יום למנוחות חללי הקרבות על פרודזור ירושלים. כיוון שבני המשק הבוגרים ביותר כבר היו מגויסים, נשאו בני השכבה של שרה, בני ה-18-19, תפקיד משמעותי מאוד בהגנה על המשק. הבנות שמשו בדרך כלל כטלפניות וקשריות, אך שרה, כך לדבריה, ניהלה "מלחמה פרטית לקבל תפקידים כמו של הבנים". והיא אכן מילאה תפקיד בהגנה המרחבית, הוצמד לה רובה והיא שובצה בסידור השמירה בעמדות. חוויה קשה היתה לה ההחלטה לשחוט את כל לול התרנגולות, שבו עבדה בימים כתיקונם, וזאת בהעדר מים ומזון וידיים עובדות, ולאחר שכבר פונה המשק מהילדים ואפילו הפרות הועברו לירושלים. מכל משפחתה נותרו אז במשק רק היא ואמה האחות וחוסר הודאות היה קשה מנשוא. "בתוך הבית עמד שק עם הציוד האישי ואלבומי התמונות מוכן להתפנות", סיפרה. "אבל הדבר הכי הכי קשה", הוסיפה, "היה השכול […]. כל הזמן עבד קומפרסור בבית הקברות וחפר קברים. […] חלק מהאנשים הכרנו […] זה לא היה פשוט", והנושא הזה, כך לדבריה, "נשאר כאוב כאוב כל ימיה". קרא עוד…
ההפוגה בקרבות ושחרור ירושלים ופרוזדור ירושלים היו שעת הכושר של שרה וחבריה להתגייס אף הם. שרה נשלחה לתל השומר, שם שרתה תחילה ככוח עזר ואח"כ עברה ללמוד במחזור הראשון של בית הספר לאחיות. הנטיה שלה ללמוד אחיות קשורה היתה, לדבריה, עם הטראומה של מלחמת השחרור, לצד, כמובן, המורשת המשפחתית הענפה במקצוע זה. "זה מקצוע שמהרבה בחינות התאים לי" אמרה, וכולנו, אנשי רמת יוחנן שעברנו תחת ידיה, איש בשעתו, יכולים רק להסכים עם קביעתה זו.
כשהשתחררה ב-1952, והיא כבר בהריון עם תלמה, חזרה לקרית ענבים. אז באה לה שעה גדולה ומשמעותית נוספת, "מיוחדת", כהגדרתה. הימים ימי העלייה הגדולה מארצות המזרח ולקרית ענבים הגיעה קבוצת ילדים עולים ממרוקו ומעירק, בני 9-11. שרה הופקדה להיות המטפלת שלהם וככזו היה עליה להשכיב ולהעיר, לטפל ולהאכיל, לעזור בשיעורי בית ולתקן את הבגדים, ללטף ולהפיג את הגעגועים להורים.
אח"כ נכנסה לעבוד במרפאת הקיבוץ ו"הקימה", לדבריה, "מ'כלום' מרפאה יפה ומסודרת".
בשלב מסוים החליטה לעזוב את הקיבוץ ולעבור לירושלים. היא השתלמה בקורס של "בריאות הציבור" ב"הדסה", כדי שתוכל לשלב עבודה עם חיי משפחה. ואמנם, היא עבדה הן בירושלים והן בקרית אתא, לאחר המעבר לרמת יוחנן, כאחות טיפת חלב וכאחות בית ספר.
את יצחק אחיטוב הכירה כשבאה לבקר את דליה טלמון, בת דודתה, בחג השבועות ברמת יוחנן. מאז היא פה, כאן בנתה עם יצחק בית לתפארת וכאן נולדו אבנר ולאה, אחים צעירים לתלמה ולניב. הקליטה לא היתה לה קלה. ראשית, היה זה הנוף השונה "הכל ישר פה", אמרה, "איפה ההרים שלי?". שנית, היתה זו הלינה המשותפת, שלא היתה נהוגה בקרית ענבים בילדותה ואליה התקשתה שרה להתרגל כאם.
שרה נכנסה לעבוד במרפאה בימיו של ד"ר גיטל, ממנו למדה לדבריה הרבה. היא עבדה עם חיה עזריאלי, החובשת הותיקה והחליפה אותה עם פרישתה. את עבודתה הגדירה כקשה, אך מעניינת ורחבת ממדים: ליווי נשים הרות, תינוקות בגדילתם, חולים ונפגעי תאונות. "אתה מלווה כל חבר וחבר כאילו הוא היחיד, כאילו הוא המקרה המיוחד במינו", אמרה ואיש לא יכול היה להגדיר טוב יותר את התפקיד שמלאה בקהילה הזו, את המסירות, האחריות ותשומת הלב, ואת הבטחון שהעניקה, במיוחד להורים לילדים קטנים, גם שנים, אגב, אחרי שפרשה מתפקידה.
