תמר (שוחטוביץ) דר
תמר דר נולדה נולדה בבלורוסיה. בגיל 10 עברה המשפחה ללודז' ושם נולד האח הצעיר ישעיהו. היו במשפחה שתי בנות ושלושה בנים. החינוך היסודי והתיכוני היה בשפה הרוסית, אבל עברית למדה בבית ממיכאל אסף (בעתיד סופר ידוע בעיתון "דבר" מומחה לבעיה הערבית). מיכאל אסף שהיה קרוב לשומר הצעיר עלה ארצה
לפני תמר והוא שלח לה "דרישה" לעלות לארץ ישראל. היא הגיעה עם קבוצת חלוצים בחודש אפריל 1921 קרוב לחג הפסח. תמר לא שהתה בבית העולים שהיה ביפו, אלא נסעה לגן שמואל, אשר שם שהה מיכאל אסף. הם ערכו ביקור בטבריה ושם נודע להם על מאורעות 1 במאי: הטבח במחנה העולים ביפו ורצח הסופר ברנר, שהיה נערץ בעיני תמר.
תמר, שלא השתייכה לתנועת השומר הצעיר, הגיעה לקבוץ בשומריה, אשר שם שהה זמן קצר מיכאל אסף. תמר נשארה ב"שומריה" ועבדה בעיקר במטבח. היא לא נתקבלה בעין יפה, אבל החליטה להישאר בגלל רמת התרבות וההשכלה של חברי הקיבוץ.
בגלל סיכסוכים פנימיים במחנה "שומריה" עזבה תמר את הקיבוץ ועברה לחדרה ועבדה בעבודות חקלאיות מזדמנות. כאשר פלוגת קבוץ א' הייתה בגבעת שימרון ועבדה בכביש לנהלל, חזרה תמר לקיבוץ והייתה בין ראשוני העולים לבית אלפא ושם הכירה את אליעזר הכהן. בבית אלפא, תמר השתלבה בין אנשי בית אלפא. היא עבדה במטבח, בגן הירקות והייתה פעילה בחיי החברה אף על פי שלא השתייכה לתנועת השומר הצעיר. תמר נישאה לאליעזר הכהן. בנה אברהם נולד בשנת 1924.
תמר שאפה לרכוש השכלה נוספת. בשנת 1927 נסעה לירושלים והשאירה את בנה בן השלוש עם אביו בבית אלפא. בירושלים למדה באוניברסיטה העברית היסטוריה יהודית מפי ד"ר קלוזנר והרצאות על "קבלה" מפי גרשום שלום, שהיה חדש בארץ. מתוך הכרה, כי עלינו לחיות בשלום עם הערבים, החליטה תמר ללמד ערבית הן בדיבור והן את הספרות ערבית. שפת הדיבור הערבית למדה אצל מנהל תחנת הרכבת בשָאטָה. אבל כדי להשתלם בערבית, החליטה בשנת 1937 לנסוע למצרים. במצרים היא שהתה כשנה בקהיר ובאלכסנדריה.
כל הזמן עמדה בקשרים עם בית אלפא וידעה על המתהווה שם. ביחסים הרעועים בין חברי השומר הצעיר וחברי מפא"י. כאשר חזרה תמר ממצרים, היתה גם פעילה בויכוחים הפנימיים. תמר היתה בין העוזבים את בית אלפא למרות שבנה הודיע שלא יעבור למקום אחר והוא נשאר בקיבוצו.
בשנת 1940 תמר עברה לרמת יוחנן יחד עם חברי מפא"י ובלתי מפלגתיים.
בנה נישא למאירה ומשפחתם מנתה 4 בנים.
לימים נפל בנה יחידה בתאונת מטוס "ערבה" אותו הטיס כטייס ניסוי בתעשייה האווירית וכעבור מספר שנים נספה אף נכדה הטייס.
בשנות חייה כאן הקימה משפחה עם צבי דר אשר לימים היה מנכ"ל התעשיה הצבאית.
דמותה המרשימה בלטה בנוף רמת יוחנן, בדעותיה המוצקות, במעורבותה החברתית ובשקדנותה בעבודת האדמה.
את דעותיה הביעה במאמרים ב"ברמה".
היא אהבה את העבודה בגן הירק ולכן הקימה את "גן הבית", אשר סיפק ירקות טריים למטבח במשך שנים רבות. וגם בשנותיה האחרונות גדלה ירקות בגינה שהוקמה על יד ביתה.
(מתוך תיקה האישי)
כתב-יעקב יניב ז"ל