חוויה מיוחדת וקשה היו לה ימי מלחמת ששת הימים, אז היה יצחק מזכיר, או ליתר דיוק גם אז, בעוד היא שמשה אחות הקיבוץ. עוצמת הימים ההם נחקקה בה לא רק בגלל שעת החירום ומה שהיא מזמנת לצוותי החירום, אלא גם כאם, הנאלצת להישאר על משמרתה במרפאה, שעה שאמהות אחרות רצו עם ילדיהן למקלטים.
פרישתה מהמרפאה נבעה לדבריה הן משחיקה והן מן הרצון לפנות את דרך ולתת הזדמנות לאחיות צעירות שהיו אז במשק. אך לא אשה כשרה תוריד את עול האחריות מכתפיה ושוב היא קיבלה על עצמה תפקיד גדול ורב אחריות – תפקיד האקונומית. גם זו היתה, לדבריה, עבודה קשה, אבל "באקונומיה אף אחד לא מת", אמרה, "את לא מתמודדת עם בן אדם שהולך למות, שחולה הרבה זמן ואת יודעת שהוא סופני".
אחרי האקונומיה החלו עשר שנות עבודה בבית התינוקות. כחלק מתפקידה קבלה שרה אחריות גם על מעקב הגדילה וההתפתחות של ילדי כל הגיל הרך וכתות א'-ב': בדיקות התפתחות, ראיה, שמיעה ועוד ועוד… ולצד זאת היתה חברה קבועה בועדת בריאות ותקופה ממושכת גם בועדת חברה.
ההחלטה לפרוש מבית התינוקות נבעה, לדבריה, מהזדקנות הוריה והצורך בנסיעות תכופות אליהם. אז נכנסה לעבוד במתפרה, ולא בלי קשר לעבודותיה הקודמות. "במרפאה", אמרה, "היד שלך מאוד חשובה, צריך להיות בה רגש". אז אותה יד שערכה בדיקות, לקחה דם, חבשה וליטפה עברה לתפור ולרקום. שרה נהנתה מאוד מן העולם החדש שנפתח בפניה, עולם של בדים וצבעים.
לצד זאת, משנפתח מועדון "דורות", החלה משתלבת בפעילויותיו ונהנתה מכל הטוב שהיה לו להציע: הרצאות, שיעורי התעמלות, טיולים ועוד.
אך העבודה, הקפידה שרה להגיד וגם לקיים, היתה רק המחצית האחת של החיים. המחצית השניה היתה תמיד המשפחה. ושרה – אמא, סבתא ורב סבתא שמעטות כמוה, שהקפידה לקיים בית חם ומזמין, כשעול הבית והילדים מוטל בעיקר עליה בשנים שיצחק רתום היה כל כולו לקדנציות חוזרות ונשנות כמזכיר הקיבוץ. לא בכדי כל ילדיה, גם מי שיצאו לתקופות אל מחוץ לקיבוץ, ומרבית נכדיה וניניה, שבו הביתה לחסות תחת כנפיהם של סבתא שרה וסבא יצחק וזו היתה עבור שניהם נחת גדולה.
התחלנו עם הגינה ועמה נסיים, כי אותה הגדירה שרה "כתחביב הכי גדול" שאותו היא אוהבת, ובו היא מתקדמת ובו היא יוצרת. והגינה הזו, מן המרהיבות שבקיבוץ, היתה החלקה האחרונה שהותירה שרה לעצמה כתרומה שאינה רק לד' אמותיה אלא למקום הזה ולמעשה לכל מי שעיניו בראשו ועובר בדרכו מפה לשם ובחזרה דרך פינת החמד הזו.
שרה יקרה חיית חיים רבי עלילה, עתירי מעשה ורוויי התמודדויות של רוח ושל גוף. כעת את נחה. שעת הפרידה הזו היא גם העת להודות לך על כל מה שהיית עבור הקהילה הזו. לא פעם בתקופה האחרונה תמהת על זרם על המבקרים שעלה לרגל אל חדרך ש"בחמדת אבות", אך בעצם,שרה, לא היתה בכך כל פליאה, "הרווחת את זה ביושר", בזכות גמורה ולא בחסד.
מלווים אותך בצער למנוחתך ומחבקים את ילדיך, נכדייך, ניניך, אחיותיך, את דליה ואת כל המשפחה הרחבה